Sex typer av vallmo som du måste känna till

Vallmo är ett utmärkt komplement till alla soliga trädgårdar. Jag kan redan föreställa mig hur deras papperslika kronblad rör sig i vinden! Den här guiden innehåller allt du behöver veta för att odla vallmoblommor och få en imponerande färgprakt år efter år.

Lär känna vallmon

Vallmo är en örtartad växt som kan bli över en meter hög med stora blommor som är upp till 15 cm breda. Det är inte bara vi som älskar dess karaktäristiska röda blommor, utan även bina gör det!

Det är viktigt att notera att de flesta vallmoblommor är giftiga i viss mån. Arten innehåller alkaloider som är giftiga för både människor och husdjur. Smaka inte på någon del av växten.

Typer av vallmo

Isländsk vallmo, papaver nudicaule, kommer egentligen inte från Island utan är inhemsk i boreala områden i Nordamerika, Asien och Europa. De trivs att växa i de svala regioner och odlas vanligtvis som ettåriga växter.

Kornvallmo, papaver rhoeas, är en av de mest kända vallmoerna, även känd som flandern- eller fältvallmo. De föredrar varmare väder och är ettåriga.

Sömntuta, eschschscholzia californica, kommer från västra Nordamerika. De finns i en rad olika färger, bland annat orange, gul, röd, rosa och vit, och de behandlas vanligtvis som ettåriga.

Orientvallmo, papaver orientale, är en av de vanligaste perenna vallmoerna och en av de mest uppmärksammade i trädgården. De blir 2-3 meter höga och klarar det svala vädret bra. De är oftast orange, men finns i en mängd olika färger som lax, rött och rosa.

Stylophorum diphyllum, är en annan flerårig vallmo som är inhemsk i östra Nordamerika. Dessa vallmoblommor är ljusgula och tål bättre dålig jord än andra vallmoblommor.

Opiumvallmo, papaver somniferum, är kanske den mest kända vallmon. De producerar både opium för läkemedelsindustrin och vallmofrön för konsumtion. Den är en fantastisk prydnadsväxt, men i vissa länder krävs det tillstånd för att odla blomman. Opiumvallmo får inte odlas kommersiellt i Kanada eller USA.

Sömntutans medicinska effekter

Eftersom den tillhör samma familj som opiumvallmon har sömntuta också några av samma smärtlindrande och ångestdämpande egenskaper. Den har dock inte samma beroendeframkallande eller narkotiska egenskaper som opiumvallmon. Den kan användas externt och internt för att behandla huvudvärk, migrän, muskelsmärta och spänningar samt ryggvärk.

Sömntuta är också känd för att hjälpa till med psykiska problem som depression, ångest, rastlöshet, nervositet och sömnlöshet. Överhuvudtaget främjar den avslappning och minskar stress. Den används oftast i små doser och i kombination med andra örter för behandling av nervösa tillstånd.

Kaliforniens ursprungsbefolkning använder sömntutan sedan långt tillbaka i historien. Den användes för att hämma amning genom att man applicerade mosade frökapslar på bröstet. Den användes också mot huvudvärk, magbesvär, tuberkulos, tandvärk och för att behandla huvudlöss.

Hur man odlar vallmo

Har du någonsin öppnat en helt ny fröpåse och sedan tappat bort massor av de små fröna? Vallmofrön är kända för att vara små och lätta att tappa bort. Mitt knep för att odla vallmo från frön är att använda en saltströare!

Blanda vallmofröna med sand i ett stort saltkar och strö ut ett jämnt lager frön/sand över hela området som ska planteras. Mycket lätta och luftiga fiberdukar kan hjälpa till att förhindra att de små plantorna bränns i direkt solljus, men var försiktig eftersom fröna behöver ljus för att gro.

Du kan naturligtvis också spara stjälkar med frökapslar och skaka dem direkt i trädgården. De skapas naturligt med sin egen ströare.

Håll såbädden fuktig och låt den inte torka ut eftersom det kan utrota de unga plantorna. När plantorna har fått flera riktiga blad gräver du försiktigt upp dem och planterar om dem med en meters mellanrum.

Omplantering av vallmoväxter

Omplantering är bäst för att förhindra överplantering av nya vallmoväxter eller för att flytta din fleråriga vallmo till en ny plats. Omplantera fleråriga vallmoväxter på sensommaren när de inte längre växer aktivt.

När du börjar sätta ut plantorna vattnar du marken runt varje växt för att lösa upp jorden. Gräv försiktigt ner varje planta och se till att lämna så mycket jord som möjligt runt rotklumparna. När det gäller fleråriga vallmoblommor bör du vara försiktig med deras långa rot genom att gräva djupt och lyfta försiktigt.

Plantera vallmoväxterna med kronan i nivå med marken i en väldränerad bädd och vattna väl. Det är bra att lägga till kompost för att förhindra att de nyplanterade plantorna torkar ut. Fiberduk kan också användas som skydd tills växterna har etablerat sig tillräckligt bra för att klara full sol.

Var kan man plantera vallmo?

Det bästa stället att plantera vallmo är en plats med full sol och väldränerande jord. För att göra din vallmoodlingsplats redo ska du rensa bort all växtlighet, stenar och rötter. Om jorden är tung kan du komplettera den med byggsand, bark och andra tillsatser som ger en mycket väldränerande jord. Skala bort allt på hela planteringsytan och vattna väl som förberedelse för fröna eller plantorna.

Vallmo kan också växa bra i krukor. Om du vill plantera vallmo i en kruka, ska du välja en medelstor kruka med dräneringshål och fylla den med en bra krukväxtblandning. Strö ut dina vallmofrön direkt ovanpå jorden och var försiktig så att de inte sköljs bort när du planterar. De ljusa färgerna kommer garanterat att göra din veranda eller uteplats vacker.

Skötsel av vallmoblommor

Det finns många olika typer av vallmo, varav vissa är fleråriga och andra ettåriga. De som odlas med underjordiska rötter återkommer varje år, till exempel orientvallmo eller stylophorum diphyllum.

Andra vallmoarter som odlas från frö, t.ex. isländsk vallmo eller kornvallmo, behandlas som ettåriga. Genom att ta bort frökapseln kan inte vallmon kan återså sig själv, så var försiktig när du väl bestämmer dig för att ta bort de utblommade frökapslarna.

Om utseendet på det torkade bladen ser tråkiga ut kan du plantera brudslöja som sällskap för att dölja de fula bruna bladen.

Hur man samlar vallmofrön

Vallmons frökapslar är otroligt dekorativa så ibland låter jag dem bara stå kvar för att njuta av dem när kylan kommer! Men om du älskar dina blommor så mycket att du vill få nya till nästa års trädgårdssäsong, se då till att skörda några frökapslar.

Det bästa sättet att få vallmoblommor år efter år är att samla in själva fröna. För att samla in vallmofrön ska du vänta tills frökapslarna har torkat helt och hållet. Klipp av hela frökapseln från stjälken och bryt försiktigt upp den över ett ark eller ett stort papper. Ta bort alla frön och kompostera resten av frökapseln.

Förvara dina vallmofrön i påsar på en sval och torr plats tills fröna är redo att planteras. Se till att fröna förvaras kallt i några veckor innan de planteras. Eftersom vallmoblommor har ett hårt yttre skal hjälper det plantan att gro innan den sås.

Förresten är det samma frön som du kan använda för bakning om du bestämmer dig för att göra muffins med vallmofrön!

Sammanfattning

Och det var allt om vallmoblommor! Efter att ha läst den här guiden om vallmoodling kommer du säkert att ha fält (eller åtminstone krukor) med denna vackra blomma.

error: Innehållet är skyddat
Search