Växtguide för nypon: den hippaste frukten (med fantastiska hälsofördelar!)

Om du letar efter ett enkelt och välsmakande sätt att få din dagliga dos C-vitamin, tillsammans med massor av antioxidanter, behöver du inte leta längre än till din rosenbuske!

Fördelarna med nypon är många, här beskrivs hur du kan odla, skörda och njuta av dem.

Vad är nypon?

Om du odlar rosor i din trädgård kan du få den extra nyttan av nypon, en hipp och hälsosam frukt!

Nypon är rosplantans frökapsel/frukt. De flesta trädgårdsmästare får dock inte så många eftersom vi beskär våra rosor för att uppmuntra till stark blomning. I år kan du minska beskärningen och se om du kan få en skörd av välsmakande, friska nypon att blomma!

Vilken sort ska jag skörda?

Vresrosorna skördas vanligtvis för att få de godaste nyponen, men alla rosor producerar dem på sensommaren och hösten om de lämnas i fred av trädgårdsmästarens sekatör.

Hur ser nypon ut?

Det är inte särskilt svårt att identifiera dessa ätbara bär. De ser ut som ett avlångt tranbär eller kanske en miniatyr av en körsbärstomat.

Nypon har vanligtvis en livlig rödorange färg. Hos vissa arter kan nyponen vara mörklila eller till och med svarta.

Hur smakar de?

Nypon är syrliga och påminner om ett kryddigt äpple i smaken, men inte lika god. De är dock uppskattade för sina hälsofördelar och är fulla av C-vitamin.

Fördelar med nypon

Nu när du vet hur de smakar och vad de är, kan vi prata om varför du kan vilja konsumera eller använda dem. Här är några av de viktigaste fördelarna med nypon

Hög halt av C-vitamin

Som nämnts ovan är nyponen uppskattade för sin höga koncentration av framför allt C-vitamin. Faktum är att de innehåller 50 % mer C-vitamin än apelsiner!

C-vitamin är viktigt för vårt immunförsvar och kan hjälpa kroppen att stimulera produktionen av vita blodkroppar.

Antiinflammatoriska egenskaper

Om du lider av en autoimmun sjukdom kan du minska smärtan genom att lägga till dessa körsbärsknoppar i din dagliga konsumtion. En studie visade faktiskt att 65 % av deltagarna med artros minskade sin smärta.

Hög halt av antioxidanter

Kroppen producerar antioxidanter av sig själv, men förändringar i kosten och ökad stress kan göra att din kropp hamnar ur balans. Antioxidanter har visat sig bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar hos friska människor, vilket innebär att risken för sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar kan minskas.

Andra fördelar

Nypon stärker också kapillärerna, reglerar blodcirkulationen och lindrar barnsjukdomar hos spädbarn. Rosenblommor har också många helande fördelar.

Medicinska användningsområden

Historiskt sett finns det flera behandlingar där fördelarna med nypon har använts. Några av dessa åkommor är:

  • Artrit
  • Hjärtsjukdom
  • Diabetes
  • Menstruationsbesvär
  • Åderbråck
  • Irritationer i urinblåsan eller urinvägarna

Hur man odlar nypon

Om du odlar nypon i din egen trädgård kan du inte använda kemiska besprutningsmedel eller bekämpningsmedel. Se till att du odlar naturliga, ekologiska rosor för ätbara ändamål.

Beskär eller klipp inte rosor efter blomningen. Nyponen kommer. Gör dig redo! Du kan se dem dekorera dina rosenplantor på hösten och du kan börja plocka dem färska när som helst.

Tips för skörd

Den bästa tiden att skörda vresros är på vintern när de blir mjuka, särskilt efter den första frosten. Men om du bor någonstans där det regnar mycket kan nyponen bli mosiga. Om du odlar stenros är det bäst att plocka dem när de är fasta och ljusa i färgen.

Nyponen är mogna när de är klarröda och mjuka att röra vid.

Skörda dem med en beskärare för att skydda rosplantans form. Du kan skörda rosorna mycket och de kommer att tacka dig för det.

Det är bäst att beskära dem på vintern så att den nya tillväxten dröjer till våren.

Kom ihåg att rosor har taggar, så skydda dig med roshandskar, långa byxor, en långärmad skjorta och skor med slutna tår.

Lägg nyponen i ett durkslag och skölj dem med vatten, så är de redo att användas!

Vår mentor, en örtspecialist, föreslår också att man bara skördar det man behöver på ett sätt som inte skadar växten eller andra djur som gillar nypon.

Tips vid förberedelse

När du förbereder nyponen kan håren komma överallt. För att förhindra detta kan du försöka skära upp nyponen och sedan lägga dem i vatten. På så sätt kan du skopa ut fröna och håren så att håren inte flyger runt.

Flera olika sätt att avnjuta nypon

Gör te

Det kanske mest populära användningsområdet för detta ätbara bär är att göra te. För att göra nyponteet krossar du nyponen med en stöt och mortel för att hjälpa till att frigöra alla goda egenskaper. Låt sedan nyponen dra i kokande vatten.

Sylter och geléer

Du kan också använda nypon för att göra konserver. Det är bäst att ta bort fröna innan du använder dem för att göra sirap, sylt och gelé. Tvätta dem, skär av de två ändarna och halvera dem för att ta bort fröna.

Torka dem

Även om du får mest nytta av nypon med färska knoppar kan du också torka nypon och spara dem året runt.

Efter skörden tvättar du nyponen och skär av blommorna och stjälken. Ställ ut dem i ett enda lager på en plåt för att torka i några veckor på en sval och mörk plats.

Om du har bråttom kan du lägga dem i en dehydrator tills de är hårda, skrynkliga och mörkare i färgen.

Tillsätt torkade nypon direkt i varmt vatten för te eller mal torkade nypon till ett pulver i en matberedare. Torkade och avkärnade nypon kan göras till en läcker sylt eller användas i en mängd olika rätter inklusive soppor, såser och desserter.

Tillsätt de torkade nyponen i våta ingredienser eller återfukta dem genom att blanda dem med lite vatten så att de inte blir hårda i bakverk. Du kommer att bli förvånad när du upptäcker att pulveriserade nypon ger djup och syrlighet åt chili eller soppa med svarta bönor!

error: Innehållet är skyddat
Sök