Gör det själv-vindspel av terrakottakrukor

Ett vindspel i terrakotta är inte bara en visuellt tilltalande dekoration i trädgården, utan också ett musikaliskt verktyg som fyller luften med härliga ljud.

Den här enkla vindspelklockan kräver bara några få material men ger ett stort genomslag i trädgården.

Historien om terrakottakrukor av lera

Namnet terrakotta kommer från det latinska ordet för ”bränd jord”, vilket är precis vad terrakotta är: bränd lera.

Terrakotta har använts i tusentals år, med figurer i Grekland som går så långt tillbaka som 3 000 f.Kr. Terrakotta användes ofta för praktiska ändamål och var ett vanligt material för tak, tegelstenar och sarkofager.

Terrakottakrukorna har också anor från antiken då romarna och egyptierna påstås ha planterat växter i krukor. Vi har gått flera tusen år framåt i tiden och trädgårdsmästare runt om i världen älskar fortfarande terrakottakrukor för deras jordiga utseende.

Varför jag älskar att använda terrakotta i trädgården

Blomkrukor av terrakotta är en ikon i trädgården tack vare sin mångsidighet, hållbarhet och överkomliga pris. De kommer från jorden och fungerar som en fastare jord för växter.

Krukorna är porösa och går sönder när det fryser. Men om du använder dem under våren och hösten och förvarar dem under vintern kan de hålla i många år.

Den porösa leran gör att luft och fukt lätt kan flöda genom krukorna, vilket gör dem till ett bra val för växter som gillar god dränering och inte gillar att stå i vatten. Å andra sidan kan samma porositet innebära att växter torkar ut lite snabbare i terrakotta, vilket innebär att det inte är det bästa valet för att odla alla växter.

Örter, suckulenter och många annueller trivs utmärkt i terrakotta.

Skapa vacker musik med vindspel av terrakotta

Terrakotta är inte bara vackert att se på, utan ger också ett vackert och distinkt ljud.

Idag ska jag visa dig hur. Men först lite bakgrundsinformation om vindspel.

Hur man gör vindspel av terrakotta

Även om den här vindspelklockan bara är tillverkad av några lerkrukor är ljudet som den ger ifrån sig förvånansvärt musikaliskt och kompletterar den skönhet som omger den i trädgården.

Använd terrakottakrukor i olika storlekar så att varje kruka kan ge ett annat ljud när den slås ihop. Genom att använda pärlor i krukorna skapas tyngd så att varje kruka slår mot varandra och skapar en kakofoni av ljud tillsammans med surrande bin och kvittrande fåglar.

Material

 • 3 till 5 terrakottakrukor i olika storlekar
 • Kraftigt snöre för utomhusbruk
 • Dekorativt föremål med tyngd
 • Tejp
 • Stora pärlor

Anvisning

 • Besök din lokala hantverks- eller trädgårdsbutik och leta efter terrakottakrukor i olika storlekar. Jag hittade tre krukor med exakt samma form i olika storlekar med en liten variation i diameter och höjd.
 • Välj ett kraftigt snöre som kan användas utomhus. Välj ett syntetiskt snöre för utomhusprojekt eftersom det i de flesta fall är starkast och håller längst.
 • Börja montera vindspelet genom att klippa av snöret så att det blir lika långt som vindspelet när det är färdigt. För det här projektet klippte jag snöret till 90 cm. På så sätt fick jag mycket extra snöre i slutet som var lätt att klippa av i slutet.
 • Trä snöret genom tyngden (i det här fallet lerahalsbandets hänge) och för den till mitten av snöret. Lägg ihop båda ändarna och för dem genom en stor pärla och se till att tyngden sitter på plats.
 • Linda en bit tejp runt snörets ändar för att göra det lättare att trä igenom pärlan om det behövs. Knyt en knut strax ovanför träpärlan, löst, och mät var den nedre terrakottakrukan ska sitta.
 • Trä båda ändarna av snöret genom hålet i botten på den minsta terrakottakrukan och håll upp snöret för att se hur den hänger. Om du är nöjd med höjden och ljudet när du vickar lite på den kan du gå vidare till nästa steg.
 • Om du behöver justera den ytterligare är det bara att lossa knuten och justera igen tills du är nöjd med placeringen.
 • Trä båda ändarna av snöret genom en annan träpärla och knyt en knut där du vill att toppen på den näst största terrakottakrukan ska sitta.
 • Fortsätt att lägga till lerkrukor och pärlor och knyta knutar tills du har nått toppen på din vindspelskiva. Avsluta genom att knyta en knut för att skapa en ögla överst på de två delarna av snöret där du vill hänga upp vindspelet. Klipp av ändarna på snöret.
 • Häng ditt terrakottavindspel på en krok eller i ett träd. Vänta sedan på att det ska komma en skön bris och starta musiken.

Det var allt! Jag hoppas att du älskar att titta och lyssna på ditt nya vackra vindspel av lera!

error: Innehållet är skyddat
Search