Odling av lyktört (physalis): en välbevarad hemlighet för trädgårdsodlingar

Lyktörter är ett utmärkt och ovanligt tillägg till alla hemträdgårdar. De är en favorit i barnens trädgårdar, men även vuxna kommer att älska den söta karamelliserade ananassmaken som du inte hittar i någon annan frukt! Lär dig allt om varför jag älskar lyktörten och hur du odlar lyktört i din egen trädgård.

Har du någonsin odlat lyktört? Om du inte har gjort det är jag inte förvånad. De är inte lika välkända som blåbär, hallon och äpplen. De är dock utsökta att äta och ganska roliga att odla i en hemträdgård.

Vad är lyktört?

Lyktörten härstammar från Centralamerika upp till norra Mexiko. Örterna är kända för sin vana att växa nära och sprida sig längs marken.

Lyktörten har stora, mörkgröna blad med ett överflöd av små, ljusgula blommor som utvecklas till guldorange, körsbärsstora frukter när de är mogna. Både plantan och frukten liknar tomatillos och varje fruktbär utvecklas i ett pappersliknande skal som kallas för foderblad.

Viktigt att notera: Många delar av lyktörten är giftiga för människor, inklusive foderbladet. Om de intas kan de orsaka gastrointestinala problem. När frukten är mogen och gyllene i färgen är den säker (och god) att äta.

Här hittar du lyktört

Dessa växter odlas i första hand som trädgårdsväxter, men ibland kan du hitta dem på bondemarknader.

Efter att ha smakat på dem skulle det inte förvåna mig om du undrar varför de inte säljs som en frukt i mataffären bredvid blåbär, björnbär, hallon och jordgubbar. De smakar trots allt som en tomatillo med inslag av ananas.

Det beror inte på att de inte håller länge och är känsliga för transport. Lyktörten håller sig i sitt pappersskal i upp till tre månader! De har inbyggd självförvaring och skydd.

Du kommer inte att hitta lyktört i mataffären eftersom det är svårt att skörda den i stora mängder. De mogna frukterna faller till marken när de är redo för skörd. Detta sker under flera veckor så skörden sprids ut.

Bönderna måste gå ner till marknivå och plocka upp en handfull frukter från varje planta varje dag i flera veckor för att samla in skörden. Detta är en fantastisk trädgårdsfruktplanta eftersom vi naturligtvis vill att frukten ska vara redo för skörd under en längre tid, men det fungerar inte för massproduktion.

Vilka andra namn har lyktörten?

Lyktörten kan felaktigt kallas för flera andra namn. Förvirringen kring namnet ”lyktört” är ett bra skäl till att vi hänvisar till botaniska latinska växtnamn när vi klargör exakt vilka växter vi talar om.

I det här fallet hänvisas lyktört till physalis pruinosa. Det här är de svala säsongsväxterna som på engelska även kallas för ”husk cherries”, ”strawberry groundcherries” och ”Aunt Molly’s”.

Det finns många fler släktingar till lyktörten som jag inte hänvisar till. Här är ett urval av växter som ibland kan förväxlas med lyktört:

Kapkrusbär (Physalis peruviana)

Även om lyktört är nära besläktad med kapkrusbär så är det inte samma växt. Kapkrusbär är större och har mer citrussmak än lyktört.

Man får heller inte förväxla kapkrusbär med äkta krusbär, som tillhör släktet Ribes i familjen Grossulariaceae.

Tomatillo (Physalis ixocarpa)

Även om den mexikanska skaltomaten (även kallad tomatillo) är släkt med lyktörten, är den inte söt. Tomatillos är små, sfäriska (ofta) gröna frukter som används för att göra grön salsa.

Kinesisk lykta (Physalis alkekengi)

Dessa vackra och långvariga torkade blommor är inte lämpliga för många trädgårdsmästare att odla eftersom de kan vara invasiva och inte är ätbara eftersom de är giftiga växter.

Lyktörtsnäring

Efter att ha odlat lyktört i tusen år (okej, kanske snarare 15 år) blev jag chockad när jag såg dem förpackade och marknadsförda som ”supermat”.

Gyllene bär är gjorda av… Physalis peruviana (kapkrusbär), inte Physalis pruinosa.

På förpackningarna till denna supermat står det att de är en bra källa till viktiga mineraler, vitaminer (inklusive vitamin A och C), antioxidanter och fibrer.

Så fantastiskt! Men oavsett vad marknadsföringen säger är min erfarenhet att de växer bra, smakar gott och är roliga för alla att skörda. Och all egenodlad mat på din tallrik är min definition av supermat.

Hur man odlar lyktört

Det vanligaste klagomålet jag hör om lyktört är att fröna är svåra att gro, men jag har aldrig haft några problem med att grodda lyktört. Jag börjar odla dem precis som tomater, men eftersom de växer långsammare till stora plantor börjar jag odla dem några veckor tidigare än jag skulle börja odla mina tomater.

De är verkligen lätta att odla.

Plantera dem på en solig plats, så kan de anpassa sig väl till trädgårdar med svalare klimat som ettåriga växter eftersom de producerar mycket frukt snabbt, på bara några månader.

Tidpunkt för sådd: vår

Grodagar: 7-14

Sådjup: 6 mm

Veckor till omplantering: 6-8

Jordtemperatur: 21°C

Vattenbehov: vattnas regelbundet i väldränerande jord

Avstånd mellan plantorna: 46-91 cm x 91-122 cm

Skörd: 65-70 dagar (från att de omplanterats i marken)

Hur man skördar lyktört

De producerar frukt i många veckor under vegetationsperioden, så du kan plocka och avnjuta dem färska under sommaren. I kylskåp håller de i en vecka till 10 dagar, så att du kan njuta av din skörd långt in på hösten.

De har ett naturligt konserverande skal som gör att bären kan falla från plantan och ligga skyddade på marken i en vecka eller mer.

Det beror förstås på vilka andra som är ute och letar efter gott trädgårdsgodis att äta.

Recept på lyktört att göra hemma

Lyktört är en sådan godbit i trädgården att det är svårt att föreställa sig att de skulle hålla länge nog för att man ska behöva ett recept för dem. Men å andra sidan är de så fruktbara att du kanske har alldeles för många bär för att kunna äta dem alla färska.

Om du får en massa bär från lyktörten, kan du få en fantastisk upplevelse. När de kokas får lyktörtens bär en karamelliserad ananassmak som är helt fantastisk!

Jag gjorde några små burkar med sylt ett år och när jag smakade den trodde jag att mitt huvud skulle explodera av glädje.

Vem kan klandra mig? Jag menar, den rika, söta, fruktiga sylt jag gjorde blev genast uppslukad och jag började odla många fler plantor varje år efter det, bara för att kunna göra mer och för att försöka göra en lyktörtspaj, en utsökt godbit utan dess like.

Om du vill ha några fler idéer för hur du kan använda bären från din lyktört, så kommer några idéer här:

  • Koka dem till en sylt.
  • Kombinera dem med tomater och basilika för en god förrätt.
  • Njut av dem i en sallad.

Hur man sparar lyktörtsfrön

Om du vill spara dina lyktörtsfrön så att du kan plantera dem nästa år, följ samma process för att utvinna och bevara fröna som för tomater.

Jag hoppas att du kommer prova att odla lyktört på egen hand så att du kan förstå vilken välbevarad hemlighet de är!

error: Innehållet är skyddat
Search