Hur man använder gult i trädgården

Känslan av stillhet, glädje och balans från trädgården kommer från en behaglig blandning av färg, textur, höjd, djup, dofter och ljud. I en blomsterträdgård är den gula färgen det mest framträdande elementet för våra sinnen.

Livligt och glittrandes drar gult till sig många varaktiga blickar. För mycket gult kan få en trädgård att se liten och platt ut. Hopar av iögonenfallande gula blommor överrumplar lövverk och blommor av andra färger och kan ta över.

Gult på våren

Sommarens heta sol kastar ett gult ljus i trädgården och höstens lövverk blir gyllene, vilket signalerar en cykels slut, och båda dessa faktorer överskuggar de gula blommornas effekt. Våren är dock en underbar tid för att införa gula nyanser. Stänk av ljusa färger kan förhöja trädgården och ge välbehövligt ljus när dagarna är kortare och himlen är grå.

Att framhäva en trädgårdsdetalj

En dramatisk kanna med en levande gul blomma som tornar upp sig i mitten av en cirkelformad trädgård, en gul magnolia framför ett lila skjul, eller gulmålade trädgårdsaccenter ger ett modernt, dramatiskt intryck i trädgården. En citrusfärgad vattenkanna eller en målad trädgårdsdörr piggar upp en annars tätplanterad eller skuggig del av trädgården och lockar mot ljuset.

Lövverk

Ett fåtal utvalda brokiga löv med gyllene ränder, ådror eller markeringar bland annars helt gröna löv ger ett visuellt intresse till trädgårdar med planteringar som inte är avsedda att blomma. Funkia-sorter såsom ”Chartreuse Wiggles”, ”American Sweetheart” eller ”Liberty” ger ljus i en skogsträdgård eller skuggig terrassträdgård. Citrontimjan, citronmeliss och ädelmynta ger en vanlig örtträdgård ett vackert och intressant utseende, och ger ens matlagning ett lyft.

Mjukare nyanser och oväntade blommor

Smörgult kan vara ett underbart alternativ till djärvheten hos solrosor och dagliljor. En krämig, rufsig tyskiris kommer att dra till sig uppmärksamhet för sin motsägelsefullhet: en prålig form och en subtil färg. En gul bondsyren är kontroversiell i trädgårdskretsar då de gäckande gula blommorna ofta förverkligas som vita eller lila. För de trädgårdsmästare som lyckas få en gul bondsyren att blomma är det ett unikt trädgårdsfynd värt att skryta med.

I den ätbara trädgården

De som har sett ett fruktbärande citronträd behöver nog inte övertygas om att färgen gult medför mycket skönhet till trädgården – frodiga gröna blad med citroner är en vacker syn. Citrusfrukter klarar sig inte i alla klimat, men det går ändå att få honungsfärgade frukter att växa i den ätbara trädgården, t.ex. smultron, rubus ellipticus eller plommon.

Squashblommans trumpetformade skönhet kan förvandlas till flera av sommarsquashens slående sorter – goldenrod zucchini, sunburst pattypan eller skruvhalspumpor – vilket gör dem till ett självklart val för en blomrabatt.

Tomatplantor blommar också i gult, och frukterna har stor färgvariation, från vit till djup guld. Prova Golden Rave, en liten gul romatomat som bär frukt på dekorativa klasar och ger extra solsken till tomatträdgården.

Färgkombinationer

I formella trädgårdar eller stugträdgårdar är kontrasterna i färghjulet, gult och lila, ett klassiskt team. Den moderna trädgården utmärker sig med en citruspalett av apelsin, citron och lime som komplement till repetitiva och strukturella planteringar. Min personliga favorit är användningen av gult och tryar, en livlig men jordnära rosa som stiger upp och möter gyllene toner, perfekt i en modern bondgårdsträdgård.

Det är tydligt att även vi människor förstår den gula färgens kraft. Gult är den ljusaste färgen i spektrumet och bör därför användas med försiktighet i trädgården. Om det används rätt kan gult ge ett muntert lyft olikt någon annan färg. Gult har nu en plats i mitt hjärta, och i min trädgård.

error: Innehållet är skyddat
Sök