Hur man får liv i en sjuk luftväxt

Luftväxter är ganska fascinerande – till skillnad från andra växter behöver tillandsia ingen jord för att växa. Detta gör dem till ett användbart och vackert inslag i alla inomhusmiljöer. Men bara för att de inte behöver jord betyder det inte att de inte behöver skötsel och omsorg. Om du upptäcker att din växt inte ser ut att må bra kan du följa dessa råd för att hitta orsaken och lära dig hur man får en luftväxt att piggna till igen.

Har du en döende eller död luftväxt? Om din luftväxt ser trist ut och är lite brun eller hängig är det ofta vattningen som är boven i dramat. Dessa tecken kan faktiskt betyda att den är mycket törstig! Om du vill få nytt liv i en sjuk luftväxt som har varit lite försummad, fraktats långt eller bara ser lite hängig ut, kan de här skötselråden för luftväxter lära dig hur du kan få den pigg och kry igen!

Har jag en död luftväxt?

Precis som med allt annat finns det en punkt där det inte finns någon återvändo även när det gäller luftväxternas hälsa. Med detta sagt tror folk ofta att de har en död luftväxt när den i själva verket bara mår lite dåligt och lätt kan piggna till igen med rätt vård.

I de flesta fall är luftväxter inte riktigt döda, men håller på att dö. Det betyder att med lite vård och omsorg kan din tillandsia återfå livskrafterna och till och med börja växa och frodas igen!

Hur man återupplivar en luftväxt

En frisk luftväxts blad ska ha en färg någonstans mellan grönt och grått. När du plockar upp plantan ska den hålla ihop. Med andra ord ska en frisk luftväxt inte tappa blad.

Det finns flera olika saker du kan göra för att få liv i en luftväxt. Detta är vad jag brukar göra för att vårda mina luftväxter till hälsa.

Lägg luftväxten i blöt över natten

Det första jag alltid börjar med när jag ska få liv i en luftväxt är att vattna den. Kom ihåg att även om luftväxter inte behöver jord, betyder det inte att de inte behöver vatten. Precis som för alla andra levande varelser är vatten absolut livsnödvändigt också för luftväxter!

Eftersom luftväxter inte har någon jord betyder det att de måste ta upp fukt och det så viktiga vattnet genom sina blad i stället för genom ett rotsystem. Jag har alltför många gånger hört att trädgårdsbutiker rekommenderar att luftväxter sprayas med vatten några gånger i veckan. Enligt min erfarenhet är det inte tillräckligt med vatten och växten fortsätter att vara törstig. Om detta pågår tillräckligt länge kommer det tyvärr att leda till en död luftväxt!

Hur länge ska jag blötlägga min luftväxt?

För att se till att mina luftväxter får sitt vattenbehov tillgodosett ger jag dem ett timslångt bad. Under de varmare sommarmånaderna gör jag detta varje vecka och på vintern ungefär var tredje vecka. Jag använder gärna regnvatten, men man kan också använda kranvatten! Låt vattnet stå framme i 24 timmar så att kloret kan avdunsta.

Hämta sedan helt enkelt luftväxten från sin växtplats och lägg den i en skål med vatten. Skålen ska vara tillräckligt stor för att växten ska kunna täckas helt av vatten. Låt den ligga i badet i ungefär en timme och ta sedan upp den. Skaka av luftväxten några gånger försiktigt medan den är upp och ner för att se till att inget vatten blir kvar bland bladen. Sätt sedan tillbaka växten på sin växtplats. Svårare är det inte!

Se till att din luftväxt kan andas!

Det kan tyckas uppenbart, men din luftväxt behöver syre för att leva! Det cirkulerar många bilder av luftväxter som förvaras i en sluten burk. Sådana bilder får mig att skaka på huvudet – växten kan inte överleva i en lufttät miljö!

Lösningen är enkel – du kan ha kvar växten i ditt söta terrarium, men se till att locket är spräckt eller öppet så att luften kan cirkulera fritt.

Ta bort döda blad

Du bör också ta bort döda blad från en sjuk luftväxt genom att dra försiktigt i dem för att se om de lossnar. Om de lossnar lätt är de döda. Om hela växten faller sönder när du gör detta har du en död luftväxt som tyvärr redan har gått hädan.

Men om bara några få blad faller av och de inre bladen är gröna och friska, kommer din luftväxt med rätt skötsel att kunna överleva!

Titta på din luftväxts bladändar

Om bladändarna på din luftväxt blir bruna kan du försöka använda regnvatten eller oklorerat vatten enligt beskrivningen ovan. Om du inte ger dem klor men de ändå blir bruna kan det vara så att växten inte får tillräckligt med vatten.

Lägg dem i blöt över natten och se sedan till att du badar dem oftare.

Vad händer om min luftväxt faller isär?

Om du har en grön luftväxt som bara faller isär är det en död luftväxt du har. Orsaken är förmodligen att den har stått för länge i stillastående vatten eller att den inte har skakats av ordentligt efter badet.

Jag hoppas att de här råden hjälper dig att få liv i en luftväxt och att hålla din växtsamling frisk och glad!

error: Innehållet är skyddat
Search