Har du ett terrarium som är övervuxet eller vissnar bort? Gör en kreativ makeover

Om du har tagit väl hand om ditt terrarium finns det en stor chans att växterna börjar växa ur utrymmet. Eller så har du kanske låtit det dröja lite för länge mellan vattningarna och växterna är bruna och torra. Det är okej! Det kan hända oss alla. Ibland har jag både övervuxna och döda växter i samma terrarium.

Men det betyder inte att det är dags att kasta ut alltihop. En terrariummakeover är trots allt en underbar form av trädgårdsterapi. Jag lovar att ditt intresse för terrariet kommer att bli lika förnyat som växterna!

Det här geometriska terrariet planterades för två år sedan och jag har skött det kärleksfullt och njutit av det under den tiden.

Nu börjar det se lite galet ut.

Med blad som växer upp mot mitten och böjer sig, kröker sig och rymmer ifrån utrymmet är detta terrarium en enda röra. Dessutom är det väldigt svårt att vattna. Växterna har blivit för stora för den lilla mängd jord som terrariet rymmer, så det är dags för en makeover.

Känns det igen?

Du har tur. Du får göra om ditt växtterrarium helt och hållet tillsammans med mig!

Gör en kreativ terrariummakeover

Material

  • Ett geometriskt terrarium
  • Krukväxtjord för inomhusbruk
  • Femcentimeterskrukor med tropiska krukväxter
  • Bark, stenar och andra prydnadsföremål
  • Svampar av lera eller andra dekorationer du tycker passar

Dags för makeover!

Börja med att ta bort allt i terrariet. Eventuella övervuxna växter kan planteras om i större krukor medan du går ut och köper nya växter.

Jag använder inget dräneringsgrus i mina terrarier. Utrymmet för jorden är för värdefullt för att slösas på stenar. I stället vattnar jag försiktigt och genomtänkt.

För att veta när du ska vattna kan du känna på jorden med fingret. Om jorden är sval och fuktig behövs inget vatten. Om den är torr och varm är det dags att vattna. Kontrollera 30 minuter efter att du har vattnat. Har allt vatten absorberats i jorden? Du kan testa det genom att tippa terrariet för att se om det rinner ut vatten. Om så är fallet har du vattnat för mycket. Snart kommer du att lära dig hur mycket som behövs och vattningen kommer inte att vara något problem.

Tips: Ha en vattenkanna med smal pip i närheten så att du snabbt kan vattna terrariet om det känns torrt. Om en av mina växter känns torr vattnar jag dem allihop. Det är inte något perfekt system, men det fungerar för mig.

Du kan också tillsätta kol i jorden. Den håller jorden frisk genom att den hjälper till att avlägsna lukt och gifter som kan uppstå på grund av stillastående vatten.

Lägg ut växterna ovanpå jorden för att få en känsla för hur designen ska se ut. Placera högre växter längst bak i terrariet och kortare växter längst fram. Välj kompletterande lövstrukturer och färger. Om alla växterna har brokiga breda blad kommer allt att se ut som en enda stor planta.

Lyft ut plantorna från planteringskrukorna och plantera dem i jorden. Vattna jorden väl och häll bort allt överflödigt vatten som inte absorberats inom 30 minuter.

När växterna är planterade kan du få utlopp för din kreativitet med dekorativa element. Föremål som bark och stenar passar bra i ett terrarium, liksom mossa, glas, keramik och miniatyrfigurer.

Det är i designen som du kan vara kreativ och visa upp din personlighet!

error: Innehållet är skyddat
Sök