Håll dina orkidéblommor vackra med hemgjord fuktbricka

Om har en orkidé att sköta om vet du redan att dessa vackra växter kan vara lite känsliga. Håll din orkidé fin med den här enkla hemgjorda fuktbrickan! Det är enkelt att göra och fungerar verkligen!

Har du en känslig orkidé? Om så är fallet kan det vara omgivningen som är boven i dramat! Du kanske inte märker det, men ditt hem har flera olika mikroklimat. Ljuset, temperaturen och luftfuktigheten kan variera drastiskt från rum till rum.

Dessutom kan dessa variabler förändras under dagen. Att skapa rätt förhållanden är det första steget för att få vackra krukväxter, inklusive orkidéer. Mitt favorittrick för att hålla orkidéer glada är den här hemgjorda fuktbrickan.

Lustigt nog är orkidéer en av de mest populära krukväxterna att ha fast de förmodligen en av de svåraste krukväxterna att sköta. Man skulle kunna tro att det inte går ihop, men de finns alltid att köpa i livsmedelsbutiker och trädgårdsbutiker. Det är en vacker blomma som nästan alla är förtjusta i och därför får många med sig en hem.

Men när en orkidé har blommat ut är det oftast över för krukväxten. Folk har en tendens att övervattna orkidéer och inte ens de som lyckas hålla dem vid liv får orkidén att blomma igen. Så hur håller vi dem levande och vackra?

Tricket för god orkidévård

Att vattna orkidéer är en konst. Eftersom de har en tendens att bli övervattnade är det viktigt att veta när och hur mycket du ska vattna din orkidé. I naturen växer de inte i jorden utan hänger från barken på ett träd. Detta gör att deras rotsystem är lite annorlunda än andra växters. Istället absorberar de vatten från den fuktiga luften.

Tänk nu på tropiska växter som har sitt ursprung i djungeln eller regnskogen, där luften är tung av fukt. Växterna älskar en fuktig plats i ditt hem. Kök och badrum kan vara bra platser, eftersom ångan från tvätt och matlagning fyller luften som de andas. I de flesta andra rum, särskilt under de kalla månaderna när de värms upp, är luften torr.

Du kommer fortfarande att behöva vattna din orkidé (ungefär en gång i veckan), men en fuktbricka förser din orkidé med vätska utan att den behöver stå i vatten och riskera att få rotröta. Orkidéer vill ha ett kontinuerligt luftflöde, men om luften är torr torkar växten ut. Att spraya vatten på orkidéer och tropiska krukväxter kan säkert hjälpa, men det måste göras mycket oftare än vad man tror.

En fuktbricka för orkidén är den gyllene medelvägen mellan att behöva tillföra fukt och att inte övervattna. Den fungerar genom att samla upp vatten på en bricka som växten och rötterna hålls svävande ovanför. När vattnet avdunstar drar orkidén nytta av fuktigheten.

Hur man gör en fuktbricka

Med den här hemgjorda fuktbrickan kan du hjälpa din orkidé att må bättre och blomma längre. Den kan också användas för en mängd andra fuktälskande växter.

  • Orkidékruka
  • Droppbricka som är minst 2-3 centimeter större än krukans botten.
  • Underlägg i kork (valfritt)
  • Limpistol och lim (valfritt)
  • Dekorativa stenar
  • Sätt igång!

Det är inte svårt att få ihop det här projektet, men det gäller att få tag i rätt material. Förhoppningsvis har du redan din orkidé i en orkidékruka. Om inte, plantera den i en kruka med stora hål som främjar luftcirkulationen.

Även om orkidéer gillar fukt vill de gärna ha torra rötter. Många orkidéer har en orkidékruka av plast inuti en dekorativ porslinskruka. Se till att porslinskrukan har dräneringshål för att undvika att rötterna hamnar i stillastående vatten.

Välj en droppbricka som är minst 2-3 centimeter större än krukans botten att ställa under orkidékrukan. En djup bricka som är större än krukbottnen ger utrymme för mer vatten och därmed mer fukt. Om du ska ställa krukan på ett träbord eller en annan yta som kan drabbas av vattenskador rekommenderar jag att du limmar fast en rund korkbricka på brickans undersida.

Fyll brickan med dekorativa småstenar eller glasstenar. Du väljer själv vilken sorts stenar du vill använda, men större stenar (2-3 centimeter stora) gör det lättare att rengöra brickan och lagrar mer vatten.

Slutligen ska du hålla ett öga på vattennivåerna och fylla på när det avdunstar. Tänk på att rengöra brickan och stenarna varje månad för att hålla dem fräscha.

Ge fuktighetsbrickan en chans och se om du märker någon förändring hos dina orkidéer. Förutom rätt bevattning och luftfuktighet är det flera saker som krävs för att du ska lyckas med din orkidé, till exempel rätt kruka, ljusförhållanden och gödningsmedel.

error: Innehållet är skyddat
Sök