Svärmorstunga är perfekt för den som söker en lättskött inomhusplanta. De kraftiga och spetsiga bladen i varierande färger ger ett vackert intryck samtidigt som de är enkla att sköta. Oavsett om du själv eller någon du känner är kända för att inte ha så gröna fingrar, kommer du att älska den här växten. Nedan delar jag med mig av allt du behöver veta för att få svärmorstungan att trivas i ditt hem. Vem som helst kan lyckas!
Lär känna svärmorstungan
Svärmorstunga, eller Dracaena trifasciata, är en växt som kan blomma under rätt förhållanden även om det är ovanligt. Växten härstammar från de tropiska regionerna i Västafrika från Nigeria till Kongo. Den är otroligt tålig och nästintill omöjlig att ta död på. De taggiga växterna kan bli allt från 15 cm till 2 meter höga!
Dess dolkliknande blad har gett den smeknamn som ”Sankt Pers svärd” och ”bajonettlilja” (Den är riktigt vass, haha!) Men låt inte smeknamnen lura dig. Svärmorstunga är perfekt för nybörjare eftersom den är väldigt lättskött. Du kan själv enkelt föröka den och få en egen stickling eller att ge bort som present. Ser du nu tjusningen med den?
Skötseltips
Även om växten är nybörjarvänlig och kan överleva det mesta vill vi ändå att den ska trivas, eller hur? Med hjälp av dessa skötseltips kommer din svärmorstunga att stormtrivas.
Plats
Svärmorstunga är lätt att behaga. Den älskar ljusa fönster men kommer också att älska ditt skrivbord, en hall eller ett badrum vilket innebär att du i praktiken kan placera den nästan var som helst i huset.
Sol
Ideellt sett trivs den bäst i starkt, indirekt solljus. Men oroa dig inte – svärmorstungan är inte kräsen. Den växer snabbast i ett ljust rum men den tål en del direkt solljus liksom svaga ljusförhållanden.
Vatten
Växten behöver sällan vattnas – miljövänligt eller hur! Själva vattningen bör ske med långa mellanrum, gärna så långa att jorden hinner torka helt mellan vattningarna. På sommaren behöver du endast vattna den en gång varannan vecka.
På vintern kan den klara sig utan vatten i över två månader. Den överlever ändå. Det enda som kan hota den är övervattning. Vidrör jorden snabbt för att försäkra dig om att rötterna inte övervattnats eller blötlagts. Det översta jordlagret bör vara torrt innan bevattning.
Jord
Eftersom svärmorstunga inte tycker om att blötläggas är en väldränerad, sandig jord att föredra. Blomkrukan bör ha bra dräneringshål och sen är det bara att börja inreda ditt hem med växten.
Gödningsmedel
Svärmorstunga är så lättskött att den endast behöver gödslas ett par gånger under växtsäsongen, på våren och sommaren!
Vanligt förekommande
Svärmorstunga trivs i de flesta förhållanden men ibland kan det bli fel. Flytta plantan till en ljusare plats om du ser att den börjar sjunka ihop så bör den räta upp sig på nolltid. Om du har övervattnat plantan kommer det att synas på bladen som blir mjuka, mosiga och som dessutom kan börja gulna.
Drabbas inte av panik om bladen får bruna fläckar! Detta beror troligtvis på temperaturen. Både för kalla och för varma temperaturer kan orsaka bruna fläckar på din växt. Om detta inträffar, klipp bara av de drabbade bladen längs jorden med en ren sax och flytta plantan till ett kallare, alternativt varmare rum.
Förökning
Svärmorstunga är enkel att föröka. För att föröka den från en stickling välj ett relativt ungt, friskt blad på din planta och klipp av det med en ren sax. Placera bladet med skärsidan nedåt i en liten behållare och fyll sedan på med precis rätt mängd vatten för att täcka sticklingens nederdel. Placera sticklingen i indirekt solljus, byt vatten med några dagars mellanrum och för över den till färsk jord när rötterna börjat växa ut.
Svärmorstunga kan även förökas genom att plantan delas. När det börjar se fullt ut i krukan kan det bero på att det finns mer än en planta i den. Avlägsna försiktigt växten från dess jord, borsta bort jorden från rötterna och leta efter mindre delar av plantan som utgör en egen enhet.
Använd en vass kniv och separera sedan en av de mindre enheterna från huvudplantan. Se till rötterna är intakta på den nya plantan och plantera sedan om den i färsk jord i en egen kruka. För tillbaka huvudplantan i sin kruka och fyll igen hålet med jord.
Kräver svärmorstunga solljus?
Växten behöver väldigt lite ljus för att hålla sig vid liv samtidigt som den föredrar ljusare platser. Det är en tropisk krukväxt, inte helt olikt en suckulent och växer därför snabbast i starkt, indirekt solljus. Men låt inte det avskräcka dig om du råkar ha ett mörkare hem. Denna växt överlever även i svagare ljusförhållanden!
Vilka är fördelarna med svärmorstunga?
Förutom att de är lättskötta och så nybörjarvänliga att även en person utan gröna fingrar kan hantera dem så är de dessutom luftrenare. Under natten absorberar och filtrerar de taggiga växterna luftföroreningar och omvandlar koldioxiden till syre.
Är svärmorstunga giftig?
Dessa växter är giftiga om de konsumeras. Därför bör de förvaras utom räckhåll för småbarn och hungriga husdjur.