Hur man klipper häckar – beskärningsinstruktioner

Välskötta häckar är vackra och dekorativa inslag i trädgården. Men hur gör man för att förvandla formlösa och spretiga buskar till en sådan? Enkelt! Lär dig att trimma häckar! Här får du lära sig hur och när du ska trimma häcken och hur du får den att frodas.

Att formklippa så du får en formell häck kan vara ett fantastiskt sätt att skapa en avskild vrå eller en bakgrund i trädgården, men det kräver en del skötsel att hålla häcken i form i det långa loppet. Här får du några tips om hur och när du klipper häckar, vilka verktyg du ska använda och några andra användbara råd.

Hur man klipper häckar

Det är stor skillnad mellan att klippa häckar och att beskära träd. När du beskär träd och buskar föreslår jag alltid att du följer växtens naturliga linjer. De två undantagen från denna regel är häckklippning och figurklippning.

Det är svårt att få flera växter att tillsammans bilda en dekorativ form, eftersom det strider mot hur växterna skulle växa naturligt, så är det bäst att planera häcken väl och sedan beskära den under hela dess livstid.

Här är allt du behöver veta om hur man klipper häckar.

Välj rätt häckväxter

Först och främst ska du se till att du väljer växter som fungerar bra som häckar. Häckväxter kan vara lövfällande eller vintergröna och ha löv eller barr. Det de har gemensamt är att de reagerar på beskärning genom att växa tätare och fylligare.

De bästa växterna för häckplantering

Växter som lämpar sig för häckar ska vara märkta med ”Häckplantor” eller ”Kan formklippas” på växtetiketten. Några populära sorter är:

  • Buxbom (Buxus)
  • Liguster (Ligustrum)
  • Idegran (Taxus)
  • Lager (Laurus nobilis)
  • Berberis (Berberis)
  • Kvitten (Cydonia oblonga)
  • Benved (Euonymous)
  • Järnek (Ilex)
  • Enbär (Juniperus)
  • Tuja (Arborvitae)
  • Ceder (Cedrus)
  • Eldtorn (Pyracantha)
  • Olvon (Viburnum)

Börja trimma häckar tidigt

Växter som trimmas redan tidigt blir den bästa häcken.

Under de två första åren ska plantorna klippas tillbaka 15 till 20 cm för att förgrenas nära plantans bas.

Under det tredje året kan häcken formas. Detta kommer att avgöra vilken form den färdigvuxna häcken får.

Om man väntar med formklippning tills häckplantorna nått full storlek kommer det inte att finnas tillräckligt med grenar vid basen för att skapa en full häck.

När häcken har fått den storlek och form du vill ha är regelbunden trimning det bästa sättet att bevara formen.

När ska du klippa häckar?

Som en allmän regel ska du klippa häcken innan nya tillväxt blockerar solljuset för de nedre bladen. När solljuset inte längre når de nedre bladen börjar de dö till förmån för den nya tillväxten.

Vissa vintergröna växter är ganska snabbväxande och behöver klippas var fjärde till sjätte vecka under växtsäsongen, medan andra växer lite långsammare och bara behöver klippas en gång. Det bästa sättet att avgöra hur ofta du ska klippa är att titta på tillväxten och klippa tillbaka den innan den börjar skugga bladen nedanför.

Hur du enkelt trimmar häckar med rätt verktyg

Konsten att klippa häckar börjar med att välja rätt verktyg att arbeta med. Många väljer en elektrisk häcktrimmer för att de är bekväma och lätta att använda, men de kan faktiskt skada dina buskar.

Elektrisk trimmer eller handverktyg?

Många använder elektrisk trimmer för häckklippning, men med handverktyg får du ett renare snitt och mindre skador på grenarna.

Ett elektriskt häckverktyg sliter och river av grenarna och lämnar ojämna snitt, medan ett handverktyg lämnar rena snitt som läker fint och inte skadar din häck.

Ojämna snitt stressar växten och gör den mottagligare för sjukdomar. Dessutom finns det många fördelar med tyst trädgårdsarbete, vilket jag skrivit om tidigare i inlägget om tyst gräsmatteskötsel.

Förbered för klippning

Ett de viktigaste stegen för att lära sig att klippa häckar är förberedelserna. Innan du börjar klippa din häck, se till att du har fritt arbetsutrymme. Kom ihåg att det alltid är bäst att bära skyddsglasögon och handskar. Du kan också lägga en presenning under häcken för att fånga upp det som klipps av, så att det blir lättare att städa upp efteråt.

Det kan vara en utmaning att behålla raka linjer och symmetri när du klipper en formell häck. Det är en bra idé att hålla dig till riktlinjer och referenspunkter för var och hur mycket du ska klippa.

Du kan skapa sådana genom att spänna snören mellan pålar i jorden längs med häcken för att visa hur mycket som ska klippas på sidorna och ett snöre som visar hur mycket av toppen som ska tas bort.

Rengör och slipa dina verktyg innan du börjar klippa. Ha en hink med tvålvatten och en trasa till hands för att rengöra verktygen mellan klippningarna om du klipper flera häckar. Eftersom snittet gör träet mottagligt för sjukdomar är det viktigt att se till att du håller verktygen rena.

Handverktyg

Här är några av mina favoritverktyg för häckklippning som hjälper mig att hålla mina egna buskar i form.

Sekatör

Använd sekatören för att rensa bort döda, döende eller sjukdomsangripna grenar. Grenarna i en häck är tjocka och träiga, så du behöver en kraftfull sekatör för att klara av jobbet snabbt och lätt.

Fällbar beskärningssåg

Ha en fällbar beskärningssåg nära till hands för att kapa grenar som är tjockare än 8-10 cm i diameter. Sågbladen är otroligt vassa, så det är bäst att hålla den i hopvikt läge tills du behöver göra ett snitt. Då skär den lätt av grenen med sina vassa tänder!

Häcksax

Häcksaxen är kraftfull. Det gör den mycket lätt att använda, särskilt om du ska beskära en stor häck.

Börja med att beskära längst ner i häcken och arbeta dig uppåt så att avklippta grenar och löv i toppen kan falla fritt till marken.

Trimma häcken lite i taget så du inte av misstag blottar kala ställen i några av buskarna. Placera knivbladen i en rät vinkel mot grenarna för att få det renaste snittet. Se till att inte vrida grenarna eller närma dig dem i en udda vinkel, eftersom snittet då inte blir rent.

Om du använder ett snöre ser du till att saxen alltid är parallell med busken för att hålla dig på rätt spår. Om du har en tendens att gå lite utanför linjen kommer det inte att göra någon större skillnad; busken kommer att växa och fylla ut luckorna. Med lite övning kommer det att gå av sig själv.

Förlängningsbar häcksax

Om du har en hög häck gör den förlängningsbara häcksaxen jobbet mycket lättare! Utdragbara handtag gör det lättare att göra höga, svåråtkomliga eller besvärliga snitt.

Om häcken inte är så lång behöver du inte klättra upp och ner på en stege flera gånger. Om häcken är högre har du fortfarande nytta av teleskopsaxen eftersom du kan använda en kortare och stabilare stege. Detta är särskilt praktiskt i små utrymmen.

Grässax

När du har klippt din häck kan du gå tillbaka med en grässax och -beskärare för att fixa till alla ojämnheter och för att ta bort bladlösa grenar som sticker ut efter klippningen.

Grässaxar är mitt favoritverktyg för efterarbete. De fungerar bra för formklippning av buskar.

Hur man reparerar skadade häckar

Om din häck har blivit vildvuxen, har bara grenar eller håller på att vissna kan det vara svårt att fixa. Vintergröna växter fylls i allmänhet inte ut igen, utan det är bättre att byta ut enskilda buskar vid behov. Lövfällande häckar kommer tillbaka med tiden om de beskärs försiktigt när de är i vila.

Hur som helst är det alltid bättre att klippa regelbundet och sköta häcken ordentligt under hela säsongen än att försöka åtgärda problem i efterhand, när de väl har uppstått.

error: Innehållet är skyddat
Sök