Svampmedel av kamomill för växter + hur man behandlar fuktskador

Det kan vara frustrerande för trädgårdsmästare att hantera fuktskador eller andra svampinfektioner. Här är hur du kan göra ett enkelt svampmedel för växter med hjälp av kamomill, plus alla sätt du vill använda det på!

Jag blir ständigt förvånad över hur olika delar av en trädgård kan arbeta tillsammans för att läka sig själv. Dagens pyssel är ett bevis på den balans och harmoni som naturen ger oss!

Jag ska visa er hur ni kan göra en enkel svampdödande spray som ni kan använda både i trädgården och i hemmet. Stjärnan i sprayen är en av mina favoritörter… kamomill!

Vad är groddsjukdomar?

Om du inte haft ”nöjet” att uppleva groddsjukdomar, var glad för det! Denna trädgårdssjukdom trivs i kall, fuktig jord och orsakas av mögel eller svamp.

Den uppträder som en luddig, mögelliknande tillväxt på växters stammar, frön och till och med på jord. Groddsjukdomar är vanligast hos plantor, särskilt de som odlas inomhus eller i ett växthus med hög luftfuktighet. Tyvärr kämpar de flesta plantor som får den för att överleva och överlever oftast inte. Detta kan vara en riktig tragedi när du har odlat dina plantor med kärlek och sett fram emot att plantera dem!

Som tur är finns det ett enkelt och billigt sätt att förebygga fuktskador som bara kostar några kronor (eller till och med är gratis!)… kamomill!

Hur man odlar kamomill

Det bästa sättet att odla dessa små blommor är att börja med frön tidigt på våren innan sommarens hetta slår till. Det är bäst om kamomillen växer i en egen bädd – då får du sannolikt en bättre skörd.

När ska man skörda kamomill?

Vänta tills blommorna är helt öppna innan du skördar dem. Det tar ungefär två månader från det att du planterade dem, så sent på våren eller tidigt på sommaren kan du förvänta dig din första skörd.

Kamomillblommor är naturligtvis ätbara. Blommorna kan blandas i oljor, strös på bakverk och läggas i sallader. Du kan till och med blanda kamomillblommor i sprit för att göra likör!

Du kan också använda och skörda kamomillblad. Lägg dem hackade i salladen eller koka dem till te. Var medveten om att bladen kan vara något bittra.

Både bladen och blommorna kan ätas torkade eller färska.

Fördelar med kamomill

Kamomill är en blommande ört som länge har använts vid olika sjukdomar. Många känner till kamomillte och väljer att dricka det för att hjälpa till med sömn och avslappning. Kamomill har faktiskt godkänts av de officiella medicinska myndigheterna i över två dussin länder för att behandla sjukdomar som matsmältningsbesvär och till och med kolik hos små barn!

Att använda kamomillens medicinska egenskaper är dock inget nytt i vår värld. Det har använts i tusentals år av de gamla egyptierna, grekerna och romarna.

Denna kraftfulla blommande ört är mild och luktar otroligt gott. Och de små vita och gula blommorna ger mig alltid ett leende på läpparna.

Kamomill erbjuder dock en mängd andra fördelar, bland annat kan den:

  • Sänka blodtrycket
  • Minska svullnad och inflammation
  • Hjälpa till att stärka immuniteten
  • Minska obehag vid bråck
  • Lindra menstruationssmärta och magbesvär
  • Kamomill som svampmedel för växter

Ännu mer intressant är att kamomill är svampdödande. Det betyder att du kan utnyttja kraften hos en växt från din trädgård för att behandla en helt ny växt som växer i din trädgård.

Hur man gör svampbehandlande spray med kamomill

Det är både enkelt och effektivt att göra detta svampmedel för växter! Med några minuters handfast arbete kan du skapa ett kraftfullt verktyg för att skydda dina plantor.

Ingredienser

  • 1 del färsk kamomill eller 1/4 del torkad kamomill
  • 3 delar regnvatten eller avklorerat vatten**

** Det är enkelt att avklorera vatten! Kranvatten från kommunala källor behandlas ofta med klor. Vi vill ta bort den så att vi kan främja tillväxten av nyttiga organismer och hjälpa växten att trivas. Om du inte har tillgång till regnvatten kan du hälla kranvatten i en hink och låta det stå i 24 timmar. Då har kloret avdunstat. Alternativt kan du koka vatten, vilket fungerar utmärkt om du vill göra te.

Det finns två sätt att göra denna svampdödande spray – du kan välja mellan att använda den färska örten eller den torkade versionen. Du kan använda både blommorna och bladen från kamomillväxten.

Med färsk kamomill

Skörda färska kamomillblommor, blad och stjälkar tidigt på morgonen när blommorna är som bäst. Gör solte genom att låta blommor och blad dra i en glasburk med avklorerat vatten i trädgården eller på en solig fönsterbräda. Låt det dra i en dag.

Med torkad kamomill

När du använder torkad kamomill i stället för färsk kamomill skiljer sig processen något åt. Här vill du fortfarande brygga ett te, men jag rekommenderar att du gör det genom att hälla kokat vatten över de torkade knopparna och låta det dra i 24 timmar.

Hur man använder kamomill som svampmedel för växter

Du kan använda sprayen på två olika sätt. Först och främst kan du använda blandningen för att vattna plantor. Alternativt kan du hälla blandningen i en sprayflaska och använda den för att dagligen spreja växter och jord.

Om du har etablerade plantor kan du också använda kamomillens fuktspray som en bladspray för att förebygga sjukdomar.

error: Innehållet är skyddat
Sök