Hur du får din julkaktus att blomma!

En julkaktus kan lysa upp din växtsamling inomhus med en färgklick. Så här tar du hand om din julkaktus och ser till att den blommar under de kalla vintermånaderna.

Julkaktusen är en av mina favoritväxter . Oväntade färger blommar från utomjordiska rankor som kryper över och draperar växten. Dessa växter är attraktiva hela året, men den verkliga skönheten kommer när de blommar. De prunkande blommorna ger glädje och färg åt de kalla årstiderna när vi behöver dem som mest.

Om du har fått en julkaktus i gåva eller köpt en i affären kanske du undrar hur du bäst tar hand om växten och hur du får den att blomma. Med rätt skötsel kan julkaktusar leva upp till 100 år! De flesta lever i årtionden och är en av våra vanligaste krukväxter.

Det finns några specifika åtgärder som du kan vidta för att se till att du får den bästa showen från dina växter. Den här guiden gäller även för novemberkaktus och påskkaktus, så länge du anpassar schemat för att tillgodose de olika blomningstiderna.

Jag får många kommentarer om att ”Schlumbergera” generaliseras som julkaktusar och folk är verkligen mycket angelägna om att identifiera de olika arterna på rätt sätt. Latinska namn är perfekt för att säkerställa att det finns klarhet så att växterna kan skötas på rätt sätt.

I den här skötselguiden är instruktionerna desamma för Schlumbergera truncata (novemberkaktus) och S. X buckley (julkaktus men jag använder den gemensamma termen julkaktus så att dessa tips lätt kan hittas och användas.

Vad är skillnaden mellan en julkaktus, novemberkaktus och påskkaktus?

Många av de växter som vanligtvis kallas och säljs som julkaktusar är i själva verket inte riktiga julkaktusar. Det finns liknande växter som blommar vid thanksgiving, jul och påsk.

Oavsett om du har en novemberkaktus (Schlumbergera truncata), en äkta julkaktus (Schlumbergera x buckley) eller en påskkaktus (Hatiora gaertneri) är skötselanvisningarna desamma men med ett anpassat schema.

Det bästa sättet att skilja dem åt är när de blommar (nära datumet för den helgdag de är uppkallade efter), men du kan också se det på bladen: jul- och påskkaktusar har mer rundade blad och novemberkaktusar har spetsiga blad. Påskkaktusen har också mer stjärnformade blommor som ser helt annorlunda ut än schlumbergeras.

Hur man tar hand om en julkaktus

Rätt skötsel året runt garanterar att din julkaktus är tillräckligt frisk för att trivas och blomma, så låt oss börja med grunderna för skötseln.

När ska man köpa en julkaktus?

Som alltid när du köper en ny planta ska du välja en som ser frisk ut och inte visar några tecken på sjukdom. När du väljer en växt är det också viktigt att välja en som är i rätt vilostadium så att den är redo att blomma under semestern.

Om du köper en efter oktober, välj en med synliga knoppar. Om du köper en före oktober, välj en som inte har några knoppar eller blommor.

Den bästa jorden för julkaktusar

Plantera dem i en väldränerande kruka i en jordblandning som är speciellt framtagen för suckulenter och kaktusar.

Recept på egen jordblandning för suckulenter och kaktusar

Suckulenter och kaktusar trivs i torra miljöer och kräver att jorden torkar ut helt mellan vattningarna. Den bästa jorden för dem består av lätta, luftiga material med utmärkt dränering.

  • 1 del kompost
  • 1 del mald bark
  • 1 del sand
  • 1 del pimpsten

Hur och när du ska ge växtnäring

När plantan har blommat färdigt för vintern är det dags att ta fram lite näringssmedel för julkaktusar. Använd ett balanserat näringsmedel under våren och sommaren. Du kan använda mitt näringsrecept för krukväxter, eftersom det innehåller precis rätt näringsämnen. Tillför näring en eller två gånger i månaden.

När du kommer till hösten ska du sluta. Detta hindrar dess förmåga att blomma och du kommer att stå utan blommor i slutet av december.

Hur man vattnar semesterkaktusar

Julkaktusar behöver fukt, vilket kan vara svårt att få tag på inomhus eftersom luften ofta är mycket torr, särskilt under vintern. För att se till att din julkaktus får den fuktighet som den älskar, vattna den tillräckligt ofta så att jorden inte torkar ut (ungefär två eller tre gånger i veckan) och duscha plantan regelbundet med vatten från en sprayflaska.

Du kan också göra en enkel fuktbricka för att hålla julkaktusarna nöjda när de står i en torr miljö.

Du kan se om du övervattnar en julkaktus om knopparna faller av innan de blommar. Om detta inträffar bör du minska bevattningen. Julkaktusar behöver betydligt mindre vatten under sin vilofas.

Ljusbehov för julkaktusar

Generellt sett trivs julkaktus bäst i ett ljust rum med mycket indirekt solljus. På sommaren kan de flyttas utomhus och placeras på en skuggig plats. På hösten behöver julkaktus tolv timmars mörker per dag, så placera dem på en plats där de inte får så mycket artificiellt ljus när solen går ner.

Slokande julkaktus

Ibland kan det hända att din julkaktus verkar slokande och vissen. Om detta händer betyder det antingen att den får för mycket direkt solljus eller att den inte får tillräckligt med vatten.

Om du misstänker att det är vatten som är orsaken, ge den genast en rejäl klunk. Kontrollera jorden med några dagars mellanrum och vattna så att jorden förblir lätt fuktig. Det får dock inte vara för blött eftersom växten inte gillar blöta rötter.

Om du märker att det förutom de vissna bladen även finns några brännmärken kan solen vara problemet. Flytta växten från direkt sol och se till att den endast får indirekt ljus. Det är särskilt viktigt att se till att den inte står i den varma eftermiddagssolen.

Förökning av julkaktusar

Om du vill sprida lite vinterglädje kan du sprida julkaktusar genom att föröka dem. Lyckligtvis är det lätt att få många plantor från en enda startplanta.

Klipp bara av en bit av stammen och sätt den i en liten kruka fylld med jord. Efter en vecka eller två kommer den att utveckla rötter och börja växa på egen hand.

Hur man får en julkaktus att blomma

Förutom rätt skötsel året runt finns det några tips och tricks för att få en envis julkaktus att blomma. Följ dessa steg från hösten till vintern. Se hur din julkaktus ger dig en vacker uppvisning av livfulla blommor!

Minska bevattningen

Från och med oktober ska du vattna din julkaktus mycket mer sällan. En gång var fjärde till sjätte vecka är allt den behöver under denna tid av vila. När du ser att knoppar börjar bildas bör du återgå till ditt vanliga bevattningsschema.

Tillräckligt med ljus och mörker

Under hösten och den tidiga vintern behöver julkaktusar tolv timmars mörker och tolv timmars indirekt solljus varje dag.

Sval plats

Förvara julkaktusarna på en sval plats, runt 10-15 grader, och på avstånd från värmeventiler, element och kaminer.

error: Innehållet är skyddat
Search