Hej där, klotalg!

Känner du till klotalg? Rund, grön och mossig – denna unika krukväxt är full av personlighet! Den bolliknande klotalgen är lika märklig som den är charmig, vilket gör att den har blivit allt populärare som en intressant krukväxt.

Om du älskar akvarier och gillar att inreda dem känner du garanterat till dessa luddiga algbollar eftersom de används som både dekoration och filtrering i akvarier. Klotalg finns i allt större utsträckning i trädgårdsbutiker och på nätet och kan användas i hemmets vattenträdgårdar i alla storlekar.

Vad är klotalg?

På japanska heter klotalg marimo, vilket betyder bolltång. Även om klotalgen ser mossig och luddig ut har den inget med mossa att göra. Det är en typ av grönalg, Aegagropila linnaei, som vanligtvis finns i Australien, Estland, Skottland, Island och Japan och som rullar runt på botten av sötvattensjöar.

Klotalger är fasta alger som strålar ut från centrum och väver sig till en tät boll som växer otroligt långsamt. Klotalger växer bara några centimeter per år, så köp dem i den storlek du vill ha och du kommer ha en lättskött växt att glädjas åt i många år framöver.

Skötsel av klotalg

Det är enkelt att ta hand om klotalger, utan daglig ansträngning och nästan utan något annat underhåll än att byta vatten. En klotalg är en bra första växt för barn och alla som hävdar att de saknar gröna fingrar.

Vatten

Klotalger är vattenväxter och måste därför vara nedsänkta i vatten för att överleva. Vattnet kräver ingen särskild behandling som destillering, tillsättning av kemikalier eller kokning. Kranvatten går utmärkt att använda i de flesta områden, såvida inte ditt vatten är odrickbart från kranen.

Håll vattnet i rumstemperatur och byt ut det varannan vecka. Uppriktigt sagt byter jag nog vatten var fjärde till sjätte vecka och mina klotalger är hur nöjda som helst. Skålen blir lite slemmig efter den tiden och börjar se grumlig ut, så jag avsätter fem minuter till att tvätta den och fortsätter sedan att njuta av de här i stort sett underhållsfria växterna.

Rengöring

Ta först upp dem ur vattnet och lägg dem i en skål.

Tvätta skålen, stenarna och eventuella dekorativa föremål med milt diskmedel och varmt vatten. Använd en svamp eller en nagelborste för att skrubba bort hinnan från skålens insida.

Skölj klotalgerna under rinnande ljummet vatten genom att försiktigt pressa ut vattnet och låta dem fyllas igen.

Fyll på skålen med nytt vatten och lägg ner klotalgerna. Om du har pressat ut för mycket vatten kommer de att flyta upp till ytan. Så småningom kommer de att fyllas med vatten igen och sjunka till botten.

Tips: tryck inte ner dem i det rena vattnet om du vill att de ska flyta. Vattnet som försvinner gör skålen grumlig och då måste du byta vattnet igen.

Belysning

Klotalger växer vanligtvis på botten av sjöar, så de vill inte ha direkt solljus. Normal inomhusbelysning duger gott. Håll dem skyddade från starkt ljus så håller de sig friska i många år.

Förökning

Den fina, runda formen kommer från att de rullar runt på botten av en sjö när de är ute i naturen. Den klotalg som du adopterar är troligen uppfödd i fångenskap. Uppfödare delar upp större bollar i många små genom att dra av bitar och rulla dem till en bollform. Många av de nanobollar som säljs tillverkas på detta sätt. Det kommer att ta tid för algerna att omstrukturera sig och växa tillbaka till en bollform med trådar som strålar ut från mitten. Under tiden ser de ut ungefär på samma sätt och skadas inte.

Om du har en stor eller missbildad klotalg kan du dela den och rulla den till bollar. Ta upp bollarna ur vattnet då och då och rulla dem försiktigt mellan handflatorna. Så småningom kommer de att se ut som sammetslena runda mossbollar.

Akta dig för falska klotalger

En riktig klotalg är helt och hållet alg, med ett tillväxtmönster som strålar ut från mitten och utåt. Den går lätt sönder om du försöker dra i den, men den ska inte falla sönder i vatten.

Som med alla växter bör du bara köpa klotalger från pålitliga leverantörer. Det finns många falska klotalger på marknaden, från frigolitbollar med pålimmad konstgjord mossa till andra typer av alger som har rullats ihop till bollar. Fråga leverantören om den klotalg de säljer är Aegagropila linnaei och var de har fått tag på den. Se också till att du bara köper från leverantörer som står för sina produkter så att du kan returnera dem om du inser att de är falska.

Designa med klotalger

Om du letar efter ett roligt trädgårdsterapiprojekt som nästan inte kräver någon skötsel kan du använda klotalger för att skapa en modern levande vattenträdgård! Här är en enkel vattenträdgård med klotalger som du kan göra på bara några minuter.

Material

  • Klotalger
  • Fiskskål eller vas gjord av glas
  • Akvariegrus
  • Grenar eller koraller
  • Fiskar, snäckor eller andra dekorativa keramikelement

Tillverkning

  • Lägg först ner dekorativa stenar i en ren glasvas eller fiskskål. Ju bredare vasen är, desto större ser klotalgerna ut. Vatten och glas förvränger lätt storleken på det som finns inuti, så välj dekorativa element och klotalger som är mindre än du tror att du behöver.
  • Fyll skålen med ljummet vatten.
  • Lägg till dekorativa element som grenar, koraller, keramikfiskar eller snäckor i skålen. Du kan till och med lägga till en miniatyrträdgård under vattenytan.
  • Skölj nu klotalgerna under rinnande vatten, men pressa dem försiktigt. Rulla dem mellan handflatorna för att få en fin bollform och lägg dem i skålen.
error: Innehållet är skyddat
Search