Medveten trädgårdsbevattning: balansera vattenanvändning och bevarande

Att vattna trädgården är en meditativ övning som hjälper dig att fokusera på enskilda växters behov, lugnet i en tyst trädgård, skönheten som blommar och livet som växer.

Eftersom det måste göras regelbundet under hela odlingssäsongen hjälper det dig att hålla dig till ett schema. Det är en tid för att reflektera över vår vattenanvändning och utvärdera trädgårdens hälsa. I det här inlägget delar jag med mig av mina rutiner för medveten bevattning och hur bevattningssystemet är utformat för att spara vatten.

Medveten trädgårdsbevattning för terapi

I en av mina favoritböcker beskriver författaren hur han varje dag börjar med att gå runt på gården i bara sina gummistövlar för att inventera växter, djur och mark. Jag har infört denna metod i min stadsträdgård, med några ändringar. Jag går inte en trädgårdspromenad det första jag gör på morgonen och jag gör det definitivt inte i min födelsedagsdräkt som han gör! I stället tar jag min slang och går ut i trädgården varje dag för att besöka växterna och se hur de mår.

Att ha slangen till hands innebär att jag kan ge lite vatten till uttorkade växter, behållare och plantor. Dessutom ger det mig möjlighet att hälsa på växterna den dagen och se om de behöver mig för något.

Bevarande och uppskattning av trädgårdsvatten

Medan jag ser hur vattnet glittrar när det sipprar ner i jorden tar jag mig tid att uppskatta denna fantastiska naturresurs och hedra den. Vattnet som sjunker ner i jorden bidrar till att skapa en frodig trädgård som ger mat åt min familj och de djur som besöker oss.

Under större delen av min livstid har vatten varit en riklig resurs. Jag är omgiven av sötvattensjöar, regnskog, hav och snöklädda berg. Med ett sådant överflöd är det något som jag tidigare tog för givet. Men med torka, skogsbränder och allt varmare temperaturer har det blivit tydligt att vattenbesparing, uppsamling och återvinning av vatten är en global fråga. Jag har lagt till en lista över sätt att minska vattenförbrukningen i slutet av den här artikeln.

Detta betyder inte att man inte bör använda extra vatten i en trädgård. Jag har fontäner och bad för fåglar och insekter att dricka från. Jag vattnar mina grönsaksträdgårdar, krukor och nyanlagda trädgårdar. Min son plaskar runt i en liten bassäng och vi har vattenballongkrig. Att vara medveten om vattenspill hjälper oss att njuta av vatten på ett klokt sätt. Vattnet från barnpoolen används för att vattna växterna och vi leker med återanvändbara vattenballonger som sprutar vatten på växterna och människorna.

Och för grönsaker, plantor och behållare har jag utformat ett system som gör att jag kan vattna effektivt och samtidigt njuta av min tid.

Installera ett system för medveten bevattning av trädgården

Mitt bevattningssystem utformades för att jag enkelt skulle kunna styra vattnet dit det behövs mest. Det består av två verktyg som riktar vattnet precis dit det behövs för att få starka, välmående rotsystem och friska växter att växa.

Platta droppslangar

Jag lagt ut platta droppslangar i hela min trädgård som långsamt droppar vatten på jorden och låter det sippra ner till växternas rötter. Droppslangar är bra för både nya och etablerade växter.

För plantor och grönsaksträdgårdar kan du låta vattnet rinna oftare och under kortare tid för att hjälpa till att etablera nya rötter.

I etablerade trädgårdar bör du vattna mer sällan och under längre tid, så att vattnet kan sjunka ner i jorden där det kan nås av de mogna växternas djupa rötter.

Den proppfria tygslangen ligger platt i trädgården och kan täckas med kompost. Mina slangar håller i många, många år när de är begravda under kompost eftersom de är skyddade från solen som kan blekna och försämra tyget snabbare.

Med droppslangarna på plats kan jag låta vattnet rinna till trädgården enligt ett regelbundet schema med hjälp av en timer, eller vid behov beroende på vädret.

Vattenmunstycke med tumkontroll och vridbar koppling

På mina dagliga trädgårdspromenader tar jag med mig en slang med ett vattenmunstycke med tumkontroll och vridbar koppling. Munstycket med tumkontroll är lätt att använda med en hand. Jag gillar att använda tumkontroller snarare än frontkontroller för sprutmunstycken eftersom jag får ont i handen när jag ständigt måste hålla ned ett sprutmunstycke med frontkontroll. Men med tumkontrollen kan du slå på eller stänga av vattnet och justera vattentrycket bara genom att flytta tumspaken. Dessutom innebär den vridbara anslutningsfunktionen att munstycket inte vrids för mycket när jag bär runt på det.

För plantor. Använd en skonsam spray med bred räckvidd för att öka räckvidden för droppslangarna.

För behållare. Använd en inställning som liknar en vattenkanna. Ofta sätter jag bara rinnande vatten i behållaren medan jag ägnar mig åt annat.

För bladlöss och kvalster. Jag använder en starkare jetspray om jag behöver ta bort en liten samling skadedjur från några blad.

error: Innehållet är skyddat
Search