Humle: odla, skörda och använd – hela guiden

Ingen trädgård bör vara utan en humleplanta. Och inte bara för att det blir bra öl! Det finns så mycket mer att veta om humle som en underbar prydnadsväxt i trädgården och en kraftfull läkande ört.

Den här guiden om humle visar dig varför du absolut bör odla humle som prydnadsväxt, hur du skördar humlekottar och hur du torkar och använder humle mot sömnlöshet och ångest.

För mer än tio år sedan var jag med på en trädgårdsvisning där husägaren hade en vacker berså täckt av de vackraste gyllene blommorna som såg ut som pappersgrankottar. Jag drogs till den här bersån och när jag stod under den kunde jag andas in doften som inte kan beskrivas som något annat än humle. Det är inte en söt eller blommig doft, och ändå blev jag omedelbart avslappnad.

Kombinationen av växtens produktivitet, skönheten hos den blomster- och grönbladiga bersån och den häftiga, bittra doften av humle var berusande. Det var i det ögonblicket som jag visste att jag ville ha humle i min trädgård också.

Jag odlade den inte för att göra mitt eget öl, utan för att den är vacker som prydnadsväxt. Jag visste inte att jag odlade en mäktig osynlig hjälte. Den kan täcka en hel spaljé på en sommar, utgöra vackra torkade blomsterarrangemang, få mig att somna och till och med dekorera en krans.

Historia

Humulus lupulus har sitt ursprung i Nordamerika, Europa och Asien. Olika folkgrupper som cherokeser, delaware, dakota och ojibwa använde humle för sina smärtstillande egenskaper och det användes som gynekologiska hjälpmedel, lugnande medel samt vid mag- och tarmsmärtor, tandvärk och öronvärk. Algonquinfolket i Quebec gjorde bröd och kakor av humle! I traditionell kinesisk medicin användes humle mot sömnlöshet, rastlöshet, matsmältningsbesvär, mag- och tarmkramper och aptitlöshet. Genom att lugna den mjuka muskulaturen i mag-tarmkanalen påverkar humle den ”andra hjärnan”, det enteriska nervsystemet, och lugnar det centrala nervsystemet. Humle har en mild inverkan på östrogen och kan orsaka menstruationsrubbningar.

Hur ser humle ut?

Humle har långa blad och blommorna liknar ljusgröna kottar. Blommorna torkar till en varm gyllene färg och håller formen bra. De förblir intakta när de skärs av, vilket gör dem perfekta att slingra runt en vindruvskrans för en festlig höstdekoration.

Humleblommans fördelar

På grund av den enorma mängden humle som odlingarna producerar under en säsong har jag torkat många blommor och testat många recept.

Minskar sömnlöshet

Min favorit är att stoppa dem i påsar i min kudde för att hjälpa mot sömnlöshet. Humle är faktiskt en av mina bästa rekommendationer av örter som hjälper dig att sova!

Denna praxis går ända tillbaka till 800-talet i Europa, då humleväxten för första gången blev ett användbart redskap inom örtmedicin. Fältarbetare som arbetade med humleplantor för att göra öl somnade oftare på jobbet jämfört med andra arbetare. Människor förstod kopplingen och började använda sig av de lugnande effekterna för att komma till rätta med sömn- och ångeststörningar.

Minskar menopausala symptom

Växten har också östrogenliknande egenskaper eftersom den innehåller fytoöstrogener. Dessa har många egenskaper som liknar mänskligt östrogen, vilket innebär att humle kan hjälpa till att behandla klimakteriebesvär.

Minskar ångest

Som många andra har jag kämpat mot ångest och sömnlöshet. Den dagliga stressen, ekonomiska problem, familjetrauma och kronisk smärta har gjort sitt för att göra det svårt för mig att sova vissa nätter, vilket kan leda till ångest.

Jag jobbar hårt för att ha sunda sömnvanor eftersom sömn är så viktig för att kroppen ska kunna läka. Att inkludera humle på olika sätt har varit riktigt bra för mig, men tänk på att humlens kraftigt lugnande egenskaper gör att det kanske inte är rätt ört att använda för personer med depression.

Men om du letar efter något som hjälper dig att varva ner och vila, är humle det rätta alternativet. Särskilt när du odlar denna produktiva växt i din egen trädgård.

Odla humle hemma

Humle (humulus lupulus) kan växa till häpnadsväckande höjder på en kort växtsäsong. De växer på klättrande rankor (inte vinrankor) där stjälkarna slingrar sig runt stödstrukturer (som bönor) i stället för att fästa som en vinranka med hjälp av rankor eller sugproppar (som ärtor).

Humleblommor vrider sig alltid medurs, även om du anstränger dig för att få dem att vrida sig åt andra hållet. Så låt dem göra sitt!

Bygg en hög spaljé eller en berså så att de kan snurra och klättra och du kommer att märka hur de snabbt täcker den. Faktum är att de kan växa upp till 30 cm per dag. Snacka om mycket humle.

Växterna är härdiga i zonerna 3-8. De gillar djup, väldränerande jord i full sol. Humle kan odlas från frön, men de kan växa till han- eller honplantor.

Honväxterna producerar kottar, dvs. de skottblad som omger små blommor. Det är humleblommans kottar som du ser på bilden ovan som används för att göra öl. Ta istället rhizomer från honplantor, du behöver ingen hanplanta för att den ska blomma.

Torkning och skörd av humleblommor

Humle tillhör samma familj som cannabis och hampa, så om du har odlat cannabis tidigare kan du upptäcka att humleplantan har vissa likheter. Den bästa tiden för att skörda humle är när den har mognat på rankorna på sensommaren. Plocka dem inte för tidigt för då mognar de inte.

De är redo att plockas när de känns som papper, är elastiska vid beröring och lite klibbiga. De ska lukta distinkt humle när de är klara. Kontrollera genom att först lukta på dem och sedan försiktigt klämma dem mellan pekfinger och tumme för att testa hur de känns.

Du kan plocka mogen humle en och en eller ta bort grenar från plantan. Om du inte gör öl bör du lämna kvar mycket i trädgården även på hösten och vintern. Jag tar bara en liten del av plantan för att använda den och låter resten övervintra.

Jag hänger min humle för att torka i min studio och det ger dekoration, arom och en perfekt plats att torka den på. Du kan också använda en matdehydrator eller torka humle i ugnen om du har bråttom.

Använda humleväxten som ört

Vad används humle till, förutom öl? Eftersom det är en så ovanlig ört att odla i trädgården är det inte konstigt att jag ofta får den här frågan när någon ser min humleplanta. Och innan du frågar, nej, den har inte samma effekt som sin närbesläktade familjemedlem, cannabis.

Växtens örtdel är kottarna som innehåller blommorna, och pollen som i sin tur innehåller lupulin, bitterämnen, kåda och olja. Örten används för att lugna: minska ångest, främja sömn, dämpa en upprörd mage och till och med hjälpa till att dämpa den sexuella lusten. Tänk på detta när du planerar att använda humle som ört. Om du har överskottsenergi som skulle behöva balanseras kan humle vara till stor hjälp.

Tekniskt sett kan du äta humle, men jag skulle inte rekommendera det på grund av smaken. Det bästa sättet att njuta av humlens växtbaserade fördelar är genom te.

Som te är humle ganska bittert och smaken kan vara svår att tycka om för vissa människor. Dess bitterhet är dock en fördel när det gäller matsmältningen. Bittra örter hjälper till att stimulera matsmältningen, så du kan använda den för att göra hemmagjorda bitterdroppar och ta en halv tesked före måltiderna.

Humleväxten är också en underbar ört att använda i naturliga hudvårdsrecept. Prova att blanda oljor med humle i tvålar och läkande salvor. Humlens lugnande effekt fungerar även på huden för att minska inflammation och hjälpa mot både rynkor och akne.

Vid ångest och sömnlöshet kan du försöka ta humleextrakt eller göra en drömkudde att somna med på natten.

error: Innehållet är skyddat
Search