Nyttiga insekter som du vill ha i din trädgård

Är du rädd för insekter? Det behöver du inte vara! Det finns så många nyttiga insekter som hjälper till att skydda din trädgård från potentiella skadeinsekter. Det här inlägget hjälper dig att lära känna de goda insekterna som du absolut vill ha i din trädgård!

Visste du att de flesta insekter inte alls är skadedjur? Tyvärr får ”insekter” dåligt rykte bara för att de ser konstiga ut. I praktiken fungerar många trädgårdsinsekter som gratis arbetskraft i trädgården, och de är värda att lära känna.

Insekternas svåra situation

Alltför många barn och vuxna är rädda för insekter och det är synd. Tanken att det inte ska finnas några insekter alls i våra hem och trädgårdar är ohälsosam för vår vackra jord och för alla oss som bor här.

Vindrutefenomenet

Jag minns när jag som barn åkte bil och vindrutan var täckt av krossade flygande insekter. Vi brukade skämta om att ”oj, det var en saftig en”. Vindrutetorkarna användes mer för att bli av med insektsdelar än något annat.

Även om jag inte njöt av att se insekterna dö en så hemsk död, saknar jag verkligen de tiderna nu.

Nuförtiden ser jag nästan aldrig en insekt på vindrutan när jag kör bil. Denna avsaknad har till och med ett namn: Vindrutefenomenet, och det är mycket oroande.

Skydda de mest älskade nyttoinsekterna: bina

För inte så länge sedan var bin nästan allmänt fruktade.

Tack och lov börjar de mest välkända nyttoinsekternas, binas, situation bli ganska allmänt känd nu. Många människor har gjort en helomvänding från att vara rädda för bin till att vilja stödja och skydda dem.

Som de flesta trädgårdsmästare och jordbrukare älskar jag bin och välkomnar dem till min trädgård. Jag rullar ut röda mattan med bivänliga växter, installerar ett bibad och tillhandahåller övervintringsutrymmen.

Framför allt använder jag aldrig någonsin bekämpningsmedel i min trädgård. Alla insekter är sårbara för insektsgifter, oavsett om de är nyttiga rovinsekter som nyckelpigor, viktiga pollinatörer som bin eller skadeinsekter som bladlöss. Istället väljer jag att använda ett hemmagjort, örtbaserat medel mot skadeinsekter.

De tre typerna av nyttoinsekter

Det har aldrig varit viktigare än nu att lära sig hur man lockar till sig och skyddar goda insekter i sin trädgård. Det finns tre typer av nyttoinsekter som du kan hitta i din trädgård:

  • Pollinatörer
  • Rovinsekter
  • Parasitoider

Jag har skrivit en hel del om pollinatörer tidigare, så idag vill jag att ni ska få träffa några av de två sistnämnda grupperna, rovinsekter och parasitoider. Dessa nyttoinsekter håller antalet bladlöss, stritar, kvalster, blåsfotingar och andra potentiellt skadliga insekter under kontroll.

Jag är glad att få presentera några av de andra hjältarna i trädgården för dig.

Bin är hårt arbetande pollinatörer, men det finns en hel del andra bra insekter som du också bör bjuda in och fira i din trädgård.

Nyttoinsekter: rovinsekter

Rovinsekter hjälper till att hålla skadeinsektspopulationen nere. I min bok skrev jag: ”Du har inte ett bladlusangrepp, du har brist på nyckelpigor.”

För att få kontroll över de skadeinsekter som du kämpar med bör du ta reda på hur du kan bjuda in rovinsekter. På så sätt sker insektsbekämpningen medan du lutar dig tillbaka och dricker gott te. Det låter som en vinst för mig!

Nyttiga insekter som du vill ha i trädgården

Det är svårt att begränsa listan över nyttiga insekter till bara några få. Jag valde dock dessa eftersom de är vanligt förekommande och mer kända än vissa av sina motsvarigheter.

Detta är bara några av de viktigaste grupperna att hålla ögonen öppna efter i sommar. Det här är inte på något sätt en fullständig lista, utan en introduktion till lite av den biologiska mångfald som håller skadeinsekterna i schack i din trädgård.

Nu till de nyttiga insekterna!

Guldögonsländor (chrysopoidea)

Vuxna guldögonsländor har en lång smal kropp och fyra ådrade vingar. Beroende på art kan vuxna guldögonsländor vara rovinsekter eller pollenätare.

Alla guldögonsländelarver är glupska rovdjur; deras runda käkar används för att genomborra bladlöss och andra mjukhudade bytesdjur. De kan äta honungsdagg, ett sockerhaltigt ämne som utsöndras av bladlöss.

Se till att hålla utkik efter deras ägg när du arbetar i trädgården. De finns på höga strån för att skydda äggen från rovdjur men också från de egna släktingarna! Guldögonsländelarverna är sådana energiska rovdjur att de till och med kan äta upp varandra.

Blomflugor (syrphoidea)

Denna familj är bland de vanligaste nyttoinsekterna du kan hitta i trädgården. Blomflugor är också en av mina favoritbesökare i trädgården på grund av hur de svävar i luften när de flyger – det är så roligt att titta på! De ser nästan ut som kolibrier i miniatyr. Blomflugor är också pollinatörer, så de gör dubbel nytta!

De har fått sitt engelska namn ”hover fly” (svävarfluga) efter sin förmåga att sväva i luften och göra snabba rörelser när de flyger runt bland blommorna på jakt efter byte. De vuxna är 4-24 mm stora och är faktiskt pollinatörer! De besöker blommor och äter pollen och nektar medan de utför denna viktiga uppgift.

Många arter liknar bin och getingar, men du kan skilja dessa flugor från dem eftersom de bara har två vingar totalt, medan bin och getingar har fyra. Blomflugehonorna lägger ägg i områden med bladlöss, mjöllöss och andra mjukhudade skadeinsekter. Deras snigelliknande larver kläcks och utvecklas genom att leva på dessa skadeinsekter.

Parasitsteklar (ichneumonoidea)

Detta är en stor och mångsidig familj av parasitsteklar med tusentals arter. Äkta parasitsteklar är parasitoider; en hona söker efter leddjur som byte och lägger ett eller flera ägg i eller på värdorganismen med hjälp av sitt äggläggningsrör. Avkomman utvecklas genom att äta på värden och slutligen döda den. Många arter i denna familj har en lång äggledare som ser ut som en gadd som skulle kunna skada människor. Detta är inte fallet: parasitstekelhonor kan inte sticka människor eller husdjur och utgör inget hot. Parasitstekelns värddjur varierar beroende på art och inkluderar larver och skalbaggslarver. Jätteparasitstekelhonor (megarhyssa) kan bli upp till 11,5 cm långa med sitt äggläggningsrör! Dessa parasitsteklar angriper hornstekellarver som finns inuti träden.

Nyckelpigor (coccinellidae)

Nyckelpigorna är glupska rovdjur som äter bladlöss, spinnkvalster, blåsfotingar och sköldlöss.

Det finns en stor mångfald av nyckelpigor i hemmaträdgårdar. Vissa letar efter bladlöss i träden, till exempel den ögonfläckiga nyckelpigan och chilocorus stigma. Coleomegilla maculata är vanlig i köksträdgårdar där den äter skadeinsekter och majspollen. Nyckelpigelarver är också rovdjur och äter hundratals byten för att fullborda sin utveckling.

Tyvärr har nyckelpigor fått dåligt rykte på senare tid på grund av införandet av harlekinnyckelpigan. Även om den är en effektiv rovinsekt är den här arten en plåga eftersom den invaderar bostäder för att övervintra. Det är viktigt att notera att vissa exotiska arter av nyckelpigor också har varit inblandade i minskningen av vår inhemska fauna.

Näbbskinnbaggar eller näbbstinkflyn (anthocoridae).

Denna familj omfattar flera arter av små, vanligt förekommande rovinsekter som angriper bladlöss, mjöllöss, spinnkvalster, blåsfotingar, smålarver och insektsägg. De som tillhör släktet orius är 3-6 mm långa, har ett mörkt huvud och framvingar med ljusa och mörka fläckar. Oriusarter finns i hela USA. Håll utkik efter dessa rovinsekter som letar föda på växter eller äter pollen och nektar i öppna blommor. De söker ofta skydd undan dagens hetta i blad som inte har vecklat ut sig helt och hållet. Både vuxna och nymfer äter bytesdjur.

Hjulspindlar (araneoidea)

Det sista nyttodjuret finns inte med i boken, men det är en av mina mest välkomna besökare.

Hjulspindlar påträffas ofta i trädgårdar. De kallas för hjulspindlar eftersom de skapar vackra, spiralformade hjulnät.

Det finns så många anledningar till att spindlar är utmärkta för din trädgård. Jag gillar att ha dem i min trädgård eftersom de fångar och äter myggor! Ju fler spindlar, desto bättre, tycker jag.

Det finns mycket fascinerande information om spindlar. Visste du till exempel att inte alla spindlar spinner nät? Det är sant! Vissa spindlar föredrar helt enkelt att jaga sina byten till fots i stället för att fånga dem i nät. Återigen, ju fler desto bättre tycker jag!

error: Innehållet är skyddat
Search