Suckulenter på vintern: hur man övervintrar suckulenter

Suckulenter är vanligtvis en växt som trivs i varma temperaturer. Men med lite extra omsorg kan suckulenterna klara sig lika bra på vintern! Så här kan du övervintra suckulenter och hålla dem välmående hela året.

Suckulenterna är mycket populära nuförtiden och det finns ett stort utbud av nya intressanta växter för hemmaträdgården. Det finns så många vackra och dekorativa exemplar att du kanske har samlat några suckulenter som du vill odla i många år framöver. Så här övervintrar jag både hårda och mjuka suckulenter så att de fortsätter att trivas i min trädgård.

Vad är en suckulent?

En suckulent är en växt med tjocka, köttiga blad som tål torka tack vare att den håller kvar extra vatten i bladen eller stjälkarna. Suckulentsläktet inkluderar:

  • Sedum (fetknopp)
  • Sempervivum (taklök)
  • Echeveria
  • Aeonium (busktaklök)
  • Crassula
  • Aloe
  • Haworthia
  • Kaktusar

I allmänhet används begreppet ”suckulenter” för att kategorisera växter som har köttiga delar och ett liknande behov av lite vatten, starkt ljus och tolerans mot torka. Även om det finns ungefär 60 växtfamiljer som ingår i kategorin är inte alla växter i alla dessa 60 familjer suckulenter.

Som du kan föreställa dig är det svårt att ha en skötselstandard för ”suckulenter” eftersom det finns många olika växter som faller inom denna kategori.

Tre suckulentkategorier

Jag brukar dock dela in dem i tre kategorier och använder dessa riktlinjer för att ta hand om mina växter. På så sätt vet jag också hur man övervintrar dem. De tre kategorier som jag använder är:

  • Kaktusar
  • Hårda suckulenter
  • Mjuka suckulenter

Personligen odlar jag inga kaktusar utomhus – jag har verkligen inte rätt klimat för det! Så i det här inlägget kommer jag att fokusera på vinterskötsel av hårda och mjuka suckulenter.

Hur man övervintrar suckulenter

Så här tar du hand om varje typ av suckulent under de kalla vintermånaderna.

Hårda suckulenter

Innan jag börjar med övervintringen städar jag upp mina plantor och planterar om de nya plantorna eller utväxterna i egna behållare. Om jag har höga eller etiolerade suckulenter som jag inte gillar utseendet på tar jag bort topparna och planterar om dem.

Det finns några vinterhärdiga sorter som inte behöver särskilt mycket specialvård. Faktum är att vissa suckulenter på vintern älskar att ha en kall period. Det hjälper dem att trivas under resten av året.

Vinterhärdiga suckulenter som många fetknopp, taklök, agave, isört, lewisia och yucca övervintrar bra upp till zon 5-6 och högre. Detta är en generalisering och många av sorterna i varje familj har mer eller mindre köldtålighet.

Om dessa tåliga suckulenter planteras i trädgården brukar jag låta dem stå kvar över vintern och bara ta bort de bruna bladen eller plantera om dem på våren.

Om de finns i behållare flyttar jag in dem under tak. Att helt enkelt placera krukorna under en bänk, ett däck eller en takfot nära huset sparar både krukorna och suckulenterna en del slitage.

Mjuka suckulenter

På vintern behöver mjuka suckulenter som busktaklök, echeveria och crassula lite mer praktisk vård när temperaturen sjunker. Det är dock värt att göra vad du kan för att skydda dem. Det här är vackert dekorativa suckulenter som kan ge en hel del wow-faktor till nästa års krukor och projekt.

Precis som med de hårda suckulenterna rensar jag upp växten så mycket som möjligt och planterar om eventuella skott. Det är inte värt att rädda en planta som ser lite ovårdad ut eller som har problem med sjukdomar och skadedjur. Lägg dem bara i komposten och fokusera på de friska växterna.

Om din planta är lite för stor kan det vara värt att ta några sticklingar och föröka dem för att få nya, unga plantor nästa vår.

Den bästa jorden för suckulenter

Byt ut jorden genom att ta bort växten från krukan, skaka av all jord från rötterna och plantera om suckulenten i en steril kaktus- och suckulentblandning. På så sätt förhindrar du att de småkryp som finns i jorden övervintrar tillsammans med dina suckulenter.

Platsbehov: temperatur, ljus och luftfuktighet.

Flytta växterna inomhus till en sval plats, t.ex. ett garage eller en källare, som får minst ett par timmars ljus per dag. När suckulenterna går i vila på vintern behöver de inte åtta timmars starkt solljus (men om du håller dem inomhus där det är ganska varmt behöver de solljus eftersom de inte kan gå i vila).

Förvara suckulenterna på en plats som får tillräckligt med värme för att torka ut luften. I områden som får ganska mycket fukt på vintern kan ett ouppvärmt garage eller ett kallt utrymme i en källare ha för mycket fukt och få suckulenterna att mögla.

Jag ställer mina suckulenter på ett fönster som vetter mot norr i ett uppvärmt garage som jag håller mycket svalare än huset, och de trivs som bara den.

Bevattningsbehov

När mjuka suckulenter har gått i vila för vintern behöver de inte lika mycket vatten. Du kan ge dem lite vatten varje till varannan månad och låta jorden torka ut mellan vattningarna. Jorden får inte vara fuktig, eftersom det främjar röta.

Med de här tipsen får både hårda och mjuka suckulenter en skön vintervila. På våren när det blir varmare kan de se lite tråkiga ut. Ställ ut dem igen, ta bort alla bruna blad och placera dem ute i trädgården. Dina suckulenter kommer att vara glada och vackra igen på nolltid. Låt oss hoppas att de till och med förökar sig!

error: Innehållet är skyddat
Search