Hur man odlar palettblad, både inomhus och utomhus!

Palettblad är en tropisk bladväxt som inte kräver mycket underhåll. Den är ett bra val för alla trädgårdsmästare. De ljusa och färgglada bladen kommer garanterat att förgylla din sommarträdgård!

Med all den skönhet den har att erbjuda erbjuda, varför inte plantera den inomhus också? Lär dig hur du odlar palettblad som krukväxt eller som ettårig sommarväxt i rabatter.

Den härstammar från Malaysia, men används överallt i världen som i sommarrabatter eller som ettårig växt. Du kan också odla den inomhus som krukväxt.

Palettbladen har små blå eller lila blommor. Även om de är söta, odlas de oftast för att man önskar ett levande och livligt bladverk. Formen på bladens kanter varierar stort, från släta till räfflade, och färgerna varierar från röda, gula och oranga till gröna och lila.

Palettblad är kända för att vara snabbväxande och finns i många olika storlekar. En del av växterna blir stora och upprättstående, medan andra sorter är hängande och passar bra i ampelkrukor.

Palettblad var uppskattade bland viktorianska trädgårdsmästare och fick sedan ett uppsving på 1960- och 1970-talen. Ända sedan dess har de varit en viktig del av många trädgårdar och används för att skapa variation i krukor och rabatter med sina attraktiva blad. I dag odlar många stora samlingar av palettblad i blomkrukor!

Hur man odlar palettblad

I kruka

Palettblad fungerar utmärkt som krukväxt. De föredrar faktiskt lös jord i krukor framför den täta jord som finns i trädgården. När de planteras i en kruka, fyller de snabbt utrymmet och lyser upp arrangemanget med sitt attraktiva bladverk.

Om du planterar i en kruka, ska du se till att den är tillräckligt stor för att rymma plantan i sin fulla storlek.

I marken

Om du odlar i trädgården växer palettbladsplantor bäst i fuktig, väldränerad jord. Växterna har fiberrika rötter som gillar fukt och kyla. Preparera jorden med kompost när du planterar palettblad i din trädgård.

Placera plantorna 25-30 cm från varandra. Läs etiketten för artspecifik information om odling. Trädgårdsmästare bör plantera palettblad, precis som alla andra ettåriga växter, i jord som gödslats med organiskt material.

Skugga eller sol?

Växten älskar skugga. De växer bäst i hel- eller halvskugga. Om de planteras där det är starkt solsken, blir de gängliga och ser urlakade ut.

Genom att titta på bladen kan du se om palettbladen får för mycket sol. Bladen förlorar sin färg och kan till och med bli brända.

Om detta inträffar kan du flytta plantan, men undvik att ställa den på platser som vetter mot väst.

Inomhus

En ettårig växt utomhus, men inomhus kan man odla den som en krukväxt. Växten trivs inomhus oavsett om du har den inomhus året om, eller om du bara har den inne medan du väntar på att kunna plantera den utomhus igen.

Inomhus trivs palettblad på ljusa platser, men inte i direkt solljus. Undvik fönster som vetter mot väst, om inte växten står långt från fönstret eller skyddas av en gardin. De tål inomhustemperaturer ner till 60°C och luftfuktighet på upp till 30 %.

När du planterar inomhus, ska du se till att använda högkvalitativ blomjord och flytande gödsel. På så sätt får de tillräckligt med luft för sina rötter och massor av näringsämnen för att kunna växa till sin fulla potential.

Guide för skötsel av palettblad

Vatten

Palettblad är törstiga växter. De tål inte alls att torka ut och kräver att man vattnar den ofta. Om din växt ofta får solljus, håll ett öga på den så att inte bladen vissnar, eftersom den är en växt som trivs bäst i skugga. De vissnar snabbt, men de reser sig igen inom en timme efter att ha fått ordentlig vattning. Filma gärna en slow motion-video och se själv!

Under varma dagar bör du vattna dina palettblad en gång om dagen… eller två! Gällande inomhusväxter, vattna varannan till var tredje dag när det är varmt. Se till att växten får tillräckligt med vatten, men låt den aldrig stå i fuktig jord.

Gödsling

Palettblad är en snabbväxande växt; en palettbladsplanta som på våren är liten, kan lätt förvandlas till en stor och fyllig växt i slutet av säsongen. Om du vill fylla krukor, amplar eller rabatter kan du ge dem flytande gödsel för att få dem att nå sin fulla potential.

Blanda flytande gödningsmedel i vattnet en gång i veckan eller varannan vecka. När du planterar kan du också tillsätta gödsel med långsam frisättning.

Beskärning

Precis som alla andra växter i trädgården kan du hålla palettblad friska genom att ta bort blommor och döda blad med jämna mellanrum. Palettblad växer snabbt och du kanske vill forma den kontinuerligt under säsongen. Annars kan den bli hög och gänglig. När den blir hög kan du klippa av toppen för att få plantan att grena sig.

Palettblad kan också bli höga och gängliga inomhus, särskilt under vintern när den strävar mot solljuset. Den som odlar palettblad inomhus, bör beskära stjälkarna för att få en buskigare planta och plantera om den vartannat år eller när plantan växer ur krukan.

Skadedjur och sjukdomar

Utomhus kan palettblad besväras av sniglar om de planteras i ett mycket skuggigt område. Inomhus kan de få spinnkvalster och mjölbaggar. Det är skadedjur som traditionellt finns på många krukväxter.

Förökning av palettblad

Om du gillar palettblad kan jag ge dig goda nyheter! Det är superenkelt att föröka den tropiska växten och det kräver mycket lite ansträngning. Den tropiska växten föredrar vattenförökning, vilket innebär att du helt enkelt tar en stickling, lägger den i vatten och ser hur rötterna växer.

När du tar din stickling ska den helst vara 10-15 cm lång. Högst upp har du en uppsättning på fyra blad och ett par uppsättningar blad på stjälken. Klipp precis nedanför ett bladfäste.

När du har klippt loss din stickling tar du bort de nedre bladen så att inga blad hamnar under vatten. Lägg din stickling i vatten och ställ på en ljus plats utan direkt solljus.

Plantan rotar sig snabbt. När rötterna är en centimeter långa kan du plantera sticklingen i jord.

Att föröka palettblad är ett trädgårdsodlingsknep du kan utföra varje år. I slutet av trädgårdssäsongen kan du ta några sticklingar av dina palettblad och föröka dem inomhus. Samtidigt som utomhusväxten dör i det kalla vädret, frodas växtbebisarna inomhus.

Till våren är de stora och redo att planteras utomhus igen. Om du upprepar denna procedur varje år, har du hela tiden nya palettblad utan att det kostar dig ett öre!

Vad är kattskräck?

Du kanske har hört talas om kattskräck. Enligt en gammal sägen finns det en art av palettblad med namnet kattskräck (Coleus canina på latin), som stinker så illa att katter, hundar, kaniner och andra små varelser håller sig så långt borta som möjligt.

Tyvärr måste jag avliva denna myt. Även om växten verkligen luktar skunkigt, verkar katterna inte ha något emot det. De vackra, ljusblå blommorna kan istället locka till sig pollinatörer som bin och fjärilar.

Om du planterar kattskräck ska du alltid ha handskar på dig när du planterar eller beskär växten. Katter kanske inte skyr lukten, men jag gör det! När man rör vid, gnuggar eller beskär växten, förstärks lukten.

error: Innehållet är skyddat
Search