Bevattningsredskap för trädgården – skötselguide för hösten

Hösten är en bra tid att inspektera och reparera bevattningsredskap, oavsett vilket klimat du bor i. Om det blir en vana att regelbundet underhålla verktygen innan vinterns kyla kommer, kan du vara säker på att börja nästa säsong på rätt sätt.

Före den första frosten bör du se över dina kranar, slangar, munstycken och sprinklers. I den här guiden om höstens bevattningsredskap för trädgården får du veta hur du bäst rengör, reparerar och förvarar dem inför vintern.

Om du bor i ett varmt klimat har du tur! Du kommer troligen att behöva dina verktyg under hela året, och i så fall är hösten fortfarande en bra tidpunkt för att underhålla dina bevattningsverktyg.

Skötsel av trädgårdsslangar och vinterförvaring

Vintertemperaturer kan frysa vatten, vilket gör att det expanderar och gör att slangen går sönder. Höstunderhåll innebär att du tömmer slangen och förvarar den inomhus i ett trädgårdsskjul eller garage över vintern. Ett idiotsäkert sätt att tömma slangen är att rulla ut hela slangen; låt en partner hålla slangens ena ände på marken medan du lyfter upp den andra änden och håller den spänd. Gravitationen gör resten.

När slangen är tömd ska du kontrollera den för att se om den är skadad. Kontrollera först slangen för att se om det finns några revor eller hål som kan leda till läckor. Beroende på skadan finns det flera olika sätt att reparera den.

Små hål – rengör och torka området runt hålet och använd sedan silikonreparationstejp för en hållbar, vattentät lagning. För att använda tejpen på rätt sätt ska du trycka fast tejpen på slangen ungefär 2,5–5 cm från hålet. Håll tejpen på plats och sträck ut den samtidigt som du lindar slangen med 2/3-överlappning för att säkerställa en korrekt lagning. Linda tejpen tills du når 2,5–5 cm bortom andra sidan av hålet. Testa reparationen genom att sätta ett munstycke på slangen och sakta vrida på vattnet.

Knutar och stora revor – byt ut den skadade delen mot en kompressionshållare eller en klämhållare. För att göra detta klipper du bort den skadade delen av slangen och lämnar ändarna fyrkantiga och släta. Ta bort kompressionskragarna eller lossa klämskruvarna. Sätt in den skurna änden av varje slangsektion helt och hållet i hylsan. (Tips: Om slangen är för styv för att föras in kan du blötlägga de avskurna ändarna i varmt vatten i en minut eller två tills de är smidiga och sedan smörja in dem med tvål). Vrid på kompressionskragarna eller dra åt klämskruvarna. Testa anslutningen genom att sätta ett munstycke på slangen och sakta vrida på vattnet.

Slangkopplingen – kopplingen på slangens ändar som gör att du kan ansluta (eller koppla) den till en annan slang, en kran eller en sprinkler. Kopplingen kan slitas med tiden, och om du märker att kopplingen är krossad eller att gängorna är buckliga är det bäst att byta ut kopplingen mot en kompressionskoppling (hane eller hona) eller en klämkoppling. På samma sätt som när du lagar slangen tar du bort den skadade kopplingen genom att skära av slangens ände rakt och slätt och sedan sätta fast den nya han- eller honkopplingen. Se til att gummiringen inuti kopplingen fortfarande är smidig och sitter ordentligt. Brickor är lätta att byta ut i byggvaruhus och är ett av de snabbaste sätten att laga en läckande koppling.

När du är säker på att slangen är lagad, vevar du upp den jämnt (för att undvika knutar) och förvarar den inomhus över vintern.

Underhåll av kranar utomhus och vinterförberedelser

Du kanske har hört skräckhistorier om vänner och grannar som kommer hem från jobbet på vintern och hittar en översvämmad källare. Detta kan hända om vatten som rinner till en utvändig kran orsakar att ett rör spricker, vilket leder till att hundratals liter vatten rinner in i huset. För att förhindra detta, leta reda på avstängningsventilerna för varje utvändig kran, stäng av dem och gå sedan ut och öppna kranarna för att få det kvarvarande vattnet att rinna ut.

Tips: Avstängningsventilerna finns vanligtvis inne i huset.

Trädgårdssprinklers och munstycken

Det sista steget är att inspektera och rengöra slangens tillhörade delar, till exempel munstycken och sprinklers.

Börja med att skölja verktygen med vatten för att ta bort det mesta av smutsen. Ta bort brickorna från kopplingarna, fyll en hink med varmt vatten och biologiskt nedbrytbart diskmedel och låt verktygen ligga i blöt i cirka 30 minuter. Använd en borste med styva hårstrån eller en gammal tandborste för att skrubba bort all smuts från alla skrymslen och springor. Skölj och torka verktygen, sätt tillbaka brickorna i kopplingarna och lägg undan dem för förvaring.

error: Innehållet är skyddat
Search