Höstens planteringsidéer + enkel skötsel och underhåll av krukor

Med dessa idéer för höstplanteringar kommer ditt hem att se festligt ut under hösten. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en nybörjare, kommer de enkla tipsen och knepen i det här inlägget att hjälpa dina krukor att blomstra denna säsong.

När säsongen övergår från sommarens långa och varma dagar till höstens svalare och kortare dagar kanske du undrar vad du ska göra med dina krukor, eller hur du ska påbörja en. Krukor är det perfekta sättet att odla på ett litet utrymme, som till exempel på en uteplats eller ett trädäck. Men krukor är också ett bra inslag i stora trädgårdar.

Höstkrukväxter

Oavsett vad, så drar krukor blickarna till sig. Hösten är en av de roligaste årstiderna att odla krukor. Men de behöver en del vård och underhåll för att klara sig när temperaturen börjar sjunka.

Krukor sätts vanligtvis ihop på våren med iögonfallande designstrategier bestående av upprätta, fylliga och hängande växter. Med rätt ljus och tillräckligt med vatten blommar de och växer frodigt, så att krukorna svämmar över. I slutet av sommaren kommer växterna att se lite trötta ut. De har arbetat hårt för att växa i ett begränsat utrymme och det är dags att ta hand om dem. Här är några tips på hur du kan fräscha upp dina krukor och göra dem redo för nästa säsong med dessa idéer för höstkrukor.

Idéer för underhåll av höstkrukväxter

Oavsett om du odlar grönsaker eller blommor i dina krukor är hösten en bra tid att rensa upp krukorna och förbereda dem för vintern. Här är några saker du kan göra:

  • Klipp bort alla döda, döende, sjuka och skadade växter och släng dem.
  • Skörda alla grönsaker som är redo att skördas för att ätas färska eller bevaras.
  • Klipp av alla vissna blommor för att uppmuntra nya blommor och förlänga blomningstiden.
  • Låt blommor och grönsaker fröa av sig så att du kan samla in och spara frön till nästa år.
  • Ta bort överväxta perenner, buskar och träd och plantera dem i trädgården eller i en större kruka.

Årligt underhåll av krukväxter

När växterna är färdiga med att bära frukt, blomma eller producera frön och du har skördat allt du behöver tar du bort allt återstående växtmaterial från krukan. Använd en trädgårdskniv för att luckra upp jorden runt rötterna och ta bort växterna och rotklumparna från jorden.

Om växten har blivit rotbunden och hela krukan är täckt av rötter kan du slänga alltihop i komposten. Om rötterna inte sträcker sig över hela krukan skakar du av jorden i en stor hink eller skottkärra.

Tvätta krukan väl med tvål och vatten innan du planterar om den eller förvarar den över vintern.

Underhåll av krukor med fleråriga växter

Om du bor i ett kallt område bör du bara låta krukor som är köldhärdiga och avsedda att klara temperaturfallet i ditt område stå ute över vintern. Detsamma gäller förstås för växterna i krukorna. Men om du har valt krukor och perenner som klarar av att övervintra i ditt klimat så är hösten en bra tidpunkt för rutinunderhåll av dem alla.

Du kan också dela upp och plantera om perenner som blir för stora för sin kruka.

Ädla eller ömtåliga växter kan behöva flyttas till ett ouppvärmt garage eller inomhus över vintern. Jag övervintrar alla mina vinterhärdiga suckulenter i oglaserade terrakottakrukor under ett trädäck eller en utomhusbänk.

Skötsel av träd och buskar i krukor

Träd och buskar i krukor är mer sårbara för frostskador än träd och buskar i jorden eftersom krukorna har mindre jordmassa och rötterna är mindre isolerade. För mindre krukor eller mer ömtåliga perenner, träd och buskar kan du flytta krukorna till en varmare och mer skyddad plats i trädgården under ett altandäck eller ett täckt område som håller snö och frost borta från krukorna och växterna.

Stora växter eller träd som inte kan flyttas kan isoleras med hjälp av säckväv eller hönsnät och halm.

Ersätta jorden

I slutet av säsongen är en bra tid att fräscha upp jorden. Du kan gräva ut all jord och ersätta den med en ny påse jord.

Eller så kan du fräscha upp din befintliga krukjord genom att tillföra nytt material. Om det inte fanns några tecken på sjukdomar eller skadedjur på växterna eller i jorden kan jorden återanvändas genom att blanda den med ny jord.

error: Innehållet är skyddat
Search