Hur du enkelt kan föröka suckulenter hemma

Vad är bättre än suckulenter? Ännu fler suckulenter! Och mer och mer och mer och… okej, jag kanske har ett problem med suckulenter men jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

Om dina suckulenter börjar se lite vingliga ut är det ett bra tillfälle att enkelt och billigt öka din samling med hjälp av den här guiden om förökning av suckulenter.

För många trädgårds- och krukväxtentusiaster kan suckulenter vara lite av ett mysterium. Även om de marknadsförs som lättskötta växter är de mycket annorlunda än tropiska krukväxter eller trädgårdsväxter. Med en helt annan uppsättning skötselregler medföljer också nya regler för förökning!

Som tur är har suckulenter en vana att lätt föröka sig och till och med helt på egen hand. Använd detta till din fördel för att få fler och fler suckulenter att njuta av!

Hur man delar suckulenter

Här är vad du behöver veta om hur du delar suckulenter hemma.

Delning av sedumplantor

Det är enkelt att dela suckulenter för att få nya när man vet hur man gör. Vissa suckulenter, som sedum, kan enkelt delas genom att man sliter av en klump av växten med rötter och stoppar ner den i jorden på en annan plats. Använd den här tekniken för de flesta av de härdiga marktäckande sedumväxterna.

För upprättstående sedum kan det vara så enkelt som att ta bort en stjälk och sätta den i jorden. Japp, det är så enkelt!

Förökning av suckulenter med utplanteringsväxter

Du kan också dela suckulenter som sempervivum väldigt lätt, och många av dem gör helt enkelt jobbet åt dig genom att skicka ut mindre plantor på en utlöpare. Dessa plantor kan tas bort och planteras någon annanstans, där de kommer att växa till stora starka suckulenter och en dag skicka ut egna utlöpare (det är cirkeln i det suckulenta livet!).

Några av de större har redan fått rötter, vilket gör dem perfekta för att genast planteras i en kruka med jordblandning för kaktus- och suckulenter.

Ta bort dessa utlöpare genom att skära av stammen så nära basen som möjligt. Skär av stammen så att den blir ungefär 2,5 till 5 cm lång och låt den avskurna änden torka på en sval, skuggig plats i någon dag.

Hur man planterar suckulentsticklingar

Plantera sticklingarna i en skål med kaktusjord, som har en bra dräneringsbalans för att hjälpa de små växterna att trivas. Läs mer om kaktusjord och hur du blandar din egen jord i det här inlägget.

Vattna plantorna sparsamt tills de har fått starka rötter. När de är tillräckligt stora är det dags att plantera ut dem till sina nya hem runt om i trädgården. Jag älskar att stoppa ett gäng suckulentsticklingar i en vacker kruka och se dem fylla den vackert när de växer.

Hur man förökar bladsticklingar från en suckulent

Delning är det absolut enklaste och mest framgångsrika sättet att föröka suckulenter, men du kan också försöka föröka suckulentblad. Den här metoden kräver en hel del tålamod och fungerar bara med vissa suckulenter, till exempel echeveria.

Prova den här metoden om du inte har några utväxter, inte kan dela plantan eller om du råkar ta bort ett fullt friskt blad från plantan.

Till att börja med klipper du av hela bladet (inte bara en bit av det) genom att försiktigt vrida det med fingrarna. Låt bladsnittet torka skyddat från sol och jord så att den kan bilda en förhårdnad. Detta tar vanligtvis ett par dagar.

När du är klar lägger du din suckulenterna platt ovanpå kaktusjorden. Vattna jorden och håll den fuktig. Flytta den till den plats där de får rätt ljus. Så småningom kommer du att märka att rötter växer fram och sedan små små löv.

Hur man förökar suckulenter från stjälkar

Alternativt kan du föröka dina suckulenter genom att skära av en hel stam. Detta fungerar bäst för suckulenter med många stjälkar och grenar och följer en liknande process som när du planterar sticklingar.

Använd en ren sax för att klippa precis ovanför ett blad. Du kan ta detta från toppen av den suckulenta växten eller från en av dess utlöpare. Precis som bladen ska du låta dem förhårdna i ett par dagar.

Plantera sedan sticklingens stam i en kaktusjordblandning så att plantan står upp. Plantera inte några blad. Vid behov, ta bort de nedre bladen. Tillför stödpinne om din kaktus behöver det. Vattna jorden och du kommer snart att se rötterna!

Du kan också använda den här tekniken om dina suckulenter har blivit långbenta på grund av för lite sol och inte längre har några blad på botten. I det här fallet klipper du av toppen av plantan och sticker ner stammen i jorden. Snart kommer den att rota sig igen!

Vanliga frågor om förökning av suckulenter

Kan man rota suckulenter i vatten?

Ja, du kan rota suckulentsticklingar i vatten. Men det är lättare att lyckas för dem som odlas i jord och det är den rekommenderade metoden för förökning av suckulenter.

Hur lång tid tar det att föröka suckulenter?

Om du har delat en planta utan rötter, en stickling eller ett blad kan du räkna med att det tar tre veckor innan nya rötter bildas. När du drar försiktigt i plantan och den gör motstånd har plantan rotat sig. Om du odlar från bladutklipp kan det ta ytterligare några månader innan plantan är tillräckligt stor för att planteras ut.

Är det olagligt att föröka suckulenter?

Precis som för alla hybrider och odlade växter kan producenten av en växt ta patent på den. Med detta patent är det olagligt att föröka växten för att sälja den. Du måste ha en licens om du vill reproducera för att sälja. Men för hemträdgårdsodlare som förökar bara för nöjes skull för att utöka sitt samling (och för att dela med vänner) är det helt okej.

error: Innehållet är skyddat
Sök