Odla amaryllis inomhus och få fantastiska vinterblommor

Om du är redo för en välkommen färgklick mitt i gråa vintern, är amaryllisblommor något för dig. Dessa glada, djärva växter är perfekta att odla inomhus i vinter.

Vilken krukväxt som helst är en välkommen syn på vintern. De livar upp inomhus under den långa, kalla årstiden. Inomhusväxter som blommar skapar lite glädje under en trist vinter, tack vare sina klara färger och friska dofter.

Amaryllisblommor är stora och vackra. De utgör verkligen ett fantastisk blickfång. Förutom de klara blommorna, utgör de mörka, smala bladen och de ljusa, tjocka stjälkarna en underbar färgkontrast. Amaryllis blommar mitt under den kallaste årstiden och känns som en liten bit vår när du behöver den som mest – mitt i vintern.

Benämningen av amaryllisar kan vara lite komplicerad. Det botaniska namnet på amaryllis är Hippeastrum, och i det namnet ingår flera olika arter. Den kommer ursprungligen från Sydafrika och har 4 till 6 stora blommor på en ihålig stjälk. Den är känd över hela världen under sitt vanliga namn ”amaryllis”.

Men det finns också en annan lökväxt, Amaryllis belladonna, från Sydafrika som har 6-12 mindre blommor på en fast stjälk. Till skillnad från Hippeastrum är det den enda arten i släktet Amaryllis. Även om de har olika bakgrund kallas båda arterna vanligen för ”amaryllis”.

Att odla amaryllis inomhus

För att lyckas med odling av amaryllis inomhus – följ dessa steg.

Även om du inte har odlat lökar tidigare, behöver du inte oroa dig. Amaryllislökar odlas ofta inomhus under vintern och det är ganska enkelt.

Att få en prunkande uppsättning av vackra blommor som möter dig när du kommer hem under en i övrigt trist dag, är absolut mödan värd. Du kan dessutom använda samma lök om och om igen för att få vackra blommor år efter år. Nedan berättar jag hur du odlar amaryllislökar.

Innan du börjar plantera

Det första steget är att välja rätt lök för ditt hem. Förutom från Nederländerna kommer de flesta lökar som du köper fortfarande från sin ursprungsort: Sydafrika.

Om du vill ha riktigt stora blommor ska du välja de största lökarna du kan hitta. När det gäller amaryllis är lökens storlek en indikation på hur stora blommor den kommer att ge. Ibland får den flera blommor på sina stjälkar.

En lök får vanligtvis två stjälkar och det kan finnas mellan två och fem blommor på varje stjälk.

En stjälk blir 40 till 60 cm hög så det är verkligen en högväxande växt!

De flesta arter har blommor som mäter 25 cm i diameter. De som klassificeras som miniatyrsorter har blommor som är ungefär 12 cm i diameter. Även det är en ganska stor blomma!

Den andra blomstängeln utvecklas senare än den första, vilket innebär att den blommar senare. Alla blommor slår inte ut samtidigt, så du får en ganska lång blomningsperiod.

Om du behöver förvara dina lökar innan du planterar dem, placera dem på en mörk och sval plats (5-10 grader). Kylskåpet är en bra plats att förvara dem på, men se till att de inte förvaras tillsammans med äpplen. Äpplen producerar nämligen etylengaser som steriliserar lökarna och hindrar dem från att blomma.

När ska jag plantera amaryllis?

Du kan plantera amaryllis när som helst mellan oktober och april och den blommar sex till tio veckor senare.

Om du vill att din amaryllis ska blomma vid ett speciellt tillfälle eller en helgdag, räkna sex till tio veckor bakåt från den idealiska tidpunkten för blomning och plantera löken då.

Sex till tio veckor är det allmänna intervallet från plantering till blomning för alla amaryllis, men vissa sorter kan ha ett mer specifikt intervall. Läs instruktionerna som medföljer lökarna så hittar du denna information.

Om du vill ha massor av blommande amaryllisar under hela vintern kan du plantera varannan vecka, med start i oktober eller senare. På så sätt kan du hela tiden ha en vacker färgklick i ditt hem, ända fram till våren.

Bästa krukorna för amaryllis

Det finns en mängd olika krukor som fungerar bra att odla amaryllis i. Det viktigaste att ha i åtanke när du väljer kruka är att den måste vara tillräckligt tung för att kunna balansera en ganska tung stjälk och flera stora blommor utan att tippa. Jag använder gärna glasvaser och glasburkar, men det har också fungerat bra med dekorativa keramikkrukor till amaryllisar. Precis som när det gäller vilken kruka som helst, se till att det finns bra dränering i botten av krukan!

Hur stor kruka du behöver, beror på hur många lökar du vill plantera. Det behöver bara finnas cirka 2-3 cm utrymme runt löken. Jag rekommenderar en kruka med en diameter på 15 cm för en lök eller en kruka med en diameter på 25-30 cm för att plantera tre lökar tillsammans. Med tanke på hur stor varje lök är, är det vanligaste att plantera en lök per kruka när man planterar amaryllis inomhus.

Planteringsanvisningar

  • Innan du planterar lökarna ska du blötlägga dem i ljummet vatten i två till fyra timmar.
  • Använd en kompostrik jordblandning och plantera lökarna i den kruka du valt. Var försiktig så att du inte skadar rötterna. Amaryllislökar bör ha ganska långa rötter när du köper dem och du bör hålla dem intakta när du planterar dem.
  • Täck lökarna med jord till mellan hälften och tre fjärdedelar av lökens höjd och packa jorden försiktigt.
  • Vattna till en början bara när den översta centimetern av jorden känns torr.
  • När stjälken börjar växa bör du börja vattna oftare.
  • Amaryllis trivs i rumstemperatur, men vill ändå stå på en ljus plats. Låt amaryllisen stå på en varm, ljus plats med massor av direkt solljus.
  • Luta dig tillbaka och se den blomma!

Skötsel efter blomningen

Efter blomning: Det går att få amaryllis att blomma igen efter att den har blommat ut. Skär bort de gamla blommorna från stjälken efter blomning, och när stjälken börjar sloka – skär av den vid toppen av löken.

Låt bladen växa och utvecklas: Fortsätt vattna och gödsla som vanligt hela sommaren, eller i minst fem till sex månader, så att bladen kan utvecklas och växa till sin fulla storlek. När bladen börjar gulna, vilket normalt sker tidigt på hösten, klipper du av bladen cirka fem centimeter från lökens topp och tar upp lökarna ur jorden.

Att förvara lökarna: Rengör lökarna och lägg dem på en svalt (5-10 grader celcius), mörk plats, t.ex. i kylskåpet, i minst sex veckor. Varning: Förvara inte amaryllislökar i ett kylskåp som innehåller äpplen, eftersom detta steriliserar lökarna. Låt lökarna ligga i minst sex veckor.

Plantera om: Efter sex veckor kan du ta bort lökarna från platsen du förvarat dem, när du vill plantera. Plantera lökar åtta veckor innan du vill att de ska blomma.

error: Innehållet är skyddat
Search