Hur man odlar ingefära hemma

Ingefära är den perfekta kombinationen av sött och kryddigt – en unik smak som jag inte kan få nog av. Oavsett om du vill återskapa en kryddiga ginger ale eller om du vill ha färsk riven ingefära till en läcker curry kan du enkelt odla ingefära i trädgården eller i hemmet.

Den här guiden innehåller punkter och tips om hur du kan odla ingefära direkt.

Vad är ingefära?

Vi älskar det alla, men vad är det vi gillar att riva? Ingefära (zingiber officinale) är en växt som främst odlas för sin rotstock, även om hela växten tekniskt sett är ätbar.

Den används främst i kulinariska syften och har en kryddig men söt smak. Du kan hitta den i curryrätter, i bakverk som pepparkakor, som en kryddigt inslag i salladsdressingar och i några mycket populära drycker.

Varifrån kommer ingefära?

Intressant nog har vi ingen aning om var ingefära ursprungligen kommer ifrån. Den anses vara en växt som existerar som ett resultat av mänsklig odling. Vi vet inte var den kommer ifrån eller när människan började använda den. Vi vet bara att den inte skulle existera utan oss.

Medicinska egenskaper hos ingefära

Gingeroler är de aktiva komponenterna i växten som ger den en distinkt kryddig/söt smak. Komponenterna har också antiinflammatoriska egenskaper och används till och med för att behandla artrit.

Medicinskt sett är ingefära bäst för att lindra magbesvär. De virucida egenskaperna hjälper till att förstöra virus, vilket gör det till ett användbart verktyg i medicinskåpet,

Det enklaste sättet att göra detta är att bearbeta roten med en juicepress. Placera sedan vätskan i isbrickor och förvara den i frysen för att ha ett lättåtkomligt antiviralt medel till hands. Tillsätt vatten, honung och en pressad citron för att minska kryddigheten vid behov.

Hur man odlar ingefära

Att välja en rotstock

Det enklaste sättet att odla ingefära är att ta en bit rotstock från en befintlig ingefära för att odla en ny. Låter enkelt, eller hur? För att få bästa möjliga ingefärsskörd är det viktigt att välja rätt rotstock för att komma igång.

Du skulle förmodligen känna igen ingefära bara genom att känna på den. De är fasta, knotiga rotstockar med grov hud. Det mesta av den ingefära du hittar i livsmedelsbutiken är kinesiska sorter. Smaken tenderar att bli mildare och den har ett tjockare skal för att hålla sig längre.

Tekniskt sett kan du plantera vilken ingefära som helst så länge den inte är gammal eller sjuk. Det är värt att notera att ingefära som köps i livsmedelsbutiken kan ha fått en tillväxthämmare sprayad på sig för att hindra den från att gro i förtid. Helst vill du köpa din ingefära från en ekologisk odlare eller från din lokala bondemarknad.

Undvik bitar som ser skrumpna och torra ut. Du vill ha en fyllig bit ingefära med många ögon (tillväxtknoppar). Den ska vara 10-15 cm lång och ha flera armar.

Plantering

De flesta trädgårdsodlare väljer att sätta sin ingefära inomhus och sedan plantera ut den utomhus när det blir varmare. När du har fått din rotstock ska du vara uppmärksam på var ögonen sitter. Om du har en bit ingefära utan ”ögon”, förvara den på en varm plats tills ögonen kommer fram.

Skär ingefäran i bitar som är ungefär 2,5 till 4 cm breda. Varje del behöver ett öga. Låt den ligga i 1-2 dagar tills en lätt skorpa har bildats.

När du planterar fyller du en kruka med krukväxtjord av god kvalitet tills den är 5 cm från toppen. Tillsätt lite gödsel med långsam frisättning och plantera dina ingefärabitar ungefär 2,5 cm djupt, med de nya/fräscha ögonen ovanför jorden.

Fyll på med lite kompost. Placera alla rotstockar med 30 cm mellanrum. Den kan bli upp till 1,5 meter hög, så se till att den har plats för denna typ av tillväxt.

Vattna plantan väl och håll den fuktig tills skotten kommit upp. Detta tar mellan en vecka och en månad. Ingefära föredrar halvskugga och inte direkt ljus. Under ett träd där den får ett skuggigt ljus är en bra plats att ha den på.

Växten kan bara överleva när det inte råder frost. Den kan planteras tidigt på våren när frostrisken är över eller när som helst på året om du bor i en varmare zon. Ingefära är en tropisk växt som gillar värme och fuktighet. Den växer bäst i temperaturer över 18°c.

Hur man odlar ingefära inomhus

Du kan lätt odla ingefära inomhus också! Allt du behöver är rester av ingefära som du har kvar eller en avklippt bit för att komma igång. Blötlägg rotstocken över natten för att undvika att den innehåller en tillväxthämmare, särskilt om du har köpt den i affären.

I en kruka följer du samma planteringsanvisningar som ovan. Tänk på att krukan måste vara tillräckligt stor för att rymma rotstocken när den växer. Krukan bör också dräneras väl, eftersom ingefära är benägen att ruttna om den står i fuktig jord.

När du planterar, placera bara en bit ingefära i varje kruka. Låt den stå halvskugga i en varm del av huset. Titta och vänta!

Hur man skördar ingefära

Man skördar ingefära precis innan den börjar sakta ner innan den dör. Bladen börjar bli gula och bruna. Detta inträffar vanligtvis när växten får mindre solljus och det svalnar, vilket gör att ingefäran börjar producera fler rotstockar för att lagra energi inför den kallare årstiden. Det är också då som rotstockarna får sin skyddande hud. Och du gissade det… det är då vi är redo att skörda!

Ingefära tar tid på sig att växa. Babyingefära kan skördas efter 6-8 månader. Du vill skörda ingefäran innan den blir gammal. Mognad ingefära tar däremot mer än 10 månader och du vill skörda efter att den har blivit äldre. Se till att spara den bästa rotstocken (fet och frisk) för att använda den till framtida planteringar.

Du kan också lura ingefäran till en tidig skörd. Klipp av de översta bladen för att minska fotosyntesen. Skörda sedan efter 2-3 veckor.

När du skördar kan du gräva ut och använda hela rotstocken. Alternativt kan du klippa bort en bit av rotstocken om plantan fortfarande växer. I det här fallet ska du skära en bit som är minst 5 cm från skivan. Resten av växten fortsätter att växa.

Nu när du vet hur du odlar ingefära hemma och hur du skördar den är det dags att njuta av den!

error: Innehållet är skyddat
Search