Skötsel och beskärning av dekorativa formklippta växter

Formklippta växter är ett exceptionellt trädgårdselement som med konstnärlighet lyfter din trädgård till nya höjder. Innan den formklippta växten kommer till trädgårdsbutiken läggs mycket tid på att odla, träna och beskära formen, för att inte tala om den tanke som lagts ner på att skapa den perfekta designen från början.

Med tanke på allt som krävs för att skapa en formklippt växt vore det synd att inte ta hand om den ordentligt när du väl har planterat den hemma.

Följ med mig på en resa för att se hur en formklippt planta växer från buske till magnifikt träd och lär dig hur du underhåller en sådan levande skönhet i trädgården.

Hur en formklippt växt odlas

Formklippta växter är en stor investering på grund av den uppmärksamhet, tid och konstnärlighet som krävs för att göra dem redo för hemmaträdgården. Under hela sitt tidiga liv kommer de att vårdas kärleksfullt på plantskolan tills de har uppnått önskad storlek och fyllighet.

Alla formklippta växter är inte likadana. Monrovia växer i minst tre till fyra år innan de får sin första formning (kan dröja längre beroende på sorten). Sedan formklipps de igen flera gånger under de följande åren innan de är tillräckligt stora och frodiga för att kunna säljas på en plantskola.

De perfekta buskarna för en formklippning är småbladiga växter som en (Juniperus), liguster (Ligustrum), buxbom (Buxus), myrten (Myrtus), järnek (Ilex), rosmarin (Rosmarinus) och eugeniamyrtensläktet. Det finns olika former av formklippningar, t.ex. kon, klot och pyramid, men de mest populära är spiralformade. Låt oss ta en titt på hur en en tar form.

Den upprätta enbusken börjar som en stickling med små rötter och planteras i kruka och stagas när den är tillräckligt stor. När den når standardhöjden 106 cm får den fyra klippningar för att formas det året. Det första steget är att forma den till en spiral. Detta är en typisk formklippning som man kan hitta i stora butikskedjor.

Det är viktigt att beskärningen sker vid rätt tidpunkt under växtsäsongen för att få rätt form och fyllighet. Den första beskärningen görs i mars, den andra i maj, den tredje i juli och den fjärde i september. Hantverkarna använder ingen specialutrustning, utan all beskärning sker med häcksaxar och sekatörer.

Om du vill köpa en formklippt växt ska du hålla utkik efter följande:

  • Enhetlig form, särskilt vid köp av flera exemplar. Monrovia är känd för sin enhetlighet, vilket är anledningen till att du kan köpa flera spiraler som alla snurrar sig på exakt samma sätt och har rätt höjd. Inga udda växter här!
  • En spiral med lika stort avstånd, raka kolonner och perfekt runda klot.
  • Konsekvent fyllighet och inga kala fläckar.
  • Inga tecken på sjukdomar, skadedjur, bruna fläckar eller missfärgningar.

Skötsel av formklippta växter

Att ta hand om formklippta växter är en perfekt form av terapi i trädgården. Med några tips och rätt beskärningsschema kan du se till att din formklippning ser perfekt ut i många år framöver.

Plantering

Formklippta plantor är utmärkta krukväxter, men du kan också plantera dem i jorden. Oavsett vilket, se till att följa ljuskraven på etiketten och placera dem på rätt plats.

Använd en jordblandning för krukväxter om du vill plantera i kruka och näringsberikad jord om du vill plantera i marken.

Ta försiktigt ut växten ur krukan den kom i och använd en jordkniv för att försiktigt lossa rötterna.

När du planterar i jorden ska du gräva ett hål som är dubbelt så brett som rotklumpen när krukan tas bort. Den ska planteras på samma djup som den hade i krukan.

När du planterar i en kruka ska du tänka på att krukan måste anpassas proportionerligt till växtens storlek när den växer. En allmän regel är att krukans storlek ska vara en tredjedel av plantans höjd. Om du har en 90 cm hög växt behöver du alltså en 30 cm hög kruka; om du har en 180 cm hög växt behöver du en 60 cm hög behållare.

Bevattning och gödsling

Nyckeln till att hålla en formklippt växt lycklig är att noga kontrollera hur mycket vatten den får, så låt den inte torka ut och övervattna den inte. Växten är redan minst fem år gammal, så den har många rötter som hjälper till att mata växten och upprätthålla fukten, men den behöver också bra dränering så att rötterna inte ruttnar.

Jag ser till att använda extra dränering för säkerhets skull. Glöm inte att klä krukan med markväv för att förhindra att jorden kommer ut genom dräneringshålen.

Beskärning

Det är enkelt att beskära och underhålla din formklippta växt så länge du vet vad du gör. Jag älskar att beskära, så det här är en perfekt växt för mig. Jag får ofta min trädgårdsterapi när jag beskär och binder upp mina äppelträd och törstar sedan efter mer! Tack och lov har jag nu två vackra växter som jag kan ta hand om.

I din trädgård kan du hålla ett beskärningsschema som liknar det som de har på plantskolan. Genom att beskära tre till fyra gånger om året får du en fin och snygg formklippning som växer och fyller ut perfekt.

  • Första beskärningen: Gör den första beskärningen efter att de första centimetrarna av växten har börjat växa på våren.
  • Andra beskärningen: Nästa beskärning sker efter ytterligare några centimeter tillväxt (juni eller juli för mig).
  • Tredje beskärningen (om det behövs): Om det finns mycket sommartillväxt, beskär igen (augusti).
  • Fjärde beskärningen: Förbered dig för vintern med en sista beskärning på hösten (september eller oktober).

Du behöver inte hålla dig exakt till detta schema, det beror på hur välmanikyrerad du vill ha din formklippning. Om du vill att den ska växa lite buskigare och vildare kan du minska antalet beskärningar under året. Om du vill att formklippningen ska vara riktigt tät kan du beskära den närhelst den växer minst en centimeter.

Jag använder min grässax eftersom den snabbt kunde rensa upp den nya tillväxten. Du kan se skillnaden på bilderna före och efter.

Det kanske inte ser ut som om jag har klippt bort så mycket, men bara en liten trimning gör stor skillnad i snygghet och form.

Beskärningen bör göras precis ovanför den sista beskärningen så att du fortfarande har ny tillväxt precis ovanför det som senast klippts bort. Att klippa bort för mycket är inte bra för växten och stimulerar inte till fortsatt tillväxt. För att hålla formen intakt när du beskär, följ linjerna och behåll proportionerna. Om du aldrig beskär mer än precis ovanför den senaste beskärningen bör du lätt kunna behålla formen när din formklippning växer och frodas.

Med dessa tips kan du få en vacker formklippning som du kan njuta av i många år framöver.

error: Innehållet är skyddat
Search