Växtguide för echinacea (solhatt): plantering, beskärning och skötsel av solhattar

Echinacea är en lättodlad planta som bildar en vacker färgklick på varje plats den placeras på. Den här växten är inte bara pollineringsvänlig, det är också en vacker snittblomma! Så här planterar, beskär och sköter man solhattar.

Echinacea har en mycket speciell plats i mitt hjärta och i min trädgård. Det finns så mycket att tycka om hos de här bedårande taggiga blommorna. De tål torka och klagar inte över dålig jord.

De är extremt lättskötta när de väl stadgat sig och ger en massa ögongodis som förgyller trädgården med extra färgprakt.

Echinacea är också underbara snittblommor, attraktiva pollineringsväxter, en viktig näringskälla för fåglar på vintern och de har medicinska egenskaper som hjälper oss stärka våra immunförsvar.

Med alla sina fantastiska fördelar förtjänar echinacea verkligen en fast plats i din trädgård!

Att odla echinacea

Solhattar är mycket lättskötta när de väl etablerat sig. Här är några saker du kan göra för att ge dem rätt start från början.

Ljus

Välj en plats med det starkaste ljus du kan uppbringa. Echinacea älskar ljus och frodas i stark sol. Plantorna klarar även halvskugga och kommer fortfarande att producera mycket blommor.

Jag har gott om skugga i min trädgård men försöker ändå att trycka in så många solhattar jag kan. De blommar fortfarande i skuggan men är mindre blomstrande och kan ha en tendens att sloka.

Bevattning

Echinacea är också mycket anspråkslösa när det gäller bevattning. Vattna dem väl för att nya plantor ska etablera sig i trädgården och för att främja bildande av djupa rötter. När de väl etablerat sig behöver de inte extra bevattning utom vid extrem torka.

Gödsling

Solhattar kräver ingen särskild gödning under året. Plantera dem med väl rötad kompost och tillsätt sedan ytterligare kompost under våren.

Följ dina normala rutiner för att bygga upp jorden, så behöver du inte tillsätta någon extra växtnäring.

Spridning

Echinacea bildar en lång pålrot som hjälper den suga upp vatten djupt ner i jorden och ger den härdighet. Den här pålroten innebär också att dessa perenner inte lämpar sig att dela vid rötterna.

Låt plantorna växa i kluster och vill du odla fler kan du börja med frön, sticklingar eller en ny inplantering.

Beskärning

De här lättskötta växterna kräver ingen beskärning under året, men du kan öka blomningen och förlänga blomningstiden genom att skära ner dem.

Echinacea är en växt med ganska lång blomningstid, med början vid midsommar till mitten på hösten. Om du är så lyckligt lottad att du har ett stort utrymme med växter kan du förlänga blomningstiden genom att skära ner några av dem mitt i sommaren.

Genom att skära ner växterna fördröjs blomningen, så du kan antingen beskära alla dina växter för att de ska blomma på sensommaren och hösten, eller bara skära ner några och försena blomningstiderna för att få en ännu längre säsong.

Olika sorters solhattar

Nu finns det så många hybridvarianter av echinacea. Den här prydnadsväxten tycks vara en favorit bland odlare eftersom nya solhattar dyker upp varje år.

Varje år introduceras nya sorter med nya eller ljusare färger, högre eller mindre plantor, andra växtsätt, mer produktiva blommor och dubbla blomningar.

Håll utkik efter dem i handelsträdgårdarna nästa år. I år fick jag förmånen att få se dem personligen under rundturer och trädgårdsutställningar och jag älskar verkligen hur de har presterat.

Ska jag knipsa av överblommade solhattar?

Om du vill öka storleken på de nyare blommorna som bildas kan du ta bort överblommade echinacea. Om du följer stjälken ner till de första bladen kan du se att det bildas blomknoppar där.

Detta är ett perfekt tillfälle att gå in och ta bort blomman ovanför. Klipp av stjälken precis ovanför den nya blomningen och använd blomman i ett blomsterarrangemang.

Att klippa av de vissna blommorna är helt enkelt ett sätt att uppmuntra växten att lägga energi på att producera de nyare blommorna i stället för att producera frön på den gamla blomman.

När den andra vågen av blommor blommar ut, behåller jag dem intakta under hösten och vintern eftersom fåglarna älskar att knapra i sig fröna. Frökapseln torkar med en taggig kotte ovanför en hög stjälk. Jag torkar snittblommorna för frökapslarnas skull och använder dem i hantverk men låter resten stå kvar i trädgården för att använda på vintern.

När blommar solhattar?

Solhattar kommer att ge din trädgård mycket glädje under sommaren och den tidiga hösten. De blommar från juli till september.

Medicinska användningsområden för echinacea

Echinacea har använts i medicinskt syfte i alla tider. Echinacea pallida och e. Angustifolia är huvudsakligen vild echinacea som kan hittas i utkanterna av skogsområden. Den echinacea som är vanligast och mest lättodlad i trädgården är röd solhatt.

Dessa tre sorter används oftast som medicinalväxter. Rötterna, bladen och blommorna har alla helande egenskaper. Echinacea fungerar som en kraftfull förstärkare av immunförsvaret utan några biverkningar och kan ges till barn, äldre och alla åldrar däremellan.

Hur man använder solhattar

Vill du använda echinacea från din trädgård som medicinalväxt, säkerställ då att du odlar en ekologisk planta som inte har besprutats eller behandlats med bekämpningsmedel eller herbicider.

Bladen och blommorna kan torkas under vintermånaderna och användas i te. Dessutom kan hela växten användas till att göra en tinktur som är bra att ha under förkylnings- och influensasäsongen.

Ta det ofta och i små doser vid första tecken på virus, men upphör när du blir bättre, eftersom effekten avtar om det används för ofta.

error: Innehållet är skyddat
Search