Allt du behöver veta om gullranka

Även om du inte har en gröna fingrar kan du hålla liv en gullranka. Den här klätterväxten med hjärtformade blad har klättrat snabbt i rangordningen för krukväxter tack vare sin tålighet och stora variation. Lär dig hur du tar hand om din planta, hur du förökar den och vilka de populäraste typerna av gullranka är som du kan hitta på ditt lokala trädgårdscenter.

Jag måste erkänna att mina krukväxter ibland blir försummade.

Även om jag praktiskt taget har certifierade gröna fingrar blir jag så upphetsad av min trädgård utomhus att mina små krukväxter inomhus ofta glöms bort. Det är inte förrän hösten och vinterkylan kommer och jag är fast inomhus som jag kommer på: ”Javisst ja, mina krukväxter!”

Som tur är verkar min gullranka inte ha något emot det. Denna krukväxt är verkligen en liten kämpe som fortsätter leva oavsett vilka förhållanden den utsätts för.

Så om du letar efter en grön krukväxt som inte kräver mycket underhåll, så läs vidare för att lära dig mer om gullrankan!

Lär känna gullrankan

Epipremnum aureum är mest känd som djävulens murgröna eller gullranka. Ursprungligen kommer den från Franska Polynesien, men du kan hitta den i naturligt i Indien, Kina, Australien, Nya Guinea, Sydostasien och Salomonöarna.

Den odlas främst som krukväxt och har snabbt blivit en favorit tack vare sin förmåga att växa under många olika förhållanden.

Gullranka är en klätterväxt med hjärtformade gröna blad som kan bli mellan 180 och 250 cm lång. Du kan också hitta många brokiga varianter av växten i gult, vitt eller gräddfärgat. Du njuter av den bara för dess vackra blad!

Många förväxlar gullrankan med filodendron eftersom de tillhör samma familj, Araceae. De är dock olika arter.

Populära typer av gullranka

Golden pothos: Du kommer säkert att hitta dessa på ditt lokala trädgårdscenter eftersom det är den vanligaste sorten. Den har gröna, hjärtformade blad med gyllene markeringar.

Marble queen: En annan populär sort som har massor av vitt blandat med grönt, vilket ger en marmorerad effekt. Denna sort föredrar mer ljus eftersom den producerar mindre klorofyll än andra sorter.

Jessenia: Liksom marble queen är jessenian brokig. Jessenia är dock mycket ljusare och närmare limegrön och gul. Den trivs också med starkt, indirekt ljus.

Neon: En av de mer sällsynta sorterna med limegröna blad. Färgerna kan variera från ljusgrön till nästan gyllene toner. Färgen intensifieras när bladen åldras.

Manjula: Framtagen av Floridas universitet liknar den sin föräldraväxt, marble queen. Du kommer att lägga märke till kurviga kanter på den här sorten och ofta väldigt mycket vitt.

Grundläggande skötsel av gullrankor

Chansen är stor att du inte får många klagomål från din gullranka! Det är en av de tåligaste krukväxterna som finns. Men som för alla växter trivs de bäst under perfekta förhållanden där de verkligen når sin fulla potential.

Plats

Många nybörjare älskar att odla gullrankor, inte bara för att de är tåliga, utan också för att de är mångsidiga. Du kan ha dem…

  • I hängande krukor. Låt dem hänga ner ovanifrån för att hålla dem borta från husdjur och barn eller för att skapa en djungelkänsla inomhus.
  • Låt dem klättra utåt längs ett bord eller en fönsterbräda.
  • Ge dem en stång eller något annat stöd så att de kan växa upp till nya höjder.

Ljus

I en perfekt värld skulle du placera din gullranka inomhus någonstans med starkt, indirekt solljus. Du bör hålla dem borta från direkt ljus och den varma eftermiddagssolen. Det är så de får de vackraste bladen.

Däremot hittar du gullrankan listad som en av få växter som klarar sig bra i svagt ljus. Om du har ett mörkt hörn i huset, vill ha en kontorsväxt eller behöver lite grönska i badrummet kan gullrankan passa in.

Om du har variegerad gullranka så tänk på att de kan förlora sina fläckar eller växa långsamt om de inte får tillräckligt med ljus. Eftersom det är växtens gröna delar som samlar in energi från solen måste dessa typer av gullranka arbeta hårdare för att få tillräckligt med energi till växten och växer ofta långsammare.

Bevattning

Här är lite goda nyheter: om du glömmer att vattna dina gullranka så förlåter den dig. Gullrankor behöver inte mycket vatten och du bör bara vattna dem när jorden är torr. Testa jorden med fingret innan du vattnar. Jorden ska vara fuktig, men inte genomblöt när du har vattnat.

Jord

Vilken jord som helst för krukväxter fungerar bra för din gullranka. Liksom de flesta krukväxter kan gullrankan drabbas av rotröta, så se till att den planteras i en kruka med god dränering och undvik övervattning.

Intressant nog kan du också odla sticklingar av gullranka i vatten. Du kan lämna din gullranka relativt obevakad så länge rötterna rör vid vattnet. Men för att få riktigt lyckliga gullrankor är jord bäst.

Gödselmedel

Gödsla din gullranka var 2-3:e månad under växtsäsongen. Vattenlösligt gödsel fungerar bäst. Detta gör att dina gullrankor växer snabbare, men de växer bra även utan gödsel.

Vanliga problem med gullrankor

Om du ser gula blad på din gullranka ska du inte få panik. När de äldre bladen dör blir de gula innan de faller av. Du bör bara oroa dig om unga blad blir gula eller om äldre blad får bruna spetsar.

Oftast är det ett tecken på för mycket ljus. Flytta bort gullrankan från direkt solljus. Det kan också vara ett tecken på överbevattning eller en plötslig väderförändring.

Svampmyggor är också vanliga i krukväxter, även de orsakas av överbevattning, fuktig jord och rotröta.

Vanliga frågor om gullrankor

Varför kallas gullrankan för djävulens murgröna?

Ett annat namn för gullranka är djävulens murgröna, vilket beror på att växten är så svår att döda. Den förblir också vackert grön trots att den står i dunkel belysning.

Hur förökar man gullrankor?

Det enklaste sättet att föröka gullrankor är att ta sticklingar och placera dem i vatten. För att göra det tar du en stickling med en steriliserad sax eller sekatör. Klipp av under en nod (där ett blad kommer ut) och sätt sticklingen i vatten. Rötterna växer från noden. Se till att du tar bort alla löv som hamnar under vatten, eftersom de kan förorena vattnet med bakterier.

När rötterna är ungefär 5 cm långa kan du plantera dem i jord, men du kan också låta dem vara i vatten så länge du vill!

Ibland har växter svårt att byta rotningsmetod. Inte alla sticklingar som går från vatten till jord anpassar sig väl.

Är gullrankor giftiga?

Ja, de är giftiga. Detta beror på att de innehåller kalciumoxalatkristaller som likt små glasskärvor kan genomborra huden och orsaka irritation i munnen eller mag-tarmkanalen om de äts. Därför är det bäst att hålla dem borta från husdjur och barn.

Observera att de är giftiga, men inte dödliga, utan orsakar irritation på hud, läppar och mun samt kräkningar.

error: Innehållet är skyddat
Search