Trädgårdsterapi och trädgårdsarbete vid depression

Trädgårdsarbete mot depression är en beprövad terapi som fungerar! Här är lite om trädgårdsterapi, och hur det har varit livsavgörande för mig att komma ut i naturen när jag själv har läkt från min depression.

Trädgården har många lärdomar för oss. Även om du kanske ser ett starkt blad eller en stark blomma, började allt med ett litet frö. Det fröet fick växa rötter och tränga sig igenom jord innan det någonsin fick se en gnutta solljus. Det kan överleva i torka, brist på riktiga näringsämnen och minimalt med sol. Växter är motståndskraftiga och starka och växer ofta när vi trodde att det aldrig var möjligt.

Människor är också starka och motståndskraftiga, men precis som växter står vi också inför många utmaningar för att växa och lyckas. Enligt WHO är depression en av de främsta orsakerna till funktionshinder i världen och bidrar i hög grad till den totala globala sjukdomsbördan. Den drabbar alla kön, kulturer, inkomster och åldrar.

Depression i siffror

Den kanadensiska föreningen för psykisk hälsa konstaterar att ”cirka 8 % av alla vuxna kommer att drabbas av en svår depression någon gång i livet”. De säger också att ”vid 40 års ålder kommer omkring 50 procent av befolkningen att ha eller ha haft en psykisk sjukdom”.

Siffrorna i USA är liknande. Enligt National Institute Of Mental Health upplever 7,1 % av oss vuxna minst en större depressiv episod. Detta är höga siffror som påverkar många. Vare sig du vet om det eller inte finns det människor runt omkring oss som lider av depression och andra psykiska sjukdomar.

Alla hanterar depression på olika sätt. Vissa söker hjälp hos utbildad vårdpersonal och andra använder sig av mediciner. Vissa vänder sig till vänner och familj, medan andra sysselsätter sig själva. Hur någon vill söka hjälp är helt oviktigt; det viktiga är att de söker hjälp och vill bli bättre.

Men det jag vill prata om i dag är hur trädgårdsarbete, natur och trädgårdsterapi kan hjälpa till vid behandling av depression.

Min historia

I mitten av tjugoårsåldern fick jag diagnosen klinisk depression. Jag kände mig ledsen och hopplös, trots att mitt liv på ytan verkade vara ganska bra. Vad folk inte kunde se var den svåra barndom som jag överlevde. När jag som ung vuxen till synes hade fått ordning på mig själv, saktade jag ner överlevnadsläget tillräckligt för att känna några av dessa svåra känslor.

Det kom snabbt, men jag märkte det inte riktigt som ett virus eller ett brutet ben. Jag hade tur att en kär vän påpekade att jag verkade ledsen. Så jag gick till min familjeläkare för att få hjälp. Hon ordinerade antidepressiva medel och att dagligen gå ut i naturen. Jag kände mig mycket mer som mig själv efter bara sex månader, men jag vet att många människor kämpar med det i flera år, till och med decennier.

Jag slutade med medicinerna men behöll naturen som en del av mitt liv. Men jag erkänner att den föll i glömska under en tid. När jag tog examen från skolan, gifte mig, köpte ett hus och arbetade på mitt företagsjobb var jag för upptagen för tid i naturen.

Trädgårdsterapins början

Sedan blev jag plötsligt och allvarligt handikappad över en natt. Jag var tvungen att sluta arbeta och kunde knappt ta mig ur sängen.

Och gissa vem som kom tillbaka? Ja, min gamla vän, depressionen. Den här gången var det situationsdepression, inte klinisk, vilket betyder att ensamheten och rädslan för att mitt liv skulle vändas upp och ner var den tydliga orsaken. Så jag valde att hoppa över antidepressiva läkemedel och ändra min situation i stället med trädgårdsterapi.

Jag kom ihåg min läkares råd: att dagligen gå ut i naturen. Eftersom jag var fysiskt begränsad i vad jag kunde göra, gick jag ut i min trädgård. Jag använde platsen utanför min dörr för att lära mig att odla och komma i kontakt med naturen. Jag startade den här bloggen för att träffa andra människor som brinner för trädgårdens helande krafter för att bekämpa min ensamhet.

Det fungerade som en dröm! Men nu, till och med alla dessa år senare, blir jag fortfarande lite ledsen om jag inte tar mig tid att sakta ner och plantera, lukta och plocka blommor. Jag tar mig tid för trädgårdsarbete varje dag och skriver också om trädgårdsarbete som terapi för att bevara min mentala hälsa.

Mer än något annat är jag tacksam över att ha träffat alla de människor som delar denna passion för läkning och trädgårdar. Genom den här bloggen och min trädgårdsterapi har jag fått vänner för livet och har gjort skrivandet om trädgårdsterapi till mitt heltidsjobb.

Trädgårdsarbete mot depression

Vad jag har märkt under åren är att allt fler börjar använda trädgårdsarbete som en friskvårdsaktivitet. Omkring 57 procent av den totala befolkningen i Kanada utför trädgårdsarbete, 40 procent i Storbritannien och var tredje person i USA. Många studier har visat vad jag upplevde: att frekvent kontakt med naturen och friluftsliv har en bestående effekt på människors psykiska hälsa. Oavsett om det handlar om jordbruk, trädgårdsarbete eller en promenad utomhus har du säkert också upplevt de lugnande effekterna av friluftslivet.

Det finns en officiell term för att använda trädgården som terapi. Trädgårdsterapi (även kallad terapeutisk trädgårdsodling) innebär att människor ägnar sig åt trädgårdsarbete eller växtbaserade aktiviteter under ledning av en utbildad terapeut för att hjälpa dem att återhämta sig och uppnå sina mål.

Innan trädgårdsterapi definierades hade många statliga sjukhus i USA faktiskt grödor på sjukhusområdet. Eftersom många patienter på sjukhusen var lantbrukare var arbetet med grödorna bekant för dem och gav dem en känsla av välbefinnande. Senare kom lagstiftningen att föreskriva att en patient inte fick arbeta när han eller hon låg på sjukhus, och denna möjlighet togs bort. Människor kunde inte längre gå ut och njuta av den friska luften, utan stannade inomhus och tittade på tv.

Trädgårdsterapi för depression är bevisad (och inte bara av mig)

Även om trädgårdsarbete är en fantastisk hobby som jag naturligtvis rekommenderar, har det visat sig att det hjälper mot depression. En studie från 2011 fokuserade på personer med klinisk depression och lät dem förbereda trädgårdsbäddar, plantera frön och odla växter under 12 veckor. I slutet av programmet och tre månader senare var depressionens svårighetsgrad avsevärt lägre. 96 % av deltagarna sade att upplevelsen av att arbeta med växterna var meningsfull.

En annan studie fokuserade på personer med funktionshinder och trädgårdsarbete för depression. Det visade sig att de som deltog i trädgårdsarbete 4 till 6 gånger i veckan hade lägre poäng på depressionsskalan. Livstidsträdgårdsarbetare hade signifikant lägre depressionspoäng än icke-trädgårdsarbetare med ett genomsnitt på 2,7 färre depressionspoäng.

De flesta av oss kanske inte officiellt deltar i trädgårdsterapi med en utbildad terapeut. Men vi gör det på egen hand varje gång vi går ut i våra trädgårdar. Trädgårdsarbetet är en fysisk aktivitet som får oss att vara ute och arbeta med våra lemmar på många olika sätt. Det finns sociala fördelar varje gång vi odlar tillsammans med en vän eller pratar med en främling om vår gemensamma passion för växter. Det finns bevisade fysiologiska fördelar med att vistas ute i naturen och att ha kontakt med växter.

Hur trädgårdsarbete stärker vårt humör

Visste du att det faktiskt är bra för dig att smutsa ner dig när du arbetar i trädgården? Att komma i kontakt med specifika jordbakterier, mycobacterium vaccae, kan faktiskt aktivera frisättningen av serotonin i hjärnan. Låga serotoninnivåer har också kopplats till depression och studier visar att jordbakterierna faktiskt fungerar på ett liknande sätt som antidepressiva medel.

Men det stannar inte bara vid jorden; det finns också ett bevisat ”skörderus” varje gång en trädgårdsarbetare skördar frukt, grönsaker eller örter. Hypotesen är att under tusentals år som människor har utvecklats, betydde jakt och insamling överlevnad. Om du hittade något som gav dig föda kände du dig lycklig och lättad. Att skörda utlöser faktiskt dopamin i hjärnan, vilket ger en omedelbar känsla av glädje.

Det är häftigt att tänka sig att varje gång vi drar upp en morot eller plockar lite mangold får våra hjärnor faktiskt ta emot dessa lyckokemikalier. Långt efter att skördarna har gett mig den första glädjen förblir de en tröst i mitt liv, från konservering av min mat till att använda färska örter året runt. Jag odlar massor av ätbara växter, med tanken att kunna njuta av dem under varje säsong. Varje gång jag inte behöver gå till mataffären för att köpa en ingrediens eftersom jag odlat den själv är jag väldigt stolt och nöjd över att vara så självförsörjande som möjligt.

Odla läketrädgårdar

Förutom att äta mina skördar har jag en stor läketrädgård planterad för att upprätthålla mitt hemapotek. Jag tillverkar alla mina egna hudvårdsprodukter, från läkande salvor och behandlingar för insektsbett till tvålar och lotioner. Men jag odlar också örter för att hjälpa mig med andra problem, till exempel kamomill för sömn, mattram för huvudvärk, lavendel för avslappning och många fler.

Vad du odlar i själva trädgården kan göra stor skillnad. Vare sig det handlar om att odla din egen läketrädgård, en stor tomt full av grönsaker eller en bakgård som vimlar av vackra blommor, odla det som gör dig lycklig.

Trädgårdsarbete lär oss ett tillväxttänkande. Nästa gång du ser en blomma växa i betong, tänk på dess motståndskraft. Den överlever trots alla svåra förhållanden som världen har ställt den inför. För att få en bra skörd krävs mycket tid, tålamod och omsorg.

Precis som i trädgården kan vi inte förvänta oss att våra vänner, familjer eller till och med vi själva ska få omedelbara resultat eller glädje. Depression är en mycket behandlingsbar sjukdom som ofta går obemärkt förbi av andra. Det är ingen skam i att söka hjälp och rätt behandling. Om du eller någon du känner kanske lider av depression, rekommenderar jag att du rådgör med vårdpersonal. Tillsammans kan vi bryta stigmatiseringen och få hjälp.

error: Innehållet är skyddat
Sök