Den vertikala trädgården: en unik trädgård som du bara måste se

Nyblivna trädgårdsmästare tror ofta att de behöver perfekt mark för att börja odla, men så är det inte alls.

Jag vet detta eftersom min egen grönsaksträdgård är begränsad till en liten, ganska udda markbit. Jag var tvungen att vara lite kreativ med hur jag byggde den. Eftersom jag inte kunde utöka den var jag tvungen röra mig uppåt. Här är min unika vertikala trädgård och tips för att skapa din egen. Du kommer aldrig att tro hur mycket mat som kan odlas på ett litet utrymme förrän du ser min unika högbädd!

Det här inlägget har varit på gång under en längre tid. Det har krävts en hel del försök och misstag för att ta sig så här långt, men jag hoppas att den här informationen ska bli till hjälp och inspiration för den som har litet utrymme eller en unikt formad trädgård.

För mig är den här högbädden en unik lösning som föddes ur nödvändighet. Det här området är ett besvärligt litet utrymme, men du kan inte tro hur mycket mat det producerar nu!

Varför jag skapade denna unika vertikala trädgård

Låt mig förklara hur jag kom fram till det här vertikala trädgårdsupplägget. Tidigare låg grönsaksträdgården på en lång jordremsa som är den enda delen av trädgården som får full sol. Det ursprungliga upplägget gav bara cirka 2 kvadratmeter trädgårdsyta, vilket är långt ifrån tillräckligt för mig. Nu har kvadratytan i trädgården mer än fördubblats med hjälp av kreativa vertikala högbäddar!

Min trädgård utformades utan större hänsyn till solljuset. En södervänd bakgård har alltid varit min drömträdgård, men det här utrymmet har varit en ständig utmaning.

Är det inte alltid så? Du får äntligen din drömträdgård och den har sina egna unika problem.

Trädgårdsodling i sol respektive skugga

Jag vill ha sol på mina växter och skugga på min ljusa, fräkniga hud. Jag blir ganska varm under sommarmånaderna när det är varmt ute, så jag söker mig alltid till skugga.

När jag flyttade in i det här huset insåg jag snabbt att utformningen av trädgården var motsatsen till detta. De soliga rabatterna på södra sidan av fastigheten var planterade med träd. De gjorde ingenting för att skugga gräsmattan och altanen som fick het, brännande sol hela dagen lång under midsommar men de skapade djup skugga i trädgården. Usch.

Varför jag gjorde en vertikal trädgård

På min bakgård fanns det en 6 m gånger 1,5 m stor sektion avsedd för grönsaksodling. Det skulle ha varit helt okej, men det området är också upphöjt. Det här området är 1,5 m högre än markytan. Det fanns inget staket runt trädgården och de tidigare ägarna hade en upphöjd planka mitt i rabatten för att nå båda sidorna av grönsakslandet.

Föreställ dig att du befinner dig en och en halv meter från marken utan något staket, och att du sedan befinner dig ytterligare 15 cm högre upp på en plattform och måste sträcka dig ner för att få tag i grönsakerna nedanför.

Det var inte bara lite nervöst att utföra trädgårdsarbete i det här utrymmet, utan det dröjde inte länge innan ryggen värkte.

Så jag kom fram till en design med två långa högbäddar på vardera sidan av trädgården med en grusgång emellan.

Det gav fortfarande inte tillräckligt med utrymme för att plantera grönsaker. Varje bädd var 6 m lång och ungefär 3,5 till 5,5 m bred. I en kvadratmeterstor trädgård innebär det cirka 30-40 plantor.

Jag kunde inte utöka trädgården, så mitt enda val var att röra mig uppåt och göra om en bädd till en högbädd i tre våningar. Detta gav mig ytterligare nästan 4 kvadratmeter grönsaksträdgård, vilket i princip innebar en fördubbling av utrymmet.

Hur man bygger en vertikal trädgård

Först och främst vill jag säga att det inte är lätt att bygga en högbädd i tre våningar som är 6 m lång. Jag erkänner att det inte var billigt heller. Det var dock mer än värt kostnaden och ansträngningen med tanke på slutresultatet.

Varje låda är 30 cm bred och 50 cm lång. För att göra installationen så enkel som möjligt byggdes de i tre meter långa sektioner som sedan kopplades samman.

För att stödja högbäddarna har jag monterat kopparstöd i ändarna av varje och i mitten där de två 3 meter långa bäddarna är sammanfogade. Bäddarna är också fastskruvade i staketet bakom, där min granne odlar vinrankor. Allt detta för att påpeka att den vertikala trädgården är mycket stadig.

Hur man sköter en vertikal trädgård

Låt oss tala om hur man tar hand om växterna som växer i en vertikal trädgård som den här, eftersom det finns särskilda saker att tänka på om du använder den här designen. Det finns utmaningar med solljus, vatten och luftflöde som jag har blivit tvungen att övervinna.

Den vertikala trädgårdens behov av solljus

Drygt hälften av bäddarna får full sol. Den översta av de tre våningarna får full sol hela sommaren. De sydvända delarna av de två nedersta våningarna får också full sol. Och enkelbädden på andra sidan får full sol.

Men med mitten, baksidan av mitten- och bottennivån är det en annan sak. Dessa områden får mest skugga från lådan ovanför men också från vinrankan som växer på grannens staket.

Så när jag planerar min trädgård är jag noga med att inkludera mina solälskare i de soliga delarna av bäddarna, och ätbara blommor, sallader och örter som tål skugga i den andra och den nedre delen av bäddarna.

Även här krävdes det en del försök och misstag för att få allt att stämma. Jag planterade ursprungligen jordgubbar på den nedersta nivån eftersom det var lagom hög för min son att plocka bär från när han var liten. Tyvärr var de skuggade bären alltid små och intetsägande utan tillräckligt med varm sommarsol, så de fick flyttas. Nu trivs de igen!

Hur man vattnar en vertikal trädgård

Det är också lite svårt att vattna de två andra våningarna. De får förstås ingen nederbörd.

Sanningen att säga vattnar jag i allmänhet inte min trädgård så mycket. En stor del av trädgården är etablerad och tål torka. Grönsaker och ettåriga växter behöver naturligtvis mycket vatten under hela växtsäsongen.

Använd regn

Jag brukar planera mina planteringar i grönsaksträdgården så att jag planterar frön och plantor precis innan det regnar. På så sätt hjälper vårregnen verkligen till med att få de nya växterna att etablera sig och bli fylliga.

Eftersom den andra och tredje raden inte får något regn så måste jag ta hand om dem på ett annat sätt. Om det regnar tillräckligt kommer den andra bädden att få lite överflödsvatten från den översta högbädden. När det ösregnar kommer en del av överflödsvattnet till och med att droppa ner från den andra bädden till den tredje. Men i allmänhet måste jag ha tilläggsvatten året runt för den andra och tredje raden om jag vill odla något under regnperioden.

Bevattningssystem

Jag har satt upp två olika bevattningssystem för att stödja bäddarna.

Det första var ett solcellsdrivet droppsystem som var kopplat till en regntunna. Det här är ett utmärkt system, för när vädret är soligt och varmt startar bevattningssystemet automatiskt med vatten som samlats upp i regntunnorna. Ju soligare det är, desto mer vatten får trädgården. Ganska smart!

Det enda problemet med det här systemet var att det gick sönder efter bara ett år. Eftersom det var ganska dyrt var det inte något som jag ville reparera och arbeta på varje år. Istället ledde jag vattenslangar genom bäddarna och bara slår på droppsystemet.

Jag använder timer på sommaren så att de slår på automatiskt när det verkligen behövs extra vatten.

Skapa luftflöde i högbäddar

Den här högbädden var tänkt att vara tillräckligt öppen så att växterna har 45 cm att växa innan de når botten av nästa bädd. Detta ger gott om utrymme för små kortare växter som violer och penséer, samt ätbara blommor, babysallat, rädisor och lågväxande grönsaker.

Du kan dock aldrig planera för (eller kontrollera) vad som händer på andra sidan staketet. Min granne har några mossbeklädda fönster som skymmer för trädgårdsbäddarna. I teorin tror jag att detta är till för att hålla vår katt borta från hennes trädgård, men tyvärr begränsar det bara luftflödet till den nedersta bädden. Hittills har allt vuxit bra, men det är verkligen något att tänka på.

Vad ska man plantera i en vertikal stapelträdgård?

Det är så enkelt och roligt att skörda mat från den här trädgården! Till att börja med är det skonsamt för min rygg. Jag får ofta frågan hur jag når de övre bäddarna, och svaret är enkelt. Jag klättrar upp på de nedre bäddarna och kan lätt nå växterna högst upp för att skörda maten.

I de övre bäddarna brukar jag plantera dekorativ och lågväxande paprika, tillsammans med ampeltomater eller mindre tomater. Jag har också andra solälskare däruppe, som aubergine och vitlök.

Eftersom bäddarna är upphöjda, binder jag inte upp ärtor och bönor. Istället låter jag dem växa neråt. Jag kan sedan lätt plocka dem från trädgården nedanför! Det här är ett av mina favoritsätt att plantera spaljégrönsaker. Du kan använda samma metod i amplar.

Mina favoritgrönsaker att odla i trädgården är:

 • Mangold
 • Grönkål
 • Ärtor
 • Bönor
 • Sallat
 • Krasse
 • Kapkrusbär
 • Gurka
 • Djungelgurka
 • Jordgubbar
 • Gräslök
 • Rucola
 • Ätbara blommor
 • Tomater
 • Paprika
 • Zucchini

Jag får en stor skörd genom att plantera alla dessa i högbäddarna. Denna ekologiska, hemodlade mat kommer att föda oss under större delen av sommarmånaderna.

Vertikal trädgård: ett roligt sätt att odla i högbädd

Grönsaksträdgården är alltid en höjdpunkt när jag deltar i trädgårdsvisningar eller när vänner kommer på besök. Trots alla utmaningar och ansträngningar med att bygga den älskar jag den verkligen. Jag hoppas att du också gjorde det!

error: Innehållet är skyddat
Search