Gjorda för skuggan: höstplantor fulla av färg som inte kräver mycket underhåll

Bara för att dina utomhusväxter står i skuggan betyder det inte att de inte kan vara fulla av livliga färger. Plantorna i min trädgård på framsidan står nästan helt i skuggan, så jag måste vara noggrann med vilka växter jag väljer. Växterna ska inte bara vara väl anpassade till bristen på ljus, utan de ska också ha djärva nyanser för att lysa upp utrymmet.

Det här är de plantor som jag dekorerar med varje säsong. De välkomnar våra gäster när de kommer genom trädgården och upp till huset, så växter som inte kräver mycket underhåll är en nödvändighet!

Perenner är bra att använda i lådor eftersom de håller under många säsonger. Du kan helt enkelt lägga till nya växter när de gamla har bleknat eller ta bort de växter som är överväxta och flytta dem till rabatterna i trädgården.

Jag älskar alunrötter vid den här tiden på året eftersom de trivs väldigt bra i min trädgård och i mitt klimat, men också för lövfärgen, som är tillräckligt djärv för att sätta till och med blommorna i skamvrån. Jag använde dessa alunrötter som grund för mina höstlådedesignuppdateringar med några ytterligare växter.

Växterna som jag använde

  • Tuvvaktelbär, gaultheria procumbens ”very berry”
  • Alunrot ”berry smoothie”
  • Alunrot ”peach flambé”
  • Alunrot ”plum pudding”
  • ”Gold fountain sedge”, carex dolichostachya ”kaga nishiki”
  • Japansk anemon (från min trädgård)
  • Coleus ”lime time” (överbliven från min sommarträdgård)

Tuvvaktelbär

Tuvvaktelbäret är en växt som är grön året om och som växer och fylls ut under hösten, när bladen blir lila. Den producerar väldoftande vita blommor och sedan röda bär för en kontinuerlig show under hela året. Det limegröna i gold fountain sedge kompletterar den eldiga persikoalunroten.

Alunrot

Alunrötter har mitt hjärta – de är så fulla och ljusa att jag bara vill äta upp dem! Plommonpudding, bärsmoothie och peach flambé är lämpligt smaskiga beskrivningar av färgerna i detta fantastiska bladverk.

Japanska anemoner/sippor

Detta är klara favoriter i trädgården. I min trädgård sprider de sig som galningar, så jag vill ha dem i lådor för att hålla dem under kontroll. Jag tog några från min trädgård för att lägga till i dessa lådor. De gillar morgonsol, men i full skugga ger de djupare färger, fast då är blommorna färre.

Med en kombination av växter som trivs i skuggan, som gör sig bra på hösten och som är vackra långt in på vintern, är de här plantorna superstjärnor som fortsätter att prestera utan mycket skötsel.

error: Innehållet är skyddat
Search