Allt om containerträdgårdar: steg för att odla lyckade containerträdgårdar

Containerträdgårdar är en fantastisk lösning för små utrymmen, men de har också sina egna utmaningar. Utan den stora ytan som en trädgård på marken har måste krukorna bli ett eget hållbart ekosystem. Men du kan bli ett proffs på trädgårdsodling i krukor och lådor med den här omfattande guiden. Lär dig mer om jordmån, dränering, gödning, val av behållare och det kanske viktigaste: hur man reglerar vattnet.

Det finns så många saker som vi älskar med trädgårdsodling i krukor och lådor. Här är några av dem! Du kan ha en trädgård oavsett var du bor. Krukor eller lådor kan hängas från ett tak, hängas upp på krokar eller monteras på väggar, vilket öppnar upp en hel värld av odlingsutrymmen.

Krukor har också den extra fördelen att de är vackra och fungerar som prydnadsföremål i trädgården eller dekorativa accenter. Med de här tipsen för framgångsrik containerträdgårdsodling är du på god väg att bli ett proffs på trädgårdsodling i små utrymmen.

Är en kruka eller blomlåda samma sak som en blomkruka?

Nej, en blomkruka är annorlunda än en trädgårdskruka. En trädgårdskruka är större och har rätt dränering för vattnet.

En blomkruka är dock i allmänhet inte det mest idealiska utrymmet för att odla en växt. Om blomkrukorna är för små, har felaktig dränering eller inte är väderbeständiga kommer växterna i blomkrukorna snabbt att vissna.

Hemligheten med att skapa en perfekt krukväxt är att skapa en hälsosam miljö för växterna i en kruka. För att göra detta måste vi titta på jorden, dräneringen, vattenbehovet, gödseln och själva krukan.

Tips för containerträdgårdsodling

Det här är den enda guide du någonsin kommer att behöva. Jag delar med mig av allt du någonsin velat veta om hur man odlar växter i krukor och lådor, samt allt från jord till typ av behållare.

Jord

Det första du behöver veta är hur du väljer den bästa jorden för din containerträdgård.

Växter är vana vid att ha oändliga gränser för sina rötter i jorden. Om jorden inte har strukturella problem kommer den att tillåta vatten att flöda fritt men behålla tillräckligt med fukt för att rötterna ska kunna absorbera den om de vill. Containerjord är begränsad till ett relativt litet utrymme och behöver därför några extra saker för att få rätt balans mellan luftfickor, vattenflöde och vattenhållning.

Containerträdgårdar behöver en jordblandning som är speciellt framtagen för att hålla kvar vattnet, samtidigt som den ger god dränering och håller rötterna friska. Jordblandningar för trädgårdskrukor kan köpas på ett trädgårdscenter, vilket fungerar bra om du bara ska skapa några få krukor.

Om du planerar en stor trädgård med flera krukor är det lätt att göra din egen trädgårdsjord.

Dränering

Därefter måste du ordna rätt dränering för din containerträdgård.

Krukor och lådor som används både utomhus och inomhus bör ha lämplig dränering för att säkerställa att rötterna är friska. Här är de olika typerna av dränering och när du ska använda dem.

Inomhusplantor i krukor eller lådor med dräneringshål i botten kan ställas på växtbrickor så att vattnet kan rinna av.

Utomhusväxter kan ställas på brickor under den torra årstiden för att hålla kvar lite extra vatten i varmt väder. Under våta årstider kan du ställa plantan på några tegelstenar eller stenar så att dräneringshålet kan flöda fritt och inte blockeras av jord.

Om du vill återfukta en växt som har torkat ut kan du blötlägga den i en diskbänk eller en skål fylld med vatten i två timmar.

Förhindra att jord läcker ut genom dräneringshålen genom att klä insidan av krukan med ett kaffefilter eller ett tidningspapper.

Vatten

Containerträdgårdar måste också ha tillräckligt med fukt för att växterna ska trivas. Vilken typ av kruka och låda du väljer påverkar hur mycket vatten plantan får.

Terrakottakrukor eller oglaserade lerkrukor drar åt sig fukt från jorden och torkar snabbt ut. Glaserade lerkrukor, glasfiber- och plastkrukor håller kvar mer fukt i krukan och behöver tillräckligt med dräneringshål.

Vissa krukor kan behöva vattnas flera gånger om dagen i varmt sommarväder. Välj större krukor som rymmer mer jord och därmed mer fukt, eller köp självbevattnande krukor med en reservoar för extra vatten.

Gödselmedel

Containerträdgårdsjord är inte det perfekta utrymmet för djur som maskar, insekter och mikrober som omvandlar nedbrytningsmaterialet i jorden till rika näringsämnen för växterna. Om du lägger till kompost i krukvattnet kan du ge växterna mycket näring, men när växterna växer och blommar kommer näringsämnena att ta slut.

Sök efter organiska gödselmedel som maskgödsel och fiskemulsion som du kan lägga till i dina krukor under hela säsongen. Plantera om dina krukor varje år med en ny jordblandning av kompost, trädgårdsjord och kokosnötsjord för att få mer näring.

Skötsel av krukor och lådor

Vilken storlek behöver du för dina växter?

Allt beror på växtens storlek. Välj en kruka som är tillräckligt stor för att rymma plantan i sin mogna storlek genom att tänka dig att plantan behöver lika mycket utrymme för rötterna som den behöver ovanför jorden. Detta gäller inte för alla växter, eftersom vissa har grunda rotsystem eller klarar sig bra som krukväxt med begränsad rottillväxt, men i allmänhet bör du köpa den största krukan du kan för din växt.

Tvätta krukan innan du planterar

Här är ett viktigt tips som är en av de mest avgörande faktorerna för en välmående containerträdgård. Tvätta krukorna innan du planterar. Hoppa inte över det här steget, det kommer att göra stor skillnad för din trädgård.

Välj rätt växter

Ett sista tips för den perfekta krukväxten är att leta efter växter som lämpar sig för krukväxter. Vissa har en ikon för en behållare på fröförpackningen eller växtetiketten, eller så kan de identifieras som ”behållare”, ”kruka”, ”dvärg” eller ”mikro”-sorter.

Sammanfattning

Det finns många detaljer som du måste tänka på innan du börjar odla en containerträdgård. Blommor, perenner, träd, grönsaker, frukt och till och med härdiga örter behöver rätt vatten och näring.

Jag hoppas att den här guiden hjälper dig att förbereda dig för din kommande trädgård.

error: Innehållet är skyddat
Search