Luffa kalebasser: odla din egen duschluffa

Luffa kalebasser är en otrolig grönsak som omdefinierar multianvändning! Du kan inte bara äta dessa kalebasser, utan även använda dem som ett bra hjälpmedel i duschen. En mogen luffa kalebass kan torkas ut och användas som duschsvamp. Som du ser är luffa inte en vanlig kalebass!

Precis som på alla andra områden verkar trenderna inom trädgårdsbranschen komma och gå. Varje år finns det minst en trendig grönsak som alla vill odla (minns du djungelgurka?). Årets trend är en trend som jag kan vara helt och hållet med på – luffa kalebasser!

Luffa kalebassen har mycket att erbjuda när det gäller användbarhet. Den är också ganska lätt att odla!

Växtodlingsdetaljer för luffa

Undrar du hur du odlar denna fantastiska växt? Här är allt du behöver veta.

De två typerna av luffaväxter

Det finns två huvudtyper av luffa: räfflad (Luffa acutangula) och slät, eller vanlig.

Båda kan ätas unga eller låtas mogna för sina ovanliga svampar, men om du inte kan bestämma dig för vilken typ du ska odla för att äta, välj den räfflade luffan som allmänt anses ha bättre smak.

Hur man odlar luffa kalebasser

De är mycket dekorativa växter som producerar klasar av stora gula han- och honblommor hela sommaren. Om du ger pollineringen en hjälpande hand.

Liksom de flesta kalebasser är rankorna energiska (översättning: otroligt snabbväxande plantor som försöker ta över världen). Ni har blivit förvarnade. Ge dem ett staket eller något mycket stabilt att klättra uppför.

Hur man använder en luffa kalebass

För att använda luffa kalebassen som en duschluffa måste du vänta tills den är mogen, då den blir ganska fibrös. När den är ung och mjuk kan du dock äta den här grönsaken.

Hur smakar en luffa kalebass?

De unga frukterna har en smak som liknar sommarsquash och kan tillagas på samma sätt: rostade, wokade, fyllda, i curry eller i lager med ost och tomatsås i en välsmakande parmigiana. Du kan till och med äta mycket unga frukter råa!

När ska man skörda luffa kalebasser?

Om du vill äta luffa kalebasserna kan du plocka dem när de är ungefär fem till åtta centimeter långa. Se till att skörda dem innan de blir 15 centimeter långa, då blir de fibrösa och osmakliga.

Om du vill att din luffa kalebass ska bli en svamp ska du låta den mogna. Detta kan innebära att de kan bli upp till 60 centimeter långa! Om du bor i ett varmare område kommer frukten att mogna och även torka på rankan. Men om du bor i ett svalare klimat rekommenderas torkning inomhus.

I min trädgård skördar jag lufforna när de är mogna och det gröna skalet har blivit gulaktigt och tar in dem inomhus för att torka färdigt (en process som tar 2-3 veckor).

När skalet är brunt och hårt kan du använda en hammare för att knäcka ena änden av frukten och skaka ut fröna för framtida skördar. Lägg sedan kalebassen i en kastrull med vatten över natten för att mjuka upp skalet så att det blir lätt att skala, vilket avslöjar den unika svampiga insidan.

Frukterna från luffa kalebassen är goda när de plockas unga, men när de blir längre än 15 cm minskar ätkvaliteten och de är bäst lämpade som torkade svampar.

Luffaväxten

Om du någonsin har hört någon tala om luffaväxten kan du vara lite osäker på vad de menar. Luffor växer väl inte på träd, eller hur? Det gör de inte. Luffaväxter växer på rankor.

Naturligtvis talar jag om luffa kalebassen. Den kallas ofta för loofahväxten – och det är inte utan anledning!

Varifrån kommer ordet loofah?

Det är ingen slump att namnen ”luffa” och ”loofah” är så lika varandra. Ordet ”loofah” är ett arabiskt ord som kommer från… du gissade det, loofahväxten!

Tillverkning av luffatvål

Luffasvampar kan skivas och läggas till i tvålrecept för att ge en viss exfoliering och estetik. Om du vill försöka göra din egen luffatvål finns det anvisningar på nätet eller experimentera på egen hand med ett naturligt tvålrecept.

Så, där har du det. En fascinerande och användbar grönsak. Om du har gott om plats för klätterväxter i din trädgård kan du prova luffa kalebasser!

error: Innehållet är skyddat
Sök