Perenner är fantastiska trädgårdsväxter. Växter som är tillräckligt tåliga för att fortsätta växa varje år i trädgården räknas som perenner (till skillnad från ettåriga växter som du måste plantera om varje år). De kan vara mycket lättskötta när de väl är etablerade och ger vackra blommor och även ätbara delar under hela växtsäsongen.
Att dela perenner är ofta det enda som behövs för att hålla dem i toppskick. Genom att dela upp perenner kan du undvika att de blir överfulla, hålla dem inom det utrymme som finns i trädgården och ge dig fler växter gratis!
När perenner utvecklar ett etablerat rotsystem i marken sprider de sig och bildar större och större klumpar. Delning bidrar till att förbättra estetiken och blomningen samt till att skydda mot svampsjukdomar och insekter. Om någon av dina perenner inte fungerar så bra kan delning vara lösningen!
När ska man dela perenner?
Den bästa tiden att dela perenner är efter att de har blommat och gått i vila för året. Med undantag för iris och höstblommande växter vill de flesta perenner gärna delas på hösten och tackar dig för det nästa år. (Dela iris på sommaren efter blomningen, och dela höstperenner på hösten efter blomningen eller följande vår). Genom att dela perenner på hösten får växterna mer tid på sig att utveckla rötterna ordentligt i jorden före nästa trädgårdssäsong.
Dela perennerna när växterna ser fylliga och frodiga ut, men innan det börjar bli trångt. Perennernas tillväxt och prestanda minskar när växterna blir trängda. Mitten kan börja dö eller så kan hela plantan underprestera.
Gör naturligtvis vad du kan och dela perennerna när du har möjlighet, men om du märker att din växt fungerar bra men börjar ta ut gränserna för utrymmet, är det dags att dela växten. Du kan använda delningarna på andra ställen i trädgården eller ge dem till vänner. Gratis växter!
Hur man delar perenner
Om du delar på hösten bör det inte vara alltför svårt att hitta en sval dag. Den bästa tiden att dela är när vädret inte är alltför varmt, eftersom växterna etablerar sig snabbare i jorden när de inte är stressade.
Lyft upp plantan ur jorden med så lite rotbrott som möjligt. Föreställ dig att rötterna nedanför är lika stora som växten ovanför för att få en uppfattning om hur stor spridningen är. Använd en skyffel för att börja gräva runt jorden i kanten av den plats där du tror att rötterna finns. Gräv runt rötterna genom att köra spaden runt rotklumpen. Sätt nu spaden i jorden och försök försiktigt att börja lyfta plantan från rötterna genom att trycka ner handtaget och spadhuvudet uppåt. Gör så här runt cirkeln tills perennen lätt kommer upp ur jorden.
Jag tycker att det är praktiskt att ha en stor presenning eller filt att lägga de stora fleråriga rötterna på så att jag kan ta en bra titt på vad som finns där. Skaka av jorden och titta på rötterna. Hur mycket är de sammanflätade? Finns det några plantor som ser ut att lätt börja separera? Använd händerna eller två trädgårdsgafflar för att försiktigt ta isär rötterna i växtdelarna. Om rötterna är hårt sammanflätade till klumpar som är svåra att få loss kan du använda en trädgårdssåg (tänk på att detta kan skada växten).
Förbered trädgårdsjorden för omplantering genom att lägga till kompost och gödsel i jorden. Ta bort skräp och sjuka blad och vänd jorden ordentligt så att den fortsätter att vara frisk, lätt och väldränerad.
Plantera tillbaka en kraftig, frisk del av plantan i det utrymme som du tog bort den större klumpen från. Fyll området med jord och vattna väl.
De återstående delarna kan antingen planteras i trädgården direkt eller planteras i krukor för att ges bort. Samma regler gäller om växterna flyttas till andra områden eller sätts i krukor: de ska stå i en sund jord som är rik på kompost och vattnas väl.
Om någon del av växterna inte ser friska ut ska du göra dig av med dem i stället för att plantera dem i jorden eller i krukor. Det borde finnas gott om friska plantor kvar och du vill ge dem en bra start.