Japansk lönn – föröka, plantera och beskär

Japansk lönn är ett av de mest lättigenkännliga träden tack vare sin vackra röda färg. Dessa träd är fina året om och passar bra i praktiskt taget alla trädgårdar. Här är allt du behöver veta om hur du odlar, planterar och till och med förökar ett japanskt lönnträd.

Japansk lönn passar perfekt för mindre trädgårdar. Och ja, det går att odla japansk lönn i kruka! Det finns många sorters japansk lönn med färgglada blad, arkitektonisk grenstruktur och intressanta former.

Med så många att välja mellan kan du säkert hitta en eller två som kan bli ett attraktivt blickfång i din trädgård.

Hur man väljer rätt japanskt lönnträd

När du köper en japansk lönn finns det flera saker att tänka på. Det finns tusentals olika sorter av detta vackra träd, så här är några tips som kan hjälpa dig att välja rätt.

Välj rätt form och storlek

Läs plantans etikett noggrant för information om vilken form och storlek det fullvuxna trädet kommer att ha.

Om du vill ha ett mindre träd som kan odlas i en liten trädgård eller i en stor kruka kan du välja en dvärgsort som ”Red Dragon” eller ”Little Princess”, som blir max 240 centimeter respektive 150 centimeter.

En gråtande variant som ”Crimson Queen” passar bra om du vill att trädet ska fungera som en buske, ta plats på bredden och utgöra ett dekorativt inslag i din trädgård.

Om du vill ha ett riktigt blickfång, leta efter en hög, färgstark och rakväxande japansk lönn som blir mellan 3 och 6 meter hög, som till exempel ”Bloodgood”, ”Purple Ghost” och ”Coral Bark”.

Var noga med att följa planteringsanvisningarna på etiketten som följer med din japanska lönn så att den får en bra start i din trädgård.

Välj rätt form

När du vet vilken lönnsort som passar i din trädgård är det dags att välja ett exemplar som har rätt form. Flytta trädet en bit bort från sina bröder och systrar och titta på det från alla håll.

Se till att det har en form du tycker om. Trädet kommer att fortsätta växa naturligt i denna form när det blir större. Man kan beskära lite för att hjälpa till att forma trädet, men det bästa är att välja ett träd som du gillar formen på när det är ungt i stället för att försöka ändra på det när det blir äldre.

Försök att föreställa dig hur det lilla trädet kommer att se ut när det har uppnått full storlek, med samma form som från början, men med tjockare stam och grenar. Om du gillar formen är det rätt träd för dig.

Att odla japanska lönnträd

Japansk lönn är vacker året runt med sin vackra grenstruktur på vintern, små lönnfrövingar och blommor på våren, vackra, fylliga lönnblad på sommaren och lysande neonfärg på hösten.

Bland småträden är japansk lönn verkligen kung. Detta är vad du behöver veta för att få plantor av japansk lönn att växa och frodas.

Trivs japansk lönn bäst i sol eller skugga?

De här träden trivs bra på en solig plats eller en plats med fläckvis skugga. De behöver lite sol för att trivas och för att den vackra röda höstfärgen ska framhävas, så det är bäst att ha dem på en plats med åtminstone lite sol.

Tänk bara på att en japansk lönn i kruka snabbt kan torka ut i solen och hettan. Om det inte finns tillräckligt med vatten i jorden för att täcka dess vätskebehov kan bladen snabbt bli torra och spröda.

Hur man beskär ett japanskt lönnträd

Om du väljer rätt lönn behöver den inte beskäras särskilt mycket. Den kommer att växa och fylla det utrymme som du har gett den utan att behöva beskäras. Den kommer också att ha en naturligt vacker och organisk grenstruktur.

Om du märker att den japanska lönnplantan blir för tät är det bäst att gå in i lönnplantan och gallra ut grenar inifrån i stället för att beskära grenarna. Ju mer du kan komma åt att ta bort grenar så nära stammen som möjligt och behålla den organiska strukturen, desto mer kommer du att kunna se och njuta av den japanska lönnens sanna skönhet i din trädgård.

Förökning av japansk lönn

Har du någonsin varit nyfiken på hur man förökar en japansk lönn? Grundstammarna odlas från frön och när de är tillräckligt stora ympas olika lönngrenar på dem.

Hur man ympar en japansk lönn

När trädplantorna är tillräckligt gamla växer de ihop med en gren från en annan dekorativ japansk lönn.

Ympning är både en konst och en vetenskap. Ympning sker genom att man skär en skåra i en trädgren och för in en annan gren i skåran. De två fästs vid varandra tills de växer ihop och fortsätter växa tillsammans. Om du har en japansk lönn hemma kan du se var denna ympning har skett på stammens bas. Det ska finnas en ”krage” eller ring runt den ympade grenen.

Det kan vara praktiskt att veta var ett träd har ympats, för om en gren växer ut under kragen kommer den att ha samma egenskaper som den ursprungliga rotstocken. Ibland ser jag en udda gren med blad som skiljer sig från resten av trädet på en av mina japanska lönnplantor. Detta är ett resultat av ympningsprocessen. Grenen har fått en del av rotstockens egenskaper.

Därefter planteras den lilla trädplantan med ympen i kruka och får växa i ytterligare några år. Japanska lönnplantor kan med fördel beskäras och formas regelbundet för att de ska växa i likartad form när de är tillräckligt stora för att kunna levereras till trädgårdsbutiker.

Hur man förökar ett japanskt lönnträd hemma

Nu när du vet hur kommersiella odlare förökar detta träd kanske du undrar om du kan göra samma sak hemma. Svaret är ja! Processen är lite tidskrävande men tillräckligt enkel för att de flesta trädgårdsmästare ska kunna genomföra den. Det är bäst att göra detta på våren när grenarna är mjukare och böjligare.

  • Fyll en kruka med planteringsjord och gör ett cirka 10 centimeter djupt hål i mitten.
  • Ta en stickling från trädet. Leta efter en som är ungefär 15 centimeter lång och har blad längst ut. Se till att använda en vass sax för att få ett rent snitt!
  • Om det finns några blad på grenen förutom de som sitter längst ut, ta bort dem.
  • Blötlägg sticklingen i flytande rotningshormon i cirka en minut.
  • Sätt ner sticklingen i jorden som du har förberett och ställ den på en solig plats.
  • Spraya den två gånger om dagen. Grenen bör börja bilda rötter efter cirka 3-4 veckor.
  • Det är bäst att ha din förökade japanska lönn i kruka i ungefär ett år. När våren kommer åter och temperaturen är över nollstrecket kan du plantera trädet direkt i marken.

Vackert bladverk år efter år. Om du väljer rätt träd och sköter om det, kommer du att belönas med årtionden av skönhet.

error: Innehållet är skyddat
Search