12 blommor som växer bra i skugga

Dessa blommor som växer i skuggan är perfekta för plantering på verandan, hängande korgar under ett träd eller för att fylla ut tomma ytor i trädgården medan perenner, buskar och träd växer in. Ettåriga växter ger en hel säsong av färg och dessa skönheter är så dekorativa att de får dig att glömma solen!

Det kan vara en besvikelse om du har en skuggig trädgård, eftersom de flesta ettåriga växter som finns tillgängliga kräver mycket sol för att blomma.

Under mina första år som trädgårdsmästare hade jag ofta några mörka skuggiga platser som jag ville ge lite ljus på kort sikt med ettåriga växter, men de var svåra att hitta. När jag gick plantskolan såg jag bara en massa solälskande ettåriga växter, men inga för skugga! Så jag gav mig ut på jakt efter växter som skulle tåla skuggan och verkligen sätta färg på de skuggiga platserna.

Mina ansträngningar belönades och under årens lopp har jag hittat många ettåriga skuggtåliga växter som trivs i de mörkaste hörnen av min trädgård samtidigt som de ger en fantastisk uppvisning av blommor och färg.

12 blommor som växer bra i skugga

Strandkrassing

En av de mest väldoftande blommorna som växer i skugga, strandkrassing, klarar verkligen av värmen. Den torktoleranta strandkrassingen växer på skuggiga, torra platser som svåra att färgsätta. Deras små blomklasar gör sig bra när de planteras i grupp. Pollinatörer älskar dem!

Begonia

Begonior är en av de mest välkända blomväxterna för skugga och finns i en mängd olika färger. Blommorna kan vara krusiga eller platta, stora eller små, och de trivs i krukor eller skuggiga rabatter. Begonior är hjortresistenta, så om du har ett område som du inte kan hålla de irriterande hjortarna borta från kan du överväga att plantera begonior där. Odla dem i välblandad jord med god dränering och klipp dem regelbundet.

Rosenstänk

Beroende på var du bor kan du ha sett dessa prickiga växter i avdelningen för krukväxter. Men de är också en fantastisk skuggtålig ettåring på grund av sina livliga vita, rosa eller röda blad. Om du lägger till några attraktiva bladverk kan du lysa upp mörka, skuggiga platser. På hösten kan du gräva upp dem och ta hand om dem inomhus när vädret blir kallare.

Pensé

Det finns en anledning till att dessa söta blommor är en viktig del av trädgården. De är extremt tåliga, finns i många olika storlekar och färger och är till och med ätbara. Penséer är lätta att underhålla och behöver bara vattnas och klippas av regelbundet.

Sötpotatis (Ipomoea batatas)

En annan skuggande ettårig växt som är känd för sitt bladverk, men sötpotatisrankan är inte samma grönsak som du kan hitta på ditt middagsbord. I själva verket är det en ettårig prydnadsväxt som är känd för sina likörfärgade eller vinröda blad. Vinrankorna växer snabbt och är ett utmärkt komplement till hängande korgar och krukor. De fyller snabbt ut området och ger trädgården en nästan tropisk känsla.

Balsamin

Balsamin är högväxande buskar med röda, rosa, lila eller vita blommor. De är ett utmärkt val för krukor, hängande korgar eller som gränsväxter. Plantera dem på en skuggig plats när frostrisken är över för säsongen och vattna ofta.

Lobelia

Dessa små utbredda blommor är vanligtvis djupblå men finns också i rosa, vitt och rött. Lobelia gillar halvskugga och är en utmärkt marktäckare. De ser också fantastiska ut i hängande korgar eftersom de spiller över kanterna. Lobelia växer vanligtvis i solen men tål även skugga eftersom de är så tåliga och lätta att odla. Du får färre blommor, men de producerar så många att du inte kommer att sakna dem.

Browallia

Om du letar efter en blomma som blommar hela sommaren i skuggan kan browallia vara något för dig! De finns i rena vita, lila eller blå blommor och är en lättskött blomma som klarar sig bra i halvskugga.

Browallia passar i krukor eller hängande korgar, de hänger ner och fyller lätt upp utrymmet med sina små och rikliga blommor. De kommer från Sydamerika och gillar värmen.

Lejongap

Lejongap, som kallas så för att deras blommor liknar små munnar som öppnas och stängs, har höga blomstjälkar som finns i praktiskt taget alla regnbågens färger. Det finns dvärg- och höga sorter som passar olika trädgårdsbehov. Lejongap är en underbar fyllnadsväxt i rabatter och krukor. Plantera dem i halvskugga för att förlänga blomningssäsongen.

Torenia

De här ljusa blommorna, som också kallas för önskeljusblommor, påminner mig om lejongap och fingerborgsblommor. Deras trumpetblommor blir ungefär 18 till 30 cm höga och passar bra i de flesta skuggiga rabatter. De blommar från midsommar till höst, med en viss blomning efter den första sommarblomningen. Torenia finns i lila, gul, rosa och vit.

Fuchsia

Fuchsia producerar exotiska, fransiga, dinglande blommor i rosa, lila, vita och röda nyanser, från pastell till djupa, djärva nyanser. De är vackra när de släpar från hängande korgar och finns i många olika storlekar, samt som busk- och klätterväxter. Det finns en fuchsia för varje trädgård!

Palettblad

Ingen lista över ettåriga växter skulle vara komplett utan palettblad! Den här roliga växten har några av de mest intressanta bladen, med variationer av grönt, rödbrunt, rött, rosa och gult. De växer snabbt och fyller garanterat en rabatt, en kruka eller en korg.

I slutet av säsongen bör du ta några sticklingar och föröka dem i vatten. De växer lätt inomhus under vintern och sedan kan du plantera sticklingarna igen nästa sommar!

error: Innehållet är skyddat
Sök