Hur man odlar syrener för en väldoftande vår

Tuff och tålig på insidan och vacker och väldoftande på utsidan – med syrener får du det bästa av två världar!

Många trädgårdsmästare anser att syren är det officiella vårtecknet, och lila blommor är en sann glädje efter en lång och kall vinter. Denna guide för syrenodling täcker alla viktiga detaljer som du behöver veta för att få så många syrenblommor som möjligt!

Oavsett om syrenen står på bordet eller den doftar som mormors parfym, känns det som om alla har vissa nostalgiska känslor för syrenplantan. Syrener verkar vara en traditionell blomma som aldrig kommer att gå ur tiden!

Jag blev först förälskad i syrener som barn. De söta blommorna var en perfekt present till min mamma, mina mostrar och lärare. När jag sedan köpte mitt första hem fanns det ett syrenträd som mormors. Det hade en mossig, tjock stam och ett överflöd av blommor. Trädet var hörnstenen i trädgården och jag gjorde allt jag kunde för att hålla det lyckligt. Det har gett mig otroligt mycket blommor genom åren.

Syrener är mest kända för sin söta doft och du kan göra syrener till en del av en doftträdgård eftersom vårblommorna är mycket aromatiska. Ännu bättre är att klippa några syrenblommor och ta med dem inomhus där de kommer att parfymera hela huset. Faktum är att dessa blommor är en av mina tio favoritblommor som doftar bäst.

Syrenplantor är traditionellt stora buskar, som kan bli omkring sex meter höga. Det finns dock många sorter som sträcker sig från 1 meter upp till 9 meter. Så i princip finns det något för alla när det gäller att hitta den perfekta syrenen för ditt hem.

Släktnamnet för syren kommer från det grekiska ordet syrinx, som betyder rör. Förr i tiden brukade man urholka syrenstjälkar och använda som olika typer av flöjter.

Syrensorter

För den som vill ha variation har syrenerna en bra lösning. Det finns mellan 25 och 28 arter av syren, och de har korsats med dussintals andra arter. Så mycket att trädgårdsforskare och trädgårdsmästare har svårt att skilja de olika syrenplantorna åt!

Med tanke på de många sorterna och den omfattande korsningen finns det många olika färger och alternativ för syrenblommor. Den typiska blomman är oval och flerstammad, medan vissa växer upprätta och andra hängande. De har också två huvudtyper av blommor: enkelblommiga och dubbelblommiga.

Här är några av de mest anmärkningsvärda sorterna:

Syringa vulgaris

Denna sort är den mest kända syrenen och kallas vanlig syren. Den kan bli upp till sex meter hög, men blommar oftast i ögonhöjd. Den vanliga syrenen tenderar att vara den mest doftande, med den härliga doft som vi känner igen syrener för.

Syringa persica

Den här sorten är känd som persisk syren och kan bli upp till tre meter hög. Blommorna är väldoftande, blekt lila och hälften så stora som den vanliga syrenen.

Syringa chinensis

Den kinesiska eller Rouen-syrenen är en korsning mellan den vanliga och den persiska syrenen. Den är högre än den persiska, men i övrigt är de väldoftande, lilafärgade blommorna desamma som hos den vanliga. Blommorna är dock mer rikligt förekommande.

Syringa palebinina

Om du vill ha en liten syren kan du prova den koreanska dvärgsyrenen. Den blir inte högre än 1,5 meter och passar bra som buskhäck eller i blomsterträdgården.

Syringa amurensis

I motsats till en dvärgsyren är det här en trädsyren. De liknar små träd och kan bli upp till 10 meter höga. På sommaren producerar träden stora klasar av vita blommor. En japansk variant av syren ger enorma klasar av gulvita blommor.

Hur man odlar syrener

Var du ska plantera din syrenbuske

Låt din syren gotta sig i solen så blir den glad! Syrener föredrar direkt sol och behöver minst sex timmar per dag för att växa bra. När du väljer en plats att plantera din syren på, se till att det är en plats med tillräckligt med sol.

Syrenbuskar behöver utrymme för att växa, men de kan också växa i en trädgård. Det bästa stället att plantera en syrenbuske är på ett öppet område med god dränering. Syrenbuskar har en buskig, rundad tillväxt som är mycket tät, vilket gör dem lämpliga som en lös häck eller avskärmning.

När du planterar intill ett hus bör du tänka på sorten. Personligen älskar jag tanken på att lila ska pryda mitt hus, men du kanske inte heller vill att en av de större sorterna ska blockera ett fönster. Dvärgväxter och vanliga sorter passar bäst intill husen.

Den bästa jorden är inte för näringsrik, utan är neutral eller lätt alkalisk. De växer dock bra i alla typer av jord, utom i mycket sura jordar. För att göra jorden mer bördig kan du blanda in gödsel som innehåller mycket fosfat, kalium och lite kväve. Benmjöl är ett bra val eftersom det innehåller kalk som sötar syran.

När ska man plantera syrener?

Den bästa tiden att plantera syrener är på hösten när löven har fallit, men innan marken fryser. Du kan plantera på våren, men detta rekommenderas endast om vintrarna är mycket stränga. Genom att plantera på hösten har busken större chans att överleva eftersom rötterna har ett försprång till våren.

Till en början blommar inte din syren. När en syren är 3-4 år gammal börjar den blomma. Beroende på hur gammal den syren du köper är kan den blomma på våren efter att du planterat den.

Alla syrener växer minst 15-20 cm varje år, vilket är ganska snabbt! Du kommer att få en stor, fyllig syrenbuske på nolltid.

Hur man tar hand om syrener

Vatten

Trädgårdsmästare bör ge syrenerna gott om vatten när de är nyplanterade, men se till att jorden är väldränerad för att förhindra rotröta. När syrenen är väl etablerad behöver den dock sällan extra vatten om den inte är torr. Mull runt syrenbuskens bas bör räcka för att främja fukthållning och för att hantera ogräs.

Beskärning

Det är enkelt att sköta om syrenen… låt bara busken vara ifred! Din syren klarar sig bra på egen hand de första 3-4 åren när den växer. Låt den istället växa och utveckla flera grenar från basen. På så sätt kan du bara klippa de delar som sticker ut eller som har angripits av sjukdomar eller skadedjur.

Om du bestämmer dig för att beskära för att forma eller stärka syrenbusken, ska du endast beskära den på våren, eftersom alla andra tider på året leder till att blommorna försvinner. Du kan också ta bort alla sidoskott som växer ut från basen av syrenen.

Däremot bör du definitivt knoppa av busken för att uppmuntra till fler blommor och en mer buskig tillväxt. När de vackra blommorna har kommit och försvunnit kan du gå ut med din beskärare innan fröna sätter sig och ta bort de gamla blomhuvudena. Du kommer att bli belönad med ännu vackrare blomning nästa säsong.

Skadedjur

Det är en tålig växt och det finns inte mycket som kan komma åt syrenen. Mjöldagg är den vanligaste sjukdomen och den uppträder som en vit, dammig substans på bladen under sommaren.

Det bästa sättet att bekämpa mjöldagg är att förebygga. Skuggiga platser gör syrenen mer utsatt för svampsjukdomar, liksom alltför fuktigt eller trångt bladverk.

Andra mindre vanliga skadedjur som du kan stöta på är olika typer av sköldlöss som penetrerar barken och suger saft från trädet, och syrenborrar som gräver sig in i träet. Larverna koncentrerar sig vanligtvis på gamla grenar, men ibland gillar de nytillkomna.

Hur man klipper syrener

Om du odlar syrener måste du ta in några i huset. Det är en order! De vackra snittblommorna fyller hemmet med sin berömda doft och vackra pastellfärger. Jag gillar alltid att sprida kärlek och arrangera dessa hemodlade blommor som en gåva till en älskad person.

Om du vill skörda syrenblommor för inomhusbruk ska du gå tidigt på morgonen när daggen har torkat. Ta en ren, vass kniv och skär några centimeter längre än den önskade längden på stammen. Klipp precis ovanför ett blad, en knopp eller en grenförbindelse. Sätt stjälkarna i en hink med vatten så att snittytorna inte är i kontakt med luften när de står utomhus.

Fyll en vas med rent, ljummet vatten och blomnäring. Flytta snabbt över dina blommor till en vas och arrangera dem fint, klipp bort eventuella blad eller små sidoskott. Skär stjälken i ett X så att den delar sig och absorberar mer vatten. Placera dem någonstans där de inte står i direkt solljus och voila, våren har kommit!

error: Innehållet är skyddat
Sök