Odla din egen vårsalladsträdgård

Minns du när salladen kom i form av ett salladshuvud som du hackade och lade i en salladsskål? Det verkar som om sallad nuförtiden oftast är en blandning av färdigsköljda blad i en plastlåda.

Det är visserligen mycket bekvämt, men du betalar för den bekvämligheten i form av extra kostnader och förlorade näringsämnen. Att odla en vårsalladsträdgård är enkelt, hälsosamt och sparar massor av pengar (vilket innebär extra pengar att spendera på alla de där andra växterna som du desperat behöver).

Prova det här experimentet hemma: Lägg innehållet i en ekologisk salladsblandning i din salladsslunga och fyll den med vatten. Vilken färg har vattnet när du silar bort det? Jag har sett vattnet bli grumligt och grönt varje gång. Grönt! Och nämn inte de kemikalier som tillsätts i färdigförpackade salladsblandningar.

Jag har ingen aning om varför det är grönt, för när jag tvättar sallad från trädgården är vattnet klart (med enstaka bladlöss eller jordsmulor i). Jag gissar att det är en färgad kemikalie som hämmar bakterietillväxt. Jag kan inte säga något med säkerhet. Men jag kan säga att jag helst inte vill äta vad det än är.

Lita inte alltid på vad som står på förpackningen, även om det står att livsmedlet är ekologiskt.

Du kan dock alltid lita på din egen trädgård. Att odla en vårsalladsträdgård är ett sätt att få ett stort antal gourmetgrönsaker som kan skördas i flera månader i sträck. Det bästa är att det bara kostar någon krona per sallad. Om du köper ett fröpaket med salladsgrönsaker för 30-40 kronor kan du odla grönsaker motsvarande ett tjugotal av de där plastsalladsboxarna.

Hur man odlar vårsallad

Vårsallad kan också kallas småbladssallad. Du kan enkelt odla den här typen av sallad nästan var som helst genom att sprida ett paket salladsblandning över jorden i en stor behållare. Plantera den tätt och skörda rikligt när bladen är 5-8 cm långa. När du skördar kan du strö ut fler frön så kommer nya plantor att växa upp och ersätta de avklippta plantorna.

Du kan köpa en färdig salladsblandning eller göra din egen. Om du vill göra en egen salladsblandning kan du välja grönsaker med varierande färg och smak, till exempel djupröd sallad, limegrön ekbladssallad och ruccola som ger lite krydda. Välj ett antal bladgrönsaker som komplement till huvudsallad.

Du kan också så fröna inomhus i en stor planteringsbricka. Jag strör helt enkelt ett helt paket frön över en bricka med jord och när plantorna är tillräckligt stora planterar jag ut dem i trädgården. De sprider sig hejvilt och ger dig massor av näringsrika, mumsiga grönsaker.

Om du vill ha en trädgård med plantor som kan skördas om och om igen kan du klippa av de grönsaker du vill ha från ett område i salladsträdgården och strö ut några nya frön ovanpå den jord där du just har skördat dina blad. Innan du vet ordet av kommer nya salladsgrönsaker att växa upp igen.

Om du vill förvara grönsakerna på ett enkelt sätt kan du skörda dem, skölja dem, snurra dem i en salladsslunga och sedan förvara dem i kylskåpet inuti salladsslungan. På så sätt håller de sig fräscha längre än i en vanlig plastbehållare.

error: Innehållet är skyddat
Search