Hur man vattnar luftväxter (tillandsia) på rätt sätt

Tillandsia, även kallade luftväxter, är helt unika i växtvärlden eftersom de inte behöver någon jord för att överleva. Det behövs dock speciella bevattningsrutiner för att de ska trivas.

Följ de här riktlinjerna och vattna dina luftväxter på rätt sätt så håller de sig friska och glada året om.

Vad betyder namnet?

Tillandsia har fått sitt vanligare namn, luftväxt, på grund av att de växer utan jord i luften. Ett av de vanligaste missförstånden om tillandsia är att man på grund av namnet tror att de bara behöver luft för att överleva. Det betyder dock egentligen att växten hela tiden måste ta upp fukt genom sina blad. Den får de antingen från mycket hög luftfuktighet (som i ett växthus) eller från regelbunden blötläggning.

Deras spetsiga blad är så häftiga, och eftersom de inte behöver jord för att överleva kan de visas upp på oändligt många kreativa sätt. Du kan ha dem i allt från terrarier till snäckor. Du kan till och med ha dem som smycken! De är tåliga och lättskötta om du vet hur man gör, och de vanligaste problemen med luftväxter beror på felaktig vattning.

När tillandsia växer i naturen tar de upp fukt från luft som är mycket fuktigare än den inomhusluft vi vanligtvis odlar dem i, så vi måste blötlägga dem för att de inte ska torka ut. Men det måste göras på rätt sätt, annars ruttnar plantan!

Hur man vattnar luftväxter

Vattna dina luftväxter på morgonen för att se till att de hinner torka helt, annars kan det störa deras förmåga att andas på natten.

När du ska vattna luftväxter hämtar du dem från deras växtplats och lägger dem i en skål eller en diskho fylld med tillräckligt mycket vatten för att täcka dem helt. Delar av växterna kommer att flyta upp ovanför vattenytan, men det är okej så länge du ser till att större delen av varje luftväxt är nedsänkt i vattnet. Låt dem ligga i badet i en timme.

Ta upp plantorna en i taget, håll dem upp och ned och ruska dem ordentligt för att få bort överflödigt vatten som kan ha samlats vid de inre bladens bas. Lägg sedan din luftväxt upp och ned på en handduk och placera den på en ljus plats. Låt den ligga i en till tre timmar, tills den är helt torr. Se till att det inte finns kvar något vatten på din luftväxt, eftersom den annars kan ruttna.

Sätt tillbaka dina luftväxter där de brukar vara tills det är dags att bada dem igen.

Använd rätt sorts vatten

Använd inte klorerat vatten för dina luftväxter eftersom det kan skada dem. Använd i stället regnvatten eller filtrerat vatten om du kan. Om du vill använda kranvatten, låt det först stå i en skål i 24 timmar så att kloret avdunstar. Klor kan göra bladspetsarna bruna.

Anpassa bevattningsrutinerna efter årstiderna

Beroende på årstid behöver luftväxter badas olika ofta. På sommaren när det är varmt gillar de att badas en gång i veckan, men under de svala vintermånaderna räcker det med en gång var tredje vecka eller så. Var uppmärksam på årstidernas växlingar och på hur din luftväxt mår och anpassa bevattningen därefter.

Du bör också tänka på var din luftväxt står. Hur mycket ljus får din växt, till exempel? Om den får mycket sol kan den behöva vattnas oftare. Står plantan nära ett element där den torkar ut snabbare eller är det fuktigt där du bor så den behöver mindre vatten? Ta dig tid att utvärdera din luftväxts omgivande miljö när du tänker på ditt bevattningsschema.

Ska jag spraya mina luftväxter?

Många trädgårdscenter eller blomsterbutiker säger att du ska spraya din luftväxt med vatten några gånger i veckan. Personligen tycker jag inte att detta är så bra för växten. Bevattning med sprayflaska blir inte tillräckligt jämnt och regelbundet och förser inte luftväxten med tillräckligt med fukt. Det bör inte vara den enda metoden du använder för att vattna din luftväxt.

I växthus och trädgårdsanläggningar går det däremot bra att bara spraya dem med vatten eftersom växthusmiljön redan är så fuktig. Om du bor i ett fuktigt klimat (eller i ett växthus) kan du också komma undan med att bara spraya dem. För oss andra som adopterat luftväxter är nyckeln att blötlägga dem i ett bad.

Om din luftväxt är fast i ett terrarium eller sitter fäst någonstans där den inte kan tas bort, kan det enda sättet att bevattna den vara med sprayflaska. Om så är fallet ska du spraya mycket ofta för att se till att den får så mycket vatten som möjligt utan att vattnet blir kvar vid bladfästet. Jag avråder dock å det bestämdaste från att placera luftväxter så att de inte kan tas bort och badas!

Om din luftväxt visar tecken på att må dåligt kan det bero på att den inte får tillräckligt med vatten. Blad som blir torra, spröda och bruna i änden kan vara ett tecken på otillräcklig bevattning. Du kommer också att märka att luftväxtens konkava form blir mer markerad när den behöver mer vatten.

error: Innehållet är skyddat
Search