12 vanliga trädgårdsväxter som kan användas till hudvård

Helande örter och vackra blomblad fungerar underbart som ingredienser i naturliga hudvårdsprodukter. Du kanske blir förvånad över hur många av ingredienserna som är vanliga trädgårdsväxter, varav många du till och med kanske odlar i din trädgård.

Det enklaste sättet att få ekologiska örter som du kan lita på är att starta en egen trädgård för naturliga skönhetsprodukter. Du kan odla allt du behöver för att fylla ditt eget örtapotek och tillverka naturliga hudvårdsprodukter.

Medan många människor vänder sig till trädgårdar och växter för att odla näringsriktig mat till sina familjer, finns det inte en lika stor medvetenhet om fördelarna med att använda växter för huden. I och med att den moderna vetenskapen har utvecklat en mängd lotioner och elixir så har odling och skörd av örter för att behandla huden fallit i glömska. Men att ersätta kosmetiska produkter med hemlagad hudvård kan göra mycket för din allmänna hälsa och ditt välbefinnande.

Vilken sort av trädgårdsväxter ska du välja för hudvårdsändamål?

Som trädgårdsmästare vet vi att det finns många helt nya växtvarianter som förädlas och släpps till försäljning varje år. Dessa växter har kultiverats för att få önskvärda egenskaper som t.ex. torktolerans, nya färger, motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur samt mycket mer. Förädlare runt om i världen arbetar outtröttligt för att utveckla växter som kan bli mer framgångsrika i hemträdgården och landskapet (observera att växtförädling inte är samma sak som GMO), men varje ny växtsort skulle också behöva testas och studeras för sina medicinska egenskaper.

När vi talar om att använda växter medicinskt fokuserar örtmedicinare på växtens beståndsdelar, närmare bestämt de komponenter i en växt som uppvisar kemisk aktivitet. En stor del av en växts läkande effekt bygger på hur beståndsdelarna fungerar tillsammans när de tas eller appliceras på kroppen. När jag odlar örter för hudvård är jag noggrann med att välja den medicinska sorten. De andra sorterna kan både ha och inte ha de aktiva beståndsdelarna eftersom förädlingsprocessen innebär att även de medicinska egenskaperna kan ha förändrats.

12 vanliga trädgårdsväxter som kan användas i hudvård

Under mina år som trädgårdsmästare har jag utvecklat ett djupare förhållande till vissa trädgårdsväxter med hudvårdsegenskaper genom att odla, skörda och experimentera med dem, men också genom att gå igenom örtböcker, olika typer av information kring ekologisk kosmetologi, forskningsartiklar med mera för att ta reda på vad varje växt historiskt sett användes till och vilka användningsområden de kan ha nu.

Den här listan med 12 örter är en bra början när du ska skapa en trädgård som kan användas till hudvård.

Engelsk lavendel (Lavendula angustifolia)

Lavendels delikata blomdoft är en av de mest populära i skönhetsprodukter och aromaterapi. Den lugnande blomdoften sägs främja avslappning, minska stress och hjälpa till att behandla sömnlöshet. Lavendel har dock inte bara använts som parfym, utan även som antiseptiskt medel. Det är skonsamt för huden men tufft mot bakterier och svamp, vilket gör det till ett perfekt komplement till de flesta hudvårdsprodukter som du gör hemma. Det är ett enkelt val att inkludera lavendel i ditt hudvårdsapotek, men det finns många lavendelarter och ännu fler sorter att välja mellan.

Engelsk lavendel (Lavandula angustifolia) används ofta i kommersiella eteriska oljor på grund av sin söta blomdoft och milda läkande egenskaper. Med denna ört behövs vanligtvis inga speciella försiktighetsåtgärder och den är säker att använda för barn över två år.

Lavendelarten Lavandula latifolia har högre halter av eukalyptol och kamfer, vilket ger den antibakteriella egenskaper, men gör den också mindre skonsam, så försiktighetsåtgärder bör vidtas för gravida och barn.

Arten Lavandula x intermedia är en korsning mellan L. Angustifolia och Lavandula latifolia. Den odlas vanligen för att producera doftämnen för tvåltillverkning.

Spansk lavendel (Lavandula stoechas) har en mycket annorlunda profil än de andra lavendlarna och rekommenderas inte för användning i hemmagjorda hudvårdsprodukter.

Inom varje art finns det ett antal välkända sorter: som Munstead (L. angustifolia), Hidcote (L. angustifolia), Provence (L. X intermedia) och Grosso (L. X intermedia), samt många andra sorter med olika färger och egenskaper. L. X intermedias kan ha mer av de milda läkande egenskaperna som L. angustifolia eller mer av de stimulerande och bakteriebekämpande egenskaperna hos L. latifolia. Denna sort är anledningen till att jag väljer att använda den mildaste formen av lavendel, L. angustifolia.

Jag gillar att tillsätta den i badsalt och tvålar, ibland måste jag till och med tvinga mig själv att testa andra ingredienser i stället för att bara göra allt med lavendel. Det stora antalet recept där lavendel används visar att det är min största kärlek och favoritväxt för hudvård.

Ringblomma (Calendula officinalis)

Ringblomman har länge använts för att läka mindre sår och skrapsår. Dess antiinflammatoriska och hudläkande egenskaper gör den till ett idealiskt komplement till läkande salvor, balsam och lotioner. Liksom lavendel är ringblomman också mycket mild, så den är en utmärkt ingrediens även för barn eller personer med särskilt känslig hud.

Jag började göra den här läkande salvan när min son var liten eftersom han hade hemska utslag efter blöjan som bara gick över med detta recept. Än i dag har vi några burkar av salvan hemma som första hjälpen vid skärsår, skrapsår och utslag. Om någon i familjen drabbas av en hudåkomma springer vi och hämtar rumpsalvan, som vi skämtsamt kallar den även om den inte bara är reserverad för rumpan!

Ringblommans kronblad behåller sin färg bra när de torkas och är ett mycket vackert tillägg till många naturliga skönhetsprodukter. Torka både gul och orange ringblomma för att få variation i färgen, även om båda har samma läkande egenskaper.

Ros (Rosa spp.)

Damascenerros (Rosa damascena) är den sort som har studerats mest för sina farmakologiska tillämpningar, men för hemmabruk är de flesta trädgårdsrosor utmärkta att tillsätta i hudvårdsprodukter, så länge de har odlats på ett hållbart och ekologiskt sätt. Tillsätt kronbladen för att göra blomvatten, toner gjord av trollhassel, badbomber med mera eller blanda bladen med ditt val av olja och tillsätt i alla hudvårdsrecept som kräver olja.

Rosor växer bra under många olika förhållanden och är ganska motståndskraftiga mot sjukdomar, så de är ett vackert, underhållsfritt tillägg till din trädgård och en underbar ingrediens att odla för ditt eget hudvårdsapotek.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Rosmarin rengör, täcker oönskade dofter och piggar upp dig! Den här örten är inte bara en del av den goda matlagningen på vinterhalvåret, utan är också en av mina favoritdofter på morgonen. Jag använder ofta rosmarin som en effektiv naturlig deodorant, och det är en av de bästa örterna för hårvård. Jag gillar att använda den i min tvål som jag använder i duschen varje dag. Doften är fräsch, träig och uppfriskande och sägs minska ångest och främja fokus. Att bara gnugga bladen mellan händerna och andas in doften kan hjälpa till att skapa mental vakenhet, vilket är perfekt när du har svårt att fokusera. Jag gillar att kombinera doften med citrus eller mynta för en särskilt uppfriskande blandning.

Myntasläktet (Mentha spp)

Mynta har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lugna torr eller irriterad hud, och dess uppfriskande doft hjälper dig att pigga upp och stärka dig. Det är också ett populärt smärtlindringsmedel, särskilt för att hjälpa till att kyla ner inflammerade och ömma fötter.

Jag använder pepparmynta i en trio av fotvårdsrecept: fotbad, fotskrubb och fotbalsam. Torkade myntablad är underbara att lägga till hela i skönhetsrecept eller att göra till infusioner som kan integreras i olika recept. Dessutom finns det massor av olika sorters mynta med alla möjliga sorters läckra dofter!

Citronmeliss (Melissa officinalis)

Eterisk olja av citronmeliss är en av de dyraste eteriska oljorna som finns, men du kan ta del av växtens fräscha doft och dess hudvårdande egenskaper i dina recept genom att odla din egen och göra infusioner eller tillsätta bladen till dina naturliga hudvårdsprodukter.

Citronmeliss stramar upp huden och stimulerar cirkulationen och kan även hjälpa till att läka munsår. Gör citronmelissläppbalsam som du kan använda på läpparna och för att behandla hud lokalt.

Det är effektivare att blanda färska örter i olja än torkade örter, så gör det i små partier och byt ut oljan ofta. Färska örter kan innehålla vatten som kan leda till bakterietillväxt och att oljan blir dålig, så jag är försiktig och gör oftast oljor med torkade örter. För att vara säker använder jag citronmelissoljan i recept direkt och slänger alla oljor som är äldre än två veckor.

Kamomill (Matricaria chamomilla)

Kamomill är en kraftfull men trevlig ört! Den är i de flesta fall säkert för barn och husdjur (testa alltid om du är känslig), men underskatta inte kamomillens helande kraft. Kamomillens lugnande egenskaper hjälper till att lindra rodnad och inflammerad hud bättre än många andra alternativ.

Den är perfekt för känslig hud, och när den görs till te eller blandas i olja har den en lätt söt, jordig och blommig doft. Tillsätt en kamomillinfusion till toners, lotioner och annat eller använd hela torkade blommor för att ge badbomber, tvål och salt ett dekorativt utseende.

Humle (Humulus lupulus)

Humle kan nå häpnadsväckande höjder under en kort växtsäsong. De växer på klättrande stockar (inte vinrankor) där stjälkarna lindar sig runt stödstrukturen så som bönor gör i stället för att fästa som en ranka med hjälp av klänge eller sugproppar (som ärtor gör).

Bygg en hög spaljé eller en berså så kommer humlen att fylla den snabbt. Låt humlen mogna på stocken och plocka den när den är aromatisk och fjädrande när du klämmer den mellan finger och tumme.

När humlen är torkad kan du använda den för att göra oljor för tvål, lotioner och läkande salvor. Humlens lugnande effekt fungerar även på huden för att minska inflammation och hjälpa mot både rynkor och akne.

Maskros (Taraxacum officinale)

Nej, det är inte ett aprilskämt. Jag menar allvar när jag föreslår att maskrosor har en plats i din hudvårdsträdgård! Maskrosor är inte bara välsmakande supermat, utan också en väletablerad medicinalväxt där blommor, blad och rötter används för olika ändamål.

I hudvård utgör bladens innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter en bra grund för ett te som kan användas för att reparera huden och som kan användas i tvål och lotion.

Blommorna kan blandas i olja för att ge smärtlindrande salvor, balsam, lotioner och denna honung- och maskrosskrubb för spruckna läppar.

Den färska, mjölkaktiga saften i stammen är en naturlig latex som kan appliceras lokalt för att avlägsna vårtor (om du inte är allergisk mot latex!).

Om de växer vilt i din trädgård så kan du nu vara glad för det! Obehandlad, ekologiskt odlad maskros är bra för huden och en tidig födokälla för bin som hjälper till att pollinera resten av trädgården.

Aloe vera

Ingen hudvårdsträdgård är komplett utan en aloeväxt! Gelen inuti gör underverk mot solbränna och kan också hjälpa till att lindra brännskador från matlagning. Bryt bara av en av de stora, saftiga stjälkarna och gnugga det drabbade området med den klara gelen inuti. Det kyler omedelbart en brännskada och hjälper till att läka huden.

Solros (Helianthus annuus)

Dessa vackra solrosor är vackra i trädgården och ger massor av solgula blad till ditt husapotek. Kronbladen kan användas för att läggas in i olja eller torkas (som med ringblomma) för att ge färg åt skrubb och badsalter. Jag älskar denna solros så mycket att jag inkluderade den i min frösamling för naturliga skönhetsträdgårdar.

Blåklint (Centaurea cyanus)

Blåklint ger ljusblå kronblad som håller färgen bra när de torkas och kan användas för att ge naturlig färg till tvålar och skrubb. Blåklint har inga särskilda läkande egenskaper för huden, men den gör underverk för att dekorera en hemmagjord hudvårdsprodukt om du vill ha något vackert att ge bort i present.

error: Innehållet är skyddat
Sök