Citronmeliss: odla, skörda, använda – hela guiden

Citronmeliss är en produktiv växt med en ren, citronliknande doft. Den är också otroligt nyttig för din trädgård eftersom den drar till sig pollinatörer. Dessutom kan du skörda och använda bladen för att göra te, tvål, läppbalsam och mycket mer! Här är allt du behöver veta om hur du odlar och använder citronmeliss.

Citronmeliss (Melissa officinalis) är en kraftig vildväxt som lätt naturaliseras i hemträdgården. Även om vissa kanske kallar den för ogräs är det en trädgårdsväxt som är lätt att älska och den har flera medicinska och kulinariska användningsområden.

Jag har använt och skrivit om citronmeliss i många år nu, och det är dags att jag samlar allt på ett ställe så att du kan läsa allt om citronmeliss. Det inkluderar vad den är bra för, hur man odlar Melissa officinalis, hur man skördar bladen på rätt sätt och hur man använder den i te och andra recept.

Örtguide för citronmeliss

Citronmeliss tillhör myntafamiljen (Lamiaceae) och kan ofta förväxlas med mynta. Den har liknande hjärtformade blad och fyrkantiga stjälkar som mynta, och du kan snabbt artbestämma den när du drar ett blad mellan fingrarna. Den har en tydligt ren och något antiseptisk doft av mynta och citron.

Citronmeliss får inte förväxlas med citronverbena, en annan citrondoftande ört som ofta odlas i trädgården och som också används till te. Doften av citronverbena är sötare, mer som citronmarängpaj, medan citronmeliss kombinerar citronfriskhet med inslag av mynta.

Fördelar med citronmeliss i din trädgård

Liksom alla medlemmar av myntafamiljen är citronmeliss utomordentligt attraktiv för pollinatörer, vilket är en av de främsta anledningarna till att jag odlar den i min trädgård och gärna tar hand om nya som dyker upp. Bin och citronmeliss i synnerhet har en lång historia som bästa kompisar, ända sedan de gamla grekerna.

Det botaniska namnet är Melissa, som kommer från det grekiska ordet för bi. I historien vördade grekerna bin, som var heliga för gudinnan Artemis. De förknippades också med nymfen Melissae, som hittade Zeus som barn och ammade honom med honung. Grekerna trodde att nymfer kunde förvandlas till bin.

Denna vackra ört innehåller många av de kemikalier som finns i binas feromoner, så både biodlare och trädgårdsmästare planterar den för att locka pollinatörer till sina trädgårdar. Biodlare krossar till och med dess blad och använder lukten för att locka till sig arbetsbin till en ny kupa.

Du kanske vill ha växter längs kanterna av grönsaksträdgården för att locka bin för att ta en liten titt och pollinera grönsakerna.

Hälsofördelar med citronmeliss

Om du känner dig stressad kan du gå ut och plocka några färska citronmelissblad. Andas in den fräscha doften eller gör dig en kopp te (receptet finns nedan). När det gäller stress är citronmeliss ett måste. Den är användbar för att lugna den utmattade och överväldigade själen.

Nervsystemet

Dessutom kan citronmeliss lugna nervsystemet, lindra huvudvärk, minska ångest, lugna nervösa spänningar och ge dig en god natts sömn.

Matsmältningen

Den är också mycket lugnande för magen och används ofta vid matsmältningsbesvär och kramper. Den hjälper till att förbättra matsmältningen genom att stimulera levern.

Anti-virala egenskaper

Citronmelissens antivirala egenskaper gör den till mitt favoritmedel vid förkylning och förkylningssår. Dess förmåga att motverka infektioner och samtidigt lindra ångest är perfekt för vintermånaderna.

Bör jag undvika citronmeliss?

Personer med hypotyreos bör undvika citronmeliss, eftersom den kan sänka sköldkörtelhormonnivåerna och minska effekten av mediciner mot hypotyreos.

Gravida och ammande bör tala med sin läkare innan de använder denna ört.

Hur man odlar citronmeliss

Botaniskt namn: Melissa officinalis

Familj: Lamiaceae

Höjd: 30-45 cm

Avstånd: Avstånd: 30 och 38 cm

Ljus: Sol, tål halvskugga

Vatten: gillar rik, välbevattnad jord men tål torka

Varningar: kan betraktas som ett skadligt ogräs eller en invasiv växt i vissa områden

Citronmeliss är otroligt lätt att odla från frö, men du kanske har en liten planta som växer i din trädgård. Eftersom den är en produktiv, vild växt behöver den sällan förökas i stora delar av Nordamerika och Europa.

Jord

Den gillar rik jord som hålls fuktig och väldränerad, men tål i allmänhet vilken jord som helst. Om skadedjur som tripsar eller vita flygare börjar skada bladen beror det ofta på att jorden behöver åtgärdas eftersom växten inte är tillräckligt robust för att klara av dem.

Solljus

Den föredrar en plats med direkt sol, men kan också växa i lätt skugga. Mjöldagg är vanligare på skuggigare platser i trädgården. Försök att ha full sol om du har plats.

Börja inomhus

Börja odla citronmeliss från frö inomhus 6-8 veckor innan sista frosten. Plantera utomhus tidigt på våren, med 30-38 cm mellanrum, eller i behållare för att förhindra att de sprider sig snabbt.

Spridning

Citronmeliss har en tendens att sprida sig snabbt och kan ta över ett trädgårdsland. Ett sätt att undvika detta är att odla den i behållare. Om du föredrar att odla den i jorden, skörda den regelbundet och ta bort blommorna innan de sätter frön.

Du kan också gräva runt växternas kanter för att förhindra att rötterna sprider sig vidare in i trädgården. Den höga oljekoncentrationen gör oftast att insekter och sjukdomar inte besvärar den.

Hur man skördar citronmeliss

Skörden av plantorna bör ske på morgonen innan det blir varmt. För bästa effekt, skörda bladen innan de blommar. Låt några av plantorna blomma för binas skull, och efter blomningen kan du klippa upp till två tredjedelar av plantan för att uppmuntra till buskigare och kraftigare plantor. Genom att skörda plantorna vid olika tidpunkter får du nya, fräscha plantor att plocka hela säsongen.

Torkning och förvaring av citronmeliss

Du kan använda citronmeliss färsk från trädgården eller torka den för att använda den under hela året. För att torka den, ta bort bladen från stjälkarna. Lägg dem på en torkduk utan direkt solljus tills de är krispiga. Förvara bladen i lufttäta behållare tills du är redo att använda dem.

Användning av citronmeliss

Citronmeliss är en populär ört både i köket och i hemapoteket. I matlagning kan färska eller torkade blad användas som mynta i såser, salladsdressingar och soppor. Det är lätt att göra ett te, extrakt eller en olja. Här är några av mina favoritsätt att använda citronmelissväxten.

Gör ett oljeavkok

Se hur du gör citronmelissolja här. Denna olja kan användas i hudvårdsprodukter eller, om man använder en matolja, i matlagning.

Te

Du kan göra detta te med både färska och torkade blad. Njut av den för att lindra ångest, sömnlöshet och matsmältningsbesvär. För att göra citronmeliss-te, tillsätt 1/4 kopp färska, hackade och krossade blad, eller en matsked torra blad i en kopp kokande vatten.

Låt det dra i 5-10 minuter och täck över teet så att de flyktiga oljorna inte avdunstar när det drar. Tillsätt eventuellt en tesked honung.

Hudvårdsrecept

Citronmeliss är min favoritväxt för små röda fläckar som förkylningsutslag. Örternas egenskaper utvinns bäst i ett oljeavkok med den färska örten. Jag gör normalt bara örtoljeavkok med torkade örter för att undvika att fukt kommer in i oljan, vilket kan göra att den surnar och lockar till sig bakterier. Citronmeliss är dock effektivare som färsk ört. I det här fallet använder jag oljeavkoket omedelbart i recept.

Du kan också använda oljan för att göra en härlig citronmelisstvål.

error: Innehållet är skyddat
Search