10 tåliga buskar som du inte kan döda

Många människor skulle vilja anlägga en trädgård men hålls tillbaka av vad de anser vara en svart tumme, dvs. oförmågan att hålla växter vid liv.

Naturligtvis finns det inga svarta tummar när det kommer till trädgårdsarbete. Allt man behöver för att få förtroende för sitt förmåga att sköta trädgården är några lättskötta växter som är praktiskt taget omöjliga att ta död på. Då kommer tummen att bli grön på nolltid.

Videkornell

Korneller är några av de bästa träden och buskarna som finns (ja, de räknas vara både träd och buskar, beroende på sort). Det finns hundratals arter att välja mellan, och videkornell är en av de bästa (leta efter artnamnet Cornus sericea). Du kan odla den som ett litet träd eller som en buske genom att beskära den som du vill. Det bästa med den här busken är dess klarröda stammar som gör att den ser fantastisk ut på vintern när det inte finns så mycket annan färg.

Lagerströmia

Bin älskar den, fjärilar älskar den, och den är vanlig söderut. Det är Lagerströmia vi pratar om. Denna buske som kan bli hög som ett träd, är ett sant vårtecken med sina vackra rosa blommor. Den tolererar mindre bra jordförhållanden, och de växer vanligtvis i offentliga trädgårdar eller längs långa uppfarter. Tyvärr kan det vara svårt att odla den längre norrut. Om du befinner dig precis i kanten av dess växtzon så kan du försöka skydda den över vintern så kanske den klarar sig.

Forsythia

Många kallar forsythian för ett äkta vårtecken. När det är riktigt tidigt på våren och inte mycket annat blommar, kommer de vackra gyllene blommorna fram och lyser upp hela landskapet. Den här busken är en av de första som blommar, och gör då verkligen ett stort intryck. Du kan hitta massor av olika forsythior inklusive dvärgvarianter som bara blir några meter höga och Forsythia intermedia som sprider ut sina grenar och används bland annat till häckar, avgränsning och avskärmning. Efter den första blomningen så sticker de inte ut så mycket längre men kan hålla sig gröna under resten av växtsäsongen.

Hortensia

Hortensians värld är enorm! Det finns hundratals och åter hundratals att välja mellan, och namnen på de olika arterna kan vara lite förvirrande.

För att göra det enkelt ska vi fokusera på en av de mest populära, den storbladiga hortensian (sök efter Hydrangea macrophylla). Det finns två huvudgrupper, bland annat de med klotformade blomhuvud (så kallade mopheads) och de med plattare blomhuvuden (så kallade lacecaps eller spetsmössa). Båda är vackra, och när de väl har etablerats växer de i flera år! Tappa inte tålamodet om du inte får igång din med en gång. Ibland behöver du bara hitta rätt plats i din trädgård.

En

Det är svårt att veta om enen är ett träd eller en buske. Det korta svaret är att det är både och! Du har förmodligen sett enar växa tidigare, de flesta av dem är av arten Juniperus chinensis. Denna vintergröna växt är extremt mångsidig och populär bland de som vill minska insynen i sin trädgård. Alla enar är pålitliga och relativt underhållsfria, så du kan plantera dem utan att oroa dig. Dessutom producerar nästan alla små blåa bär för fåglarna!

Idegran

Idegran är en av de mest långlivade vintergröna växterna, och de är en viktig del av många trädgårdar. Du har säkert sett en idegran, även om du inte kan identifiera den.

Familjen av idegranar är enormt stor, men vi ska fokusera på Taxus x media, hybrididegranen. Detta är en hybridgrupp som består av engelska idegranar, som är fantastiska prydnadsväxter, blandat med japanska idegranar, som kan överleva hårda vintrar.

Alla idegranar är bra alternativ för att få lite grönt året om i trädgården, men den här gruppen hybrider är särskilt kända för att vara relativt sjukdomsfria och lätta att sköta.

Häggmispel

Här är en till som är svår att veta om den är ett träd eller en buske. Om du frågar två olika trädgårdsmästare så får du två olika svar, och båda skulle ha rätt.

Fundera på vad som är viktigast för dig. Är det färg på höstsäsongen? Är det att erbjuda mat till fåglar? Är det vårblommor? Alla häggmispelvarianter gör detta, men vissa är bättre på det ena eller det andra.

Om du vill ha en mindre häggmispel, leta efter arten Amelanchier alnifolia. För större träd, leta efter arterna Amelanchier arborea och Amelanchier canadensis. När du väl har kommit fram till vad du vill prioritera och vet vad din trädgård behöver, kan du ta kontakt med ditt lokala trädgårdscenter för att hitta en häggmispel som passar dina behov.

Frilandshibiskus

Som namnet antyder så är det en hibiskussläkting som vanligtvis har blommor med ett tropiskt utseende. Sök efter arten Hibiscus syriacus. Trädgårdsmästare odlar den för blommorna, som håller hela sommaren. Blommorna ser lite ut som stockrosor och busken är överlag mycket förlåtande. Vissa trädgårdsmästare utmanar sig genom att träna frilandshibiskusen och beskära den så att den börjar växa som ett träd i miniatyr.

Spirea

Spirea kommer i många olika former och storlekar. Det finns till exempel en sorts spirea som kallas bukettspirea (Spirea vanhouttei) och som kan bli upp till tre meter hög och hela sex meter bred! Eftersom det finns så många olika typer är det viktigt att läsa etiketterna när du handlar i trädgårdsbutiken. Ta reda på hur stora de blir innan du köper. Alla spireor är bra gömställen och häckningsställen för fåglar, och de är också kända för att producera vackra vår- och sommarblommor.

Olvon (Viburnum)

Olvon (Viburnum) kan variera mycket i storlek och form, men de har några viktiga egenskaper gemensamt. Alla olvon är till exempel attraktiva året runt med blommor på våren, fina blad på sommaren, fina färger på hösten och bär som håller hela vintern. Fågelskådare och trädgårdsmästare gillar båda olvon på grund av att den är så attraktiv för fåglar. Om du bara har plats för några få buskar på din bakgård bör du definitivt göra plats för en olvon. Det finns hundratals att välja mellan, så du kommer säkert att hitta en som passar din trädgård. Dessutom är många på marknaden idag inhemska sorter, vilket är en bonus!

Alla trädgårdar behöver buskar som de kan räkna med till 100 % och som gör det enkelt att arbeta i trädgården. Nu kan du planera ditt nästa inköp av buskar med tryggheten att veta att du inte kommer att misslyckas.

error: Innehållet är skyddat
Search