Skapa din egen kryddträdgård med örtperenner i krukor

Älskar du örter? Det gör jag med! De växer bra i krukor så du kan odla dem var som helst! Men vill du att de ska återkomma år efter år så är det här metoden för att odla örtperenner i kruka med hjälp av rätt jord, plantor och odlingsförhållanden. Dessutom får du lära dig vilka örter du ska plantera för att få bästa möjliga resultat.

Själv har jag odlat örter i krukor under flera års tid nedanför min kökstrappa. Även om vissa förändringar sker från år till år, är det fleråriga örter som är grunden i den här kryddträdgården.

Trädgården fortsätter att producera under en stor del av året, vilket ger mig vinterskördar av salvia, mejram, rosmarin, oregano och ibland ruccola. Andra kryddor och örter dyker upp i sinom tid, från gräslök tidigt på våren till saffranskrokusar på hösten.

Ingenting är så tillfredsställande för smaklökarna och matlagningssjälen som färska örter. Plantera din egen örtträdgård så behöver du kanske aldrig mer förlita dig på färska örter från mataffären!

Layout över behållarträdgård för kryddväxter

I den här krukträdgården för fleråriga kryddväxter växer 13 olika örter som återkommer år efter år.

  • Hjärtmynta (även kallad mojitomynta)
  • Luftlök (även kallad egyptisk vandringslök)
  • Saffran
  • Rosmarin
  • Gräslök
  • Mejram
  • Ruccola
  • Kamomill
  • Dragon
  • Oregano (het och kryddig)
  • Anisisop
  • Salvia
  • Pimpinell

Lägg till några ettåriga växter som basilika, persilja och koriander så har du allt du behöver för ditt kök.

Odla fleråriga örter i en krukträdgård

Låt oss tala om hur man praktiskt kommer igång med att odla örter i krukträdgård. Detta bör du tänka på:

Välj rätt kruka

I de flesta fall är det bättre med större om du planerar att din örtträdgård ska övervintra. Krukor som mäter 40-50 cm i diameter låter dina örter växa upp till ganska stora plantor under tiden som du skördar dem.

Välj plastkrukor för övervintring. Du kan smycka trädgårdsytan med några mindre terrakottakrukor eller andra dekorativa krukor, men plast är väderbeständig och hjälper till att skydda rötterna mot kylan.

Använd bra odlingsjord

Börja med planteringsjord av hög kvalitet för att ge din örtträdgårdsodling den bästa starten. Det är en god idé att blanda in lite bra kompost varje år för att sedan byta ut jorden helt efter några år. Regelbunden näringstillförsel under hela trädgårdssäsongen främjar en sund tillväxt och god skörd.

Val av plats

Den bästa platsen för din örtträdgård är nära köket. Du kommer inte att vilja traska runt i regnet och leta efter örter längst bort i trädgården. Att veta att din köksträdgård finns inom räckhåll uppmuntrar till att smyga dit när maten behöver få lite extra fart.

Vissa örter trivs under soliga, varma och torra förhållanden, medan andra föredrar en svalare och skuggigare plats. När du ska välja plantor, tänk då på var du ska placera din kryddträdgård och välj plantor därefter.

Vilka örter kan jag odla i krukor utomhus?

Det finns så många fleråriga örter att välja på, så det bästa är att först bestämma dig för vad du själv älskar och har nytta av. Kolla sedan med din lokala plantskola, eller hör med dina grannar för att få idéer som kan inspirera till att hitta någon ny favorit.

Här kommer lite information om några av de fleråriga örter som du kan odla i din trädgård.

Mynta, citronmeliss och oregano

Mynta är en snabbväxande ört som lätt breder ut sig och även om den är underbar att ha i te, matlagning och drinkar, kan den snabbt ta över hela trädgården. Av den anledningen är det bäst att odla mynta i behållare och krukor. Detsamma gäller för citronmeliss och oregano. Odla de här tre i stora planteringskärl så kommer du alltid att ha tillräckligt.

Rosmarin

Rosmarin kan övervintra i mildare områden, men i kallare klimat bör du ta in plantorna inför den kalla årstiden.

Luftlök (även kallad egyptisk vandringlök)

Det här är en rolig lökväxt som smakar milt av vitlök. Den gror blomlökar i toppen av plantan som sedan blir för tung, vippar och planterar sig själv i marken, därav namnet ”vandringslök.”

Gräslök

Gräslök är så produktiv att du nog får svårt att hitta en trädgårdsmästare i närheten som inte ger dig ett knippe att plantera. De vackra lila blommorna går bra att frysa och tillför en mild löksmak till soppor och dressingar. Någon som känner för lite gräslöksblomsvinäger?

Dragon (fransk)

En sötare ört med mera framträdande smak av anis, som passar utmärkt till kyckling eller, återigen, i vinäger. Låt dig inte luras av fröpåsar som säljs under beteckningen rysk dragon, smakmässigt kan den inte mäta sig med den franska.

Pimpinell

Med en lätt gurksmak passar pimpinell utmärkt i (du gissade rätt!) sallader. Bladen kan läggas direkt i salladsskålen eller användas till att göra en smaksatt vinäger eller dressing.

Timjan

Enligt de flesta en underbar kulinarisk ört, men personligen tycker jag inte om smaken. Jag älskar dock de marktäckande varianterna av timjan som växer mellan stenplattor. Kolla upp fina förädlade sorter som citrontimjan och gråtimjan, som är precis som namnen utlovar.

Ruccola

Vild ruccola har pepprig smak och är tålig. Om dess långa pålrot får tillräckligt med djup, kan ruccolan utveckla en liten buske med bladgrönsaker som du kan lägga i sallader och på smörgåsar.

Kamomill

Denna vackra ört har den mest himmelska doft. Torka kamomillblommor till ett rogivande te eller använd dem i naturliga badprodukter (som denna kallrörda, naturliga, handgjorda tvål).

Saffran

Den här dyra örten kommer från de klaroranga pistillerna i mitten av saffranskrokusen. Var sparsam när du plockar pistillerna, eftersom varje blomma endast producerar tre stycken. Detta förklarar varför saffran är så dyrt. Det kanske inte lyckas mer än vad som går åt till ett enda recept, men det blir å andra sidan en utsökt paella.

Lagerträd

De stora bladen som används i soppor och grytor kommer från lagerträdet, vilket brukar beskäras till ett stort träd som är lika långsamväxande som det är vackert. Har du en vän som äger ett eller om du har plats i trädgården, kommer du aldrig att stå utan torkade lagerblad eftersom bara ett par stycken ger tillräckligt mycket smak.

Lavendel

Jag kan inte nog lovorda lavendel. Jag har så många lavendelplantor i min trädgård att de räcker till för att göra ögonkuddar, badsalt, lavendelpåsar och en torkad lavendelkrans.

De vanligaste frågorna om fleråriga örtperenner i krukor

Vilka örter är fleråriga?

Inte alla örter klarar sig över vintern. Som en snabb referens är några av mina favoriter bland fleråriga örter; mynta, citronmeliss, oregano, rosmarin, luftlök, gräslök, dragon, pimpinell, timjan, ruccola, kamomill, saffran, lagerblad, lavendel, anisisop, salvia och mejram.

Hur djup bör en planteringsbehållare för örter vara?

För enskilda plantor kan du använda krukor så små som 25 cm i diameter och ca 8 cm höga. I en kryddträdgård med krukor, kan en större kruka husera ett flertal örter. Välj en som är 40-50 cm i diameter och 36-46 cm djup.

Vilka örter bör man inte plantera tillsammans?

Generellt sett kan du samplantera örter som trivs i samma förhållanden (ljus, jord och vatten) i en och samma kruka. Samplantera till exempel medelhavsväxter som lavendel, rosmarin, timjan, salvia, mejram och oregano. Fänkål är känd för att hämma tillväxten hos plantor i närheten och bör hållas åtskild från de övriga.

Håll salvia borta från dill, basilika, råg och alla sorters lök. Plantera den istället ihop med timjan, mejram och rosmarin.

Örtväxter som mynta, citronmeliss och oregano kan snabbt växa till sig och bli invasiva, så det är bäst att låta dem växa i egna krukor.

error: Innehållet är skyddat
Search