Växtguide för mattram

Mattram är en vacker, glad blomma som har utmärkta medicinska fördelar. Den här örten är ett fantastiskt komplement till alla örtträdgårdar, som kan användas till allt från att förebygga migrän till att hjälpa till med menstruationsproblem. Här beskrivs hur du odlar, skördar och använder mattram.

Kanske vandrade du som jag runt i din trädgård en dag när du såg en massa glada vita blommor med gul mitt som stod ungefär 60 centimeter höga i trädgården. Den ser lite ut som kamomill, men när man kommer närmare och luktar på den, usch! Den har inte den där söta äppeldoften som kamomill har utan påminner mer om en smutsig strumpa. Det är mattram!

Mattram är en vacker blomma och som alltid är välkommen i min trädgård. Jag planterar den inte eftersom den i dessa trakter är en vild medicinalväxt som lätt dyker upp varje år utan att man tänker på det.

Det är bra, för mattram är inte bara vackert, den har också fantastiska egenskaper. Den är mest känd för att användas som en pågående behandling för att minska allvarlighetsgraden och antalet migränattacker hos vissa drabbade. Men den ger också en lugnande lindring vid spänningar och artrit.

Det finns en vacker sort som heter White Stars som har många dubbla vita blommor på kortare plantor på 18 cm. Den är en fantastisk snittblomma i arrangemang, torkar bra för torkade blomsterarrangemang och ser bra ut i krukor eller längst fram i trädgården.

Mattrams historia

Genom historien har man traditionellt använt mattram för att behandla migrän, artrit, menstruations- och förlossningsvärk. I dag kan man hitta mattram i Europa, Australien och Nordamerika, men ursprungligen kommer den från sydöstra Europa.

Eftersom mattram har haft så många namn genom historien kan det vara svårt att hitta den i äldre texter. En ört som tros vara mattram är partenier. Namnet, som härrör från det grekiska ordet för jungfrulig, förknippades ofta med en ört för kvinnor och användes oftast för att behandla livmoderproblem. Det finns dock minst tre örter som kallats för partenier! Mattram är sannolikt en av dem.

Örten partenium misstänks också vara mattram. Enligt historien användes den en gång för att rädda livet på en slav som hade fallit ner från Parthenon, Athenas berömda tempel, när det byggdes på 400-talet f.Kr.

På 300-talet började grekerna använda örten som en febernedsättande medicin. Under 1700-talet fick mattram sitt smeknamn som medeltida aspirin.

Folket i Costa Rica använde örten som matsmältningshjälp, som ett läkemedel för att hjälpa hjärtat och som ett lavemang för maskar. Både costaricaner och mexikaner använde örten för att hjälpa till att reglera menstruationen. Mattram har länge varit ett kraftfullt hjälpmedel för kvinnor!

Fördelar med mattram

Även om dess historia kan antyda att den är febernedsättande, är den faktiskt inte särskilt effektiv när det gäller att sänka febern. Med detta sagt är fördelarna med mattram många. Här är några sätt att använda detta naturläkemedel.

Mot migrän

Ända sedan 1970-talet har mattram varit ett populärt val för migrän och huvudvärk. Studier visar att mattram inte bara minskar allvarlighetsgraden av migrän, utan även frekvensen när den tas regelbundet. Det kan också hjälpa till att minska illamående som är förknippat med migrän.

Det är dock bäst att använda det som ett förebyggande verktyg snarare än som ett botemedel mot huvudvärk.

Antiinflammatoriska egenskaper

Förmågan att hjälpa migrän kommer från dess antiinflammatoriska egenskaper. Det betyder att den också har använts för att hjälpa diafragman och hjälpa till med problem som:

 • Astma
 • Hosta
 • Slem
 • Trängsel i bröstet
 • Smärta i samband med artrit
 • Allmän smärtlindring

Vid menstruationsproblem

Som dess historia antyder är mattram också mycket bra för menstruationsbesvär. Det kan hjälpa till att reglera cykeln, hjälpa till vid brist, korta perioder och förseningar samt vid proppar och överskott. Den kan också användas för att lindra menstruationssmärtor och spasmer.

Hur man odlar mattram

Mattram (tannacetum parthenium) tillhör familjen asteraceae. Den kallas ibland ”mattram” på grund av sina fjäderformade blad. I enlighet med sin historia har den många andra namn, som ”featherfoil”, ”mid-summer daisy”, ”flirtwort” och ”vildkamomill”. Den växer ofta längs vägkanter och i trädgårdar och förväxlas ofta med tysk kamomill.

 • Botaniskt namn: tanacetum parthenium
 • Familjenamn: asteraceae
 • Höjd: 45 till 60 centimeter
 • Avstånd: 38 till 45 centimeter
 • Ljus: full sol
 • Vatten: genomsnittligt vattenbehov; vattna regelbundet och övervattna inte
 • Varningar: kan vara ett skadligt ogräs eller invasivt i vissa områden

Mattram är en flerårig och attraktiv landskapsblomma. Den har en stark, örtartad doft och vita blommor med gul mitt. Det är bäst att förodla den sent på vintern och plantera tidigt på våren. Placera dem med 38 till 45 centimeter avstånd i alla riktningar.

Mattram kompanjonplantering

Eftersom den stöter bort insekter växer den bra tillsammans med mynta och andra teväxter och i rabatter där insekter inte är önskvärda. Denna insektsavvisande egenskap gör den till ett bra alternativ för odling nära dörröppningar. Du bör dock vara försiktig med vilka växter som växer i närheten. Mattram stöter bort bin och fjärilar som kan behövas som pollinatörer för vissa av dina växter.

Hur man underhåller växten

Överväg att ta bort de förbrukade blommorna. Detta främjar fler blomningar och förhindrar överdriven självsådd.

Sex månader gamla väl rotade plantor kan tåla frost och vintertemperaturer på ner till -29 grader Celsius. De flesta plantor dör under andra eller tredje sommaren efter en kraftig blomning. Tidigt på våren, efter att växterna har kommit upp från vintern, bör du gödsla rikligt med kompost.

Hur man skördar, torkar och förvarar mattram

Alla delar av växten kan användas inom medicinen, men bladen används oftast i kommersiella produkter. Som de flesta örter är färska alltid bättre. Jag vet dock att vi inte alltid kan ha färska örter till vårt förfogande och därför är det viktigt att torka och förvara våra örter ordentligt under de kallare årstiderna.

Det är bäst att skörda mattram strax före eller under blomningen. Kvällen innan du ska skörda ska du försiktigt spola av blommorna. Detta hjälper till att rengöra växterna, särskilt om de har dragit till sig bladlöss. Samla in på morgonen när blommorna fortfarande är fulla på vatten men det fortfarande finns mycket grönska. Klipp högst en tredjedel av plantan så att den inte dör.

Tvätta skörden igen, knyt sedan ihop den till en bunt och häng upp den för att torka på ett varmt, mörkt ställe. Du kan också lägga dem på en dehydrator för att torka tills de blir krispiga. Förvara din mattram i en lufttät behållare i ett mörkt rum utan direkt solljus.

Recept med mattram

Mattram har en mängd olika egenskaper som gör det till ett bra tillägg till ditt växtbaserade läkemedelskåp. Oavsett om du kombinerar den med andra örter för att hantera huvudvärk eller om du använder den ensam för att stödja kroppen är det en effektiv ört. Men rådgör med din vårdgivare och en erfaren örtspecialist innan du använder mattram för att försäkra dig om att det passar dig.

Med detta sagt finns det flera sätt att njuta av fördelarna med mattram, och inget är komplicerat. Vissa människor tycker att det hjälper till att förebygga migrän att äta ett färskt blad eller två direkt från trädgården.

error: Innehållet är skyddat
Search