Vill du veta när det är dags att beskära? Här får du svar på alla dina frågor!

Att lära sig när man ska beskära kan vara förvirrande eftersom det finns olika regler för olika växter, och till och med olika regler för olika växtsorter!

Den här guiden får all förvirring att försvinna genom att ta en titt på grunderna för hur plantor växer och använda det som utgångspunkt. Med lite logik kan du ta dessa grunder och tillämpa dem på de flesta trädgårdsarbeten.

Det finns en ”rätt” tidpunkt för att beskära olika växter och det är inte alltid samma. Om du försöker bestämma när du ska beskära en viss växt i din trädgård föreslår jag att du slår upp riktlinjerna för beskärningen av just din växt i en trädgårdsbok eller på nätet. Om du letar efter en guide som du kan använda under hela året för att veta vad och när du ska beskära med just din trädgård i åtanke, ska du tänka dig dina trädgårdsväxter som arbetare och tänka på hur de använder sin energi.

Växter, stora som små, lever sina liv med samma mål: att växa till full höjd, bära frukt och sedan fröa sig så att arten kan fortleva. Det är deras uppgift.

Hur växter fungerar i termer av energi

På våren finns växtens energi i jorden och rör sig uppåt genom stammen och grenarna för att få fram ny tillväxt. På sommaren finns energin i stammen, grenarna, bladen och blommorna när växten arbetar för att bära frukt. På hösten ger energin trädet en sista knuff så att det kan gå i frö och sedan fälla löven, därefter återgår den till rötterna. På vintern lagras energin i rötterna medan det som finns ovan jord möter vinterkylan.

Låt oss använda ett namnlöst lövträd som exempel. Just det här trädet är i vila på vintern. På våren knoppas det och löven spricker ut. Det blommar och bär frukt på sommaren och mognar till frö. Fröna planteras på andra ställen av ekorrar som gömmer mat för vintern. På hösten fäller trädet sina löv för att förbereda sig för en energisparande vintervila.

Hur växten kommer att reagera på beskärning utifrån var den använder sin energi

Under vintervilan lagras växtens energi under ytan i rötterna. Om du beskär grenar vid den här tiden skapar du mindre utrymme ovanför marken för all den energi som finns lagrad i rötterna, vilket uppmuntrar till kraftig ny tillväxt på våren.

På våren, när blomknopparna och bladen håller på att bildas, kan beskärning avlägsna nya knoppar och minska eller eliminera blomningen det året.

På sommaren, efter blomningen och innan frukterna blidas, kan man genom att avlägsna några av de blommande grenarna styra växtens energi till de återstående frukterna, vilket gör dem mer robusta.

På hösten, när frukten har blivit till frö och trädet fäller sina löv, minskar beskärning mängden energi som finns kvar i grenarna, vilket resulterar i att mindre energi sänds ner till rötterna inför vintervilan.

Nu är det förstås inte alla växter som blommar, bär frukt, fröar sig eller går i vila samma tid på året. Vissa blommar på hösten och bär frukt på vintern, andra blommar på vintern och går i vila på sommaren. Andra växter hoppar över olika stadier eller går i halvdvala, till exempel vissa vintergröna växter. Du kan ändå tänka på var energin finns vid beskärning som en vägledning för när du ska beskära.

Hur beskärning påverkar växter i olika stadier

Beskärning medan växten är i vila ger kraftig tillväxt efter vilan. Detta kan vara bra för växter som behöver stärkas, men dåligt för träd som kommer att skicka upp en massa fula vattenskott med all den extra energi som kommer från rötterna på våren.

Beskärning innan knopparna bildas kan öka livskraften hos lövfällande, buskar och rosor som förökar sig genom rotskott.

Att beskära efter att knopparna bildats kan eliminera blomning, vilket är bra för växter som tenderar att breda ut sig, men dåligt för prydnadsväxter.

Beskärning efter blomning är ett bra sätt att hantera prydnadsväxters form och storlek. Det kan också ge större och sötare frukter, vilket är bra för fruktträd.

Beskärning efter att växten burit frukt är bra för att skapa förutsättningar för nästa år. Växtens energi är nu i sitt mognadsstadium ovan jord och om du klipper av grenarna i detta skede kommer det inte att leda till att fler grenar växer ut för att ersätta dem.

Att beskära efter att växten har fröat sig kan vara stressande eftersom växten har arbetat outtröttligt för att göra sitt jobb och nu befinner sig på sin lägsta energinivå. Det kan också främja sjukdomar eftersom växten läker långsamt.

Beskärning av barrväxter kan göras när som helst på året, men den bästa tiden att beskära dem är i svalare väder, då det är mindre sannolikt att saven orsakar en röra i trädgården. Saven stiger stadigt på våren allteftersom vädret blir varmare.

Det kan vara bra att beskära på sommaren eller under torra perioder om dina växter är känsliga för sjukdomar. Det är mindre sannolikt att sjukdomar sprids under varmt och torrt sommarväder än vid vått väder.

Det är praktiskt att beskära lövfällande växter på vintern eftersom du lättare kan se växtens struktur.

Att tänka på när man ska beskära på det här sättet har hjälpt mig mycket i min strävan att utföra trädgårdsarbete på ett sätt som stöder god tillväxt hos trädgårdsväxterna. Det hjälper mig att arbeta med växterna och inte mot dem, vilket gör dem friska och älskade, och framför allt gör att det krävs mindre underhållsarbete.

error: Innehållet är skyddat
Search