Kamomill: hur man odlar och skördar – hela guiden

Kamomill är välkänd som en väldoftande, lugnande ört som ofta avnjuts i te. Kamomillblommor kan dock göra så mycket mer! Lär dig mer om kamomillblomman och varför den är en av mina favoritväxter att odla i den egna trädgården.

Om trädgårdarna hade årsböcker med superlativ skulle kamomill förmodligen vinna för ”mest omtyckt” eller kanske ”mest hjälpsam”. Kamomill är inte bara till stor nytta för kroppen, utan även för trädgården. Ja, bin och andra pollinatörer lockas av de små tusensköneliknande blommorna, men visste du att kamomill även kan hålla myggor borta samt fungera som ett naturligt svampbekämpningsmedel?

Detta är bara toppen av isberget för vad den här mäktiga växten kan göra. Låt oss gräva djupare och lära oss mer om kamomillblommor.

Kamomillens historia

Att dra nytta av kamomillens kraft är inget nytt. Kamomill har använts i århundraden för att behandla hudrelaterade problem som sår, irritationer och utslag. Den har också länge använts för att hjälpa matsmältningen om man ätit för mycket eller för de med magproblem.

Kamomill har i århundraden också varit erkänd som ett användbart hjälpmedel för att komma till ro och att sova. I barnboksklassikern Sagan om Pelle Kanin från 1902 erbjuds den unga kaninen en lugnande kopp kamomillte när han kommer hem från sina äventyr.

Kamomillblommor och deras helande egenskaper har förekommit i många andra böcker också. Forntida vetenskapsmän som Galen, Dioscorides och Hippokrates studerade kamomill och delade med sig i sina skrifter genom att rekommendera det som te.

Hälsofördelar med kamomillte

Som du kan se har kamomill och dess medicinska egenskaper verkligen stått sig genom tiderna. Här är några av de mest välkända fördelarna med denna milda, men ändå kraftfulla växt.

Stödjer nervsystemet

Kamomill har en fantastisk förmåga att lugna nervsystemet. Detta beror troligen på dess rikliga förekomst av apigenin, en av de bioflavonoider som fungerar som ett milt lugnande medel. Den har också egenskaper som kan hjälpa mot ångest.

Kamomillte är faktiskt ett av mina favoritläkemedel för att hjälpa till med sömnen!

Ger fördelar vid aromterapi

Dessutom har ett varmt glas kamomillte aromaterapeutiska fördelar – doften i sig är lugnande för många (inklusive mig!). Den söta, blommiga doften är en av mina favoriter när jag är stressad.

Lugnar en orolig mage

Om du är i behov av något som lugnar en orolig mage kan du använda kamomill. En av de största fördelarna med kamomillte är dess förmåga att lugna en orolig mage.

En nyligen genomförd studie visade faktiskt att 500 mg kamomillextrakt minskade kräkningar hos cytostatikapatienter Kamomillte har dessutom länge använts för att lindra kolik och gaser hos spädbarn.

Vissa människor har rapporterat att en kopp varmt kamomillte har hjälpt till att dämpa symtomen på halsbränna. Även om de vetenskapliga bevisen för detta är få, kan det inte skada att försöka!

Minskar hudirritationer

Kamomill är kanske mest känd för sin förmåga att behandla och lindra en lång rad hudrelaterade besvär. För dem som lider av eksem har en aktuell dos kamomill visat sig vara en effektiv behandling.

Denna ört kan vara en effektiv metod mot skärsår, blåmärken, utslag och sår tack vare sina antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Kamomill är tillräckligt milt för att användas på spädbarn och deras extremt känsliga hud. Starkt kamomillte kan bryggas och med hjälp av en handduk eller en bomullstuss appliceras på ömma rumpor med blöjutslag.

Fördelar med kamomill i trädgården

Kamomillblommor har förutom hälsofördelar även en hel del att erbjuda din trädgård. Låt oss tala om några av de viktigaste egenskaperna hos denna ört.

Svampdödande egenskaper

Jag tror att den mest imponerande användningen av kamomill i trädgården är att utnyttja dess svampdämpande egenskaper för att behandla rotbrand. Jag behandlar ofta mina frön och plantor med en egengjord svampdämpande spray gjord på kamomill.

Lockar pollinatörer

Det är omöjligt att ha en blomstrande trädgård utan pollinatörer. Som tur är, är det enkelt att locka dem till din trädgård genom att plantera kamomill! Den söta doften lockar till sig svävflugor, getingar, bin och nyckelpigor. Som en extra bonus gillar inte myggor doften, så det är ett bra alternativ att plantera om du, som jag, är känslig för bett.

En utmärkt kompanjonväxt

Plantera den bredvid basilika, broccoli, blomkål eller kål för att öka skörden.

Hur man odlar kamomill

Nu när du vet varför du bör odla kamomill, ska vi gå lite djupare in på hur du odlar denna produktiva ört. Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att sätta den här glada växten i din trädgård.

Det är viktigt att notera att det finns två olika sorters kamomill: Romersk kamomill (Chamaemelumnobile) och tysk kamomill (Matricariarecutita).

Även om dessa två växter har liknande egenskaper är de inte identiska. Hur du odlar varje sort skiljer sig något åt, liksom vilka egenskaper den utvecklar.

Romersk kamomill

Romersk kamomill är en flerårig växt som tenderar att bli upp till dryga 30 cm hög och som växer längs marken.

Botaniskt namn: chamaemelumnobile

Familj: Asteraceae

Höjd: 15-30 cm

Avstånd: 7,5-15 cm

Ljus: Sol till halvskugga

Vatten: Genomsnittligt vattenbehov. Vattna regelbundet. Övervattna inte.

Varningar: Pollen kan orsaka allergiska reaktioner. Kanske ett skadligt ogräs eller en invasiv växt.

Tysk kamomill

Tysk kamomill är en ettårig buske. Du kan förvänta dig att den blir upp till en meter hög.

Botaniskt namn: Matricariarecutita

Familj: Asteraceae

Höjd: 15-30 cm, upp till en meter hög

Avstånd: 15-25 cm

Ljus: Sol till halvskugga

Vatten: Genomsnittligt vattenbehov. Vattna regelbundet. Vattna inte för mycket.

Varningar: Pollen kan orsaka allergiska reaktioner. Kanske ett skadligt ogräs eller en invasiv växt.

De blommar hela sommaren och de flesta börjar blomma ungefär en månad efter att de planterats. Det är en produktiv ört som sprider sig ganska snabbt och kan ta över ett trädgårdsområde.

Hur man skördar, torkar och förvarar kamomill

Kamomill är vanligtvis redo att skördas under sommarmånaderna. Den bästa tiden på dagen är på morgonen. Du vill att daggen ska ha avdunstat men att solen inte står för högt. På så sätt får du den bästa möjliga skörden med de mest väldoftande blommorna. Och blommorna har en himmelsk doft av söta äpplen.

När du skördar vill du ha blomman snarare än stjälken. Nyp av stjälken precis under blommans huvud och lägg den i en korg eller behållare. Om du gör detta dagligen kan du fortsätta att skörda denna ört hela sommaren!

Hur man torkar kamomill

Skölj blommorna i kallt vatten i en sil för att avlägsna eventuella orenheter. Klappa sedan försiktigt kamomillblommorna torra.

För att använda blommorna måste du torka örterna helt och hållet. Det finns tre huvudsakliga sätt att göra detta:

Lufttorkning

Den här metoden tar längst tid och kräver också en hel del utrymme. Men det fungerar bra! Hitta en varm och mörk plats där du kan sprida ut blommorna i ett enda lager. Låt dem sedan lufttorka i ungefär två veckor innan du använder dem.

Använd en dehydrator

Placera kamomillblommorna mellan två nätbrickor i en dehydrator så att du inte blir av med några av blommorna. Ställ in den på lägsta möjliga temperatur (cirka 35 grader) och låt den torka i cirka 18 timmar.

I ugnen

Om du inte har en dehydrator kan du också torka kamomillblommor i ugnen. Lägg en silikonmatta eller pergamentpapper på ett bakplåtspapper och sedan ett lager blommor. Ställ sedan in ugnen på lägsta möjliga temperatur och låt ugnsluckan stå lite öppen. Kontrollera blommorna var 30:e minut för att se till att de inte blir för varma.

Hur man förvarar kamomill

Torkad kamomill ska förvaras i en lufttät behållare i ett svalt och mörkt utrymme. När de torkade blommorna förvaras på rätt sätt är hållbarheten ungefär ett år.

Hur man använder kamomill

Nu när du vet hur du odlar och skördar denna produktiva ört, kommer här några idéer som hjälper dig att använda den! Njut av det.

  • Gör örtte
  • Blanda en anti-svampspray
  • Ta ett lugnande örtbad
  • Gör ett läkande nagelbandbalsam
  • Använd kamomill för att främja sömnen
  • Skapa en fantastisk botanisk tvål
error: Innehållet är skyddat
Search