Orkidévård – hur man odlar och förökar orkidéer

Orkidéer är en av de vackraste blommorna du kan odla i ditt hem. Från blommor från stormarknaden till exotiska sorter – det finns orkidéer för alla nivåer av trädgårdsmästare.

Oavsett om du vill ta hand om den nya orkidén du fått eller om du är en erfaren odlare som vill föröka din orkidé genom delning, täcker den här guiden allt du behöver veta om orkidéskötsel i ditt hem.

Om du någonsin har ägt eller velat äga en orkidé har du förmodligen fått höra att dessa växter är notoriskt svårskötta. Ja, de kräver lite speciell skötsel och är faktiskt lite mer krävande än andra växter, men du kommer att bli väl belönad för dina ansträngningar.

Flera orkidésorter, inklusive den populära Phalaenopsis-sorten, är lätta att få tag på från plantskolor, odlare och heminredningsbutiker där de säljs i blommande tillstånd.

Även om blomningen kan vara i veckor eller till och med månader är det ibland svårt att få växten att skapa nya blommor. Vissa får sedan bara bladen kvar under flera månader i sträck! Men med rätt typ av skötsel, belysning och reglering av temperatur kan en frisk orkidé producera blommor flera gånger om året.

Ljusförhållanden för orkidéer

Först och främst ska du välja den perfekta platsen för att din orkidé ska trivas! Hur mycket och vilken sorts ljus plantan får är den viktigaste faktorn i orkidéskötseln.

Det är mycket få plantor som producerar nya blommor i otillräckliga ljusförhållanden. En frisk blommande orkidé i sin naturliga miljö får filtrerat ljus under flera timmar under dagen. Växterna skyddas av andra växter som växer över dem, men får sol och starkt ljus som når igenom under hela dagen i regnskogen.

Inomhus trivs en orkidé från en plantskola i mycket starkt ljus. Skydda dock växten från direkt sol som kan bränna bladen eller blommorna. Orkidéer bör få minst 3-4 timmars klart ljus varje dag.

Lysrörsbelysning kan vara bra för blomproduktionen, men räcker oftast inte som enda ljuskälla. Om du vill att din orkidé ska blomma mer än en gång, ska du vara uppmärksam på hur mycket och vilken typ av ljus den får.

De bästa temperaturförhållandena för odling av orkidéer

Alla orkidésorter trivs inte i samma temperaturförhållanden, men de vanligaste varianterna som säljs i handeln klarar sig bra i normala inomhusmiljöer. För att blomma föredrar orkidéer i allmänhet en dagstemperatur på 21-24 grader och en nattemperatur på 15-18 grader.

Placera dem gärna i närheten av en dusch eller ett badkar, där det bildas fukt och ånga som de tycker om. God luftcirkulation är viktig för orkidéernas hälsa, och de trivs bäst om de placeras nära ett skyddat fönster med varm men inte het ventilation.

Var dock vaksam på om temperaturen är för sval, vilket kan få blomproduktionen att avstanna. Om du letar efter ett bra sätt att förse din orkidé med fukt kan du försöka göra en fuktbricka.

Vattning av orkidéer

Att vattna eller inte vattna, det är frågan! Under de svalare månaderna behöver de flesta orkidéer för inomhusbruk endast vattnas en gång i veckan. Vid bevattning, placera växterna i en diskho eller ett badkar och ge dem en rejäl genomblötning och gott om tid att dränera. Det är bättre att vattna för lite än att överbevattna, eftersom rötterna behöver få luft och ruttnar om de får för mycket vatten.

Under de varmare månaderna bör du vattna växterna två gånger i veckan och spraya dem med en vattenspruta under särskilt varma dagar. Regelbunden tillförsel av gödningsmedel hjälper din orkidé att skapa nya blommor. Tillför gödningsmedel minst var tredje vecka och helst varje vecka för att öka blomproduktionen. Välj ett gödningsmedel som är speciellt framtaget för orkidéer.

Omplantering av orkidéer

De flesta orkidéer föredrar att stå lite trångt, annars kan rötterna bli utsatta för överdriven fukt och ruttna. Plantskolor har en mängd olika sorter orkidékompost, varav många har ett högt barkinnehåll som gör att rötterna kan få luft.

Huvudsyftet med omplantering av en orkidéplanta är att se till att den har god dränering och luftcirkulation. Omplantera en orkidé eller ge den ny kompostblandning vartannat år.

För att skapa en idealisk miljö för orkidéblomning krävs några få enkla åtgärder. Om ljus-, temperatur- och fuktförhållanden är rätt kommer en frisk orkidé att kunna producera fantastiska blommor i många år.

Tips för förökning av orkidéer

Det finns ett par olika sätt att föröka en orkidé hemma. Jag kommer att ta upp tre olika metoder: delning, toppsticklingar och sidoskott. Olika metoder fungerar för olika typer av orkidéer, så se till att studera din orkidé noga i förväg för att avgöra vilken metod som passar bäst.

Toppsticklingar

Detta är min favoritmetod och förmodligen det enklaste sättet att föröka orkidéer. Först behöver du bestämma vilken stängel du ska skära av. Den ska vara tjock, frisk, minst 15 cm hög och ha ett bra luftrotssystem. Skär av stängeln nära orkidéns bas och precis ovanför en nod eller ett bladpar. På så sätt kan en ny orkidé fortsätta att växa från den avklippta stängeln.

Skär sedan stängeln i mindre bitar som innehåller minst två groddknoppar vardera. Därefter täcker jag gärna ändarna med något som dämpar tillväxt av svamp, som kanel eller träkol.

Placera sticklingarna horisontellt på en bricka med fuktig vitmossa. Förvara brickan i en genomskinlig plastpåse för att hålla kvar fukten och placera den sedan i starkt (men inte direkt) solljus. Kom ihåg att se till att bevara fuktigheten! Efter några månader bör du se att nya blad och rötter börjar bildas.

Delning

Du vill använda dig av den här metoden när plantan är fullvuxen och har blommat färdigt. Den här metoden är bäst om orkidén har vuxit ur sin kruka och är några år gammal. Det finns ett par olika sätt att dela orkidéer, antingen med aktiva eller vilande pseudobulber.

Aktiva pseudobulber har blad och stjälkar och kan delas så länge de har tillräckligt med rötter för att klara av tillväxt. Skär försiktigt av och dela växten mellan jordstammarna och plantera sedan om separat.

De vilande pseudobulberna har inga blad eller stjälkar och sitter och ”sover” i krukan. De kan delas försiktigt och planteras på egen hand. Så småningom bör de börja växa och ge upphov till en helt ny orkidé.

Sidoskott

Detta är det enklaste sättet att föröka orkidéer om du har turen att ha sidoskott. Dessa små sidoskott kallas ofta keiki, vilket betyder baby på hawaiiska. Det är små växter som bildas vid orkidéens bas eller på en stängel. Skär endast av keikis när moderplantan har slutat blomma.

Vattna moderplantan innan du börjar klippa. Klipp sedan av sidoskottet under plantans stängel och rötter när de har nått en hygglig storlek (minst tre blad) och har en centimeter långa rötter.

Plantera den i vitmossa med rötterna nära ytan. Håll din keiki fuktig hela tiden och undvik att sätta den i direkt solljus tills den har etablerat sig.

Om du har en orkidé som trivs och mår bra bör du kunna skapa fler orkidéer med någon av dessa metoder. Om du däremot är nöjd med att fortsätta att pyssla om en enda orkidé ska du inte ändra på det som redan fungerar!

error: Innehållet är skyddat
Sök