Att klara av värmen: Skydda dina växter från värmestress

Varmt väder kan vara svårt för dina växter. Precis som vi behöver de särskild omsorg i extrem värme.

Även om växterna vattnas tillräckligt och får tillräckligt med kompost, kan de drabbas när temperaturen stiger, men det finns några saker du kan göra för att skydda växterna från värmestress under den hetaste delen av sommaren.

Korrekt bevattning

För att hålla dina växter svala i varmt väder måste du se till att de inte blir för törstiga. Det är viktigt att vattna när det är varmt, men det är ännu viktigare att vattna på rätt sätt.

För din trädgård är det bäst att vattna på morgonen eller tidigt på kvällen. Att ge dem vatten mitt på dagen är ineffektivt och det mesta av vattnet kommer att avdunsta innan det når rötterna.

Sträva efter att vattna på djupet två till tre gånger i veckan. Om du använder ett droppbevattningssystem eller en vattenslang får du en djup bevattning. Om du inte har något bevattningssystem kan du använda en sprinkler eller vattna för hand, men gör det under de svala timmarna på morgonen eller tidigt på kvällen.

För mycket vatten kan skada växterna lika mycket som för lite vatten. Värme och solexponering orsakar blad som vissnar, och som uppstår på grund av transpiration eller när en växt släpper ut fukt för att skydda sig mot hög värme. Bladen vissnar så det finns mindre yta för solexponering.

”Men”, säger du, ”de ser så törstiga ut!?” Motstå frestelsen att vattna och känn först efter om jorden är fuktig. Övervattning kan leda till rotröta eller svampsjukdomar (när en växt ständigt vattnas för mycket, kan rötterna berövas syre och tillväxten av svampar i jorden främjas). Oroa dig inte, dina växter kommer att återhämta sig när solen går ner.

Tillför kompost

För att skydda växterna från värme kan du överväga att lägga till kompost. Ett tjockt lager kompost hjälper till att isolera växtens rötter från både värme och kyla. Det håller också jorden fuktig.

Om din trädgård är utsatt för extrema temperaturer bör du sträva efter att ha minst 10-15 cm kompost i trädgården. Halm, tallbarr, löv och gräsklipp är bra och billig kompost. Lägg på tjockt, dina växter kommer att älska dig för det.

Förhindra solskada

Vid extrem värme slutar växterna att blomma och kan bli brända av solen. När temperaturen når upp till 32 grader Celsius håller växter som paprika, tomater och auberginer tillbaka blomningen.

Bladen på en solskadad växt blir vita. Det kan vara det enda tecknet på solskada och är det mest framträdande. I ett växthus får bladen mycket filtrerat ljus. När växterna lämnar växthuset och utsätts för solsken är de ofta inte redo att hantera de extra UV-strålarna.

För att undvika brännskador bör du låta plantan härdas sakta. Det innebär att du måste ge den lite solljus, men inte helsol innan du planterar den i trädgården. Ge den långsamt mer solexponering tills plantan har blivit starkare. Precis som oss måste vi bygga upp en basbränna, annars riskerar vi att bli solbrända.

Utnyttja växtskugga

Det bästa du kan göra när din växt har fått en solskada är att ge den skugga så att den kan återhämta sig och få nya blad. Om du ger växterna skugga under den varmaste delen av dagen förhindrar du brännskador och att växterna vissnar.

Uteplatsparasoller

För ett litet område kan du överväga en parasoll för uteplatsen. Sätt upp parasollen under den varma eftermiddagssolen så att växten inte får de intensiva UV-strålarna, men ändå får den fina morgon- och sena eftermiddagssolen.

Olika typer av tyger som ger skugga

Skuggduk

Precis som ett parasoll kan du använda ett skuggande skynke för att skydda både dig själv och dina växter från solen. Detta fungerar utmärkt om du har ett område mellan ett hus, träd eller skjul som du kan fästa skuggduken mellan.

Sänglakan

En annan enkel växtskuggning är att drapera ett lakan över en spaljé för att skapa en skuggig trädgårdsdel. Alla lätta tyger duger, men jag anser att alla har ett extra lakan som de kan använda till detta.

Du kan placera pålar runt växterna om du inte har något sätt att drapera tyget säkert över dem. Se till att lakanet svävar några centimeter över plantan för att inte skada den.

Fönsterväv

Om du vill ha något mer permanent kan du använda fönsterväv och en plast- eller stålram för att skapa ett öppet växthus med skugga för växter.

Skydda krukväxter

För att skydda krukväxter från värme kan du använda många av de samma skydd som du skulle använda i trädgården. Medan trädgårdsväxter måste stå på plats kan många krukor flyttas. Placera dem under en veranda eller i helskugga om möjligt under mycket varma sommardagar.

Krukor torkar ut snabbare och behöver vattnas oftare än trädgårdsväxter. Kontrollera dina krukväxter och amplar varje morgon för att se till att de inte är torra.

Ta hand om dig själv

Viktigast av allt är att se till att du vidtar rätt säkerhetsåtgärder när du är ute och arbetar i värmen. Skippa den varmaste delen av dagen när du gör trädgårdsarbete och gå i stället ut i trädgården på morgonen och kvällen. Arbeta i kortare intervaller och ta regelbundna pauser. Trädgårdsarbete på sommaren sker i mycket långsammare takt; lyssna på din kropp om du behöver ta en paus och undvik värmestress.

Använd solskyddsmedel, läppbalsam med solskydd och bär en hatt. Se till att du håller dig hydrerad, precis som dina växter. Svettning hjälper dig att kyla ner kroppen, men du måste också tillföra näring. Vatten är det bästa sättet att få vatten, men du kan också släcka din törst med ett kallt glas iste eller lavendellemonad!

Sommarvärmen kan verkligen belasta oss och våra trädgårdar, men om du följer de här tipsen om hur du skyddar växterna från värmen kan du göra sommaren mycket trevligare. Växterna blir glada och du behöver inte oroa dig för dem! Det blir kallare dagar innan du vet ordet av, så njut av det varma vädret medan det varar.

error: Innehållet är skyddat
Sök