Hur du fräschar upp ett växtterrarium

När du har skött terrarier så länge som jag har gjort kommer du att märka att de friska små växterna med tiden har sugit upp alla näringsämnen och all fukt i jorden. Då kan det vara dags för lite underhåll.

För att fräscha upp ett terrarium byter jag gärna jorden en gång om året, vilket också är en bra tajming för att kontrollera utformningen och göra eventuella justeringar.

Du behöver inte plocka isär allt och börja om på nytt; en snabb 15 minuters uppfräschning av terrariet räcker för att du ska kunna njuta av ytterligare ett års skönhet.

Jag gör min uppfräschning utan att behöva ta bort växterna, men du kan säkert göra om allt ifall växterna är övervuxna eller döda. Jag gör detta med några års mellanrum eftersom jag gillar att ändra utformningen och förbättra växterna.

Jag tycker att det fortfarande är vackert med växter som växer upp och genom hålen i toppen och klänger över på ett förtjusande sätt. Jag skulle inte kunna ta bort växten utan att skada den.

Jorden ser dock inte lika bra ut. Den är torr och livlös och den håller inte längre vatten väl. I terrariet finns också några rotklumpar från tidigare växter. En uppfräschning är egentligen allt som terrariet behöver.

Så här gör du

  • Börja med att ta bort allt i terrariet som inte har rotat sig.
  • Ta sedan bort den gamla jorden genom att försiktigt lossa den runt rötterna, så att växtrötterna hålls intakta och på plats.
  • När allt är borttaget är det ett bra tillfälle att tvätta terrarieglaset ordentligt. Jag använder en mjuk trasa och ett hemlagat vinägerrengöringsmedel.
  • Fyll sedan terrariet med färsk krukväxtjord för inomhusbruk. Se till att använda jord som är speciellt avsedd för krukor inomhus för att undvika att få in irriterande djur som sorgmyggor i ditt terrarium. Vattna jorden väl.
  • Lägg till nya växter som du har valt och gör om de dekorativa elementen. Mossa, bark, stenar och annat kan ge en naturlig och intressant utformning av terrariet.
error: Innehållet är skyddat
Search