Möt violfamiljen! Odling och användning av violer och penséer

Bland de mest kända trädgårdsblommorna som i stort sett alla trädgårdsmästare har stött på är violer eller penséer. De frosttåliga skönheterna är bland de första blommorna man kan njuta av i början av säsongen.

Eftersom de inte är dyra kan du lätt använda dem för att fylla din trädgård med massor av färg. Lär dig mer om de viktigaste skillnaderna mellan blommorna och de många sätt du kan använda dem på.

I min trädgård odlar jag väldigt få ettåriga växter. Men jag dras alltid till de klassiska penséerna och violen eftersom de är bland mest mångsidiga och lättodlade ettåriga växterna som finns. De är inte bara bra att fylla ut i rabatterna med, utan de är också ätbara.

Nästa gång du är i trädgårdsbutiken, gå inte bara förbi de lådorna med penséer och violer. Ta med dig en bricka eller två! Gläds åt deras små leende ansikten och använd dem för att enkelt sätta färg på trädgården när det fortfarande är risk för frost.

Vi rätar ut frågetecknen kring violer och penséer

I violfamiljen violaceae finns det cirka 1 000 arter. Viola är det botaniska namnet på violer och penséer, och folk blandar ofta ihop de dessa termer. Även om de alla tillhör samma familj är de i själva verket olika blommor.

När man talar om penséer talar man ofta om de större blommorna. Violer har vanligtvis mindre blommor, men fler. Båda behöver liknande odlingsförhållanden och skötsel i trädgården. Även om de tekniskt sett är kortlivade perenner behandlar många trädgårdsmästare dem som ettåriga.

Några av de vanligaste växterna i violfamiljen

Viola sororia

De är också kända som fjärilsvioler och det är dessa man brukar se på gräsmattor och åkrar. Många ser dem som ogräs eftersom de är självsådda och sprider sig lätt. Men jag tycker att det är en vacker (och ätbar) blomma.

Till utseendet särskiljer de sig från de andra som nämns nedan, med sina hjärtformade blad och fem kronblad i antingen blått, lila, vitt eller gult. De tre nedersta kronbladen är ådrade och de nedersta är bakåtböjda.

Viola tricolor

Dessa blommor kallas också för styvmorsviol. När du ser växter som märkts ”viol” eller kallas viol är det den här som avses. De är mindre och har många blommor per planta.

De finns i lila, blått, gult eller vitt. Den vanligaste färgkombinationen på de fem kronbladen är två lila blommor överst, vita undre kronblad och ett gult kronblad längst ned.

Viola odorata

Den är känd som luktviol och är den mest doftande violblomman. Den har inspirerat många parfymer med sin söta blomdoft. Du kan hitta dem i mörka till ljuslila, vita eller rosa färger.

De är inhemska i Europa och Asien, men finns även i Nordamerika och Australien.

Viola x wittrockiana

Den här sorten som kallas för trädgårdspensé är förmodligen den du känner bäst till, och är lätt att hitta i trädgårdsbutiker, livsmedelsbutiker och byggvaruhus. Denna hybridiserade viol har odlats från viola tricolor.

De stora blommorna har en otrolig färgvariation och finns i nästan alla tänkbara nyanser och färgkombinationer.

Användning av violblommor

Dessa blommor är inte bara vackra utan också användbara. Här är några sätt att använda violer på.

Trädgårdsblommor

Alla trädgårdsmästare som odlar under den kalla årstiden har penséer i sina rabatter. Det är en mycket mångsidig blomma som ger dig en färgklick när få andra blommor kan göra det. De planteras ofta bland vårlökar.

De passar utmärkt i rabatter, i krukor, hängande korgar och i grönsaksträdgården som en ätbar blomma.

Med lite gödningsmedel kan de bli ganska buskiga och kan då fylla ut kala områden i trädgården billigt.

Medicinalväxt

Flera växter från violfamiljen används för medicinska ändamål: viola odorata, viola tricolor och de amerikanska violerna viola sororia och viola pedate. I traditionell kinesisk medicin används viola yedoensis.

Violer innehåller en god dos C-vitamin och är kända för att främja god sömn och lindra huvudvärk. De gamla grekerna använde också örten för att dämpa ilska och stärka hjärtat.

En av de mest fördelaktiga användningsområdena för örten är att hjälpa till vid hosta och luftvägsbesvär. Violens fuktgivande egenskaper hjälper särskilt torra och inflammerade luftvägar.

Med sina välkända värmedämpande egenskaper, minskar violen feber och inflammation. Den kan appliceras lokalt för att hjälpa till med inflammerad hud och andra hudbesvär som eksem och psoriasis.

Violblommor har också använts i kampen mot cancer och dess kemosensitiserande effekter har visat ge lovande resultat vid behandling av läkemedelsresistent bröstcancer.

Ätbar blomma

Violer är av bland de mest populära ätbara blommorna, och allt från professionella tårtdekoratörer till hemträdgårdsmästare använder dem för att dekorera sin mat. De fungerar bra som garnering av desserter, drinkar, sallader och pizzor.

Violer kan du ha en mängd olika smaker. Vissa är starka med gräsig, grön smak och andra milda med en söt, ärtliknande smak.

Om du vill äta dem rekommenderar jag att du odlar dem från frön. De är inte svåra att odla och du kan sätta igång med odlingen mycket tidigt på säsongen.

Alla violer är inte ätbara så se till att du vet vilken violsort det är innan du äter dem. Du kan äta alla violer som nämns ovan.

Att plantera penséer

Det finns flera sätt att gå tillväga när det gäller penséer! Du kan plantera dem antingen på våren eller hösten, beroende på när du vill ha blommor. För vår- och försommarblomning planterar du penséerna på senvintern så snart marken är odlingsbar med ett avstånd på 15 cm. De tål frost, så var inte rädd för att plantera dem tidigt.

Penséer vissnar och dör i het värme, så de klarar sig kanske inte under varma och torra somrar. Du kan dock få blommor hela sommaren vid rätt temperatur.

För höstblommor, plantera tidigt på hösten. Det ger dem tid att etablera sig och de kan till och med överleva en mild vinter. Plantera dessa penséer närmare varandra eftersom de inte blir lika buskiga på hösten.

Odling

Om du startar penséer från frö, bör du sätta fröna tidigt. För att få vårblomning bör du sätta fröna sent på vintern, från februari till mars. På hösten kan du så fröna från maj till juni för att få tidiga höstblommor.

Du kan så dem direkt i rabatten, men dina chanser att lyckas är större med försådd inomhus. Börja med en odlingsbricka fylld med blomjord av god kvalité. Så fröna på ytan och placera sedan odlingsbrickan i en svart soppåse så att inget ljus når igenom.

Placera påsen på en sval plats och kontrollera om dina frön gror en gång om dagen. Medan du väntar på att dina frön ska gro håller du jorden fuktig.

När de har grott, flytta dem till en plats med mycket indirekt ljus. Så snart jorden är bearbetningsbar kan plantorna planteras ut. Ge dem ett par dagar utomhus innan du planterar dem för att vänja dem vid utomhusmiljön.

Skötsel

Som de flesta växter trivs penséer i väldränerad och bördig jord, men de är ganska tåliga och klarar de flesta jordförhållanden.

De trivs bäst i växlande sol, men behöver ungefär sex timmars full sol för att blommorna ska bli som vackrast. I varma klimat bör du skydda dem från den heta eftermiddagssolen.

Penséer behöver vattnas regelbundet, särskilt under torra perioder, men försök att vattna jorden snarare än bladen och blommorna. Om du märker att de börjar se hängiga ut, ge dem en rejäl dos vatten så bör de piggna till.

För att få mycket blomning ger du dem ett flytande gödningsmedel varannan vecka. Ta bort gamla blommor genom att nypa bort dem med fingrarna för att uppmuntra nya blommor att bildas.

Skörda

Om du vill skörda penséer (eller andra blommor i violfamiljen) för att äta, bör du plocka dem på morgonen när de innehåller som minst vatten. Lite hängiga penséer piggnar till direkt när de blötläggs i isvatten i några sekunder. Använd penséerna samma dag som du skördar dem och lägg dem i kylskåpet tills du ska använda dem.

Se till att du bara äter ekologiska penséer. De du har odlat från frö är redo att användas så snart de slår ut. Om du däremot köper dem från ett trädgårdscenter vill du genast ta bort de blommor plantan redan har och vänta på att nya blommor ska växa fram. Det är dessa du kan äta.

Även om trädgårdsbutiken eller odlaren kanske inte besprutar dem med bekämpningsmedel, besprutar lastbilarna som transporterar dem hela lasten.

Violrecept

Nu ska vi se hur du kan tillreda denna känsliga blomma. Här är mina fyra favoritviolrecept!

Enkel sirap av vildviolblomma

Jag älskar att göra hemmagjord läsk. Den har inga konserveringsmedel eller kemikalier och kan drickas utan dåligt samvete till motsats från de populära läsksorterna från affären. Med det här enkla sirapsreceptet kan du göra en läsk som smaksatts och färgats med vilda violblommor. Den är perfekt för att dricka i varmt väder och du kan till och med tillsätta en skvätt vodka eller gin.

Ätbara violslickepinnar

Det är förvånansvärt enkelt att göra egna slickepinnar. Vid speciella tillfällen har jag gjort genomskinliga slickepinnar och lagt en ätbar blomma inuti. De är helt underbara och utsökta, och för mig violblomman är alltid stjärnan i showen.

Isbitar med ätbara blommor

Kanske mitt favoritpartytrick: isbitar med ätbara blommor gör vilken drink som helst vacker. Jag använder dem på sommaren till alla sorters drycker och drinkar. De passar utmärkt i specialdrinkar vid speciella tillfällen, eller till och med bara som en rolig guldkant på helgdrinken. Violblomman passar perfekt i en iskubsbricka och är en av de ätbara blommor som smakar bäst.

Flowerfettisallad

Blomsterfetti av blomblad är ett färgglatt och miljövänligt alternativ till konfetti. Använd ätbara blommor, som till exempel kronblad från penséer och violer som garnering av sallad. Du kan också använda dem som tårtdekoration, tallriksgarnityr och till och med på pizza.

Vanliga frågor om violer och penséer

Är penséer och violer samma sak?

Penséer hör till violfamiljen violaceae. Penséer är vanligtvis de storblommiga blommor som du kan köpa i trädgårdsbutiken. Även om violer kan omfatta hela familjen violaceae, avser man med violer ofta en mycket mindre inhemsk blomma som är vanliga i skogsträdgårdar.

Violer tillhör violfamiljen violaceae. Släktet viola består av mer än 600 växter i violfamiljen. De flesta violer och penséer tillhör släktet viola.

Vildvioler kallas ofta inhemska växter som finns i Europa, Nordamerika, Asien och Australien. Två av de mest populära arterna av vildviol är luktviolen (viola odorata) och fjärilsviolen (viola sororia).

Till violfamiljen hör också penséer med större blommor som ofta finns i trädgårdsbutiker och violer för trädgården, som blommar i klasar med mindre blommor.

Vad är det vetenskapliga namnet för viol?

Det botaniska namnet för växter i familjen violaceae är viola.

Hur länge håller penséer och violer?

Penséer och violer kan klara sig från senvintern till senhösten. De är mycket tåliga och motståndskraftiga växter som inte bryr sig ett dugg om kylan. De kan vissna på sommaren om de får för mycket sol. Även om vi har dem som ettåriga, är de kortlivade perenner och kan komma tillbaka efter vintern när det börjar bli varmare.

Minipensé

En miniatyrvariant av pensé kallas ofta för minipensé eller viol och ser ut som miniversioner av trädgårdspensén, ofta med många blommor per planta.

Jag hoppas att du lärde dig något nytt om familjen viola! Jag kan inte få nog av dessa ätbara skönheter och jag hoppas verkligen att du provar dem i vår.

error: Innehållet är skyddat
Sök