Fröstart i miniväxthus

Inget växthus? Inga problem! Du kan börja odla färska grönsaker redan i februari genom att använda ett växthus. Även de som bor på liten yta kan börja odla frön utomhus med några tips och dessa smarta små paraplyväxthus.

Har du någonsin drömt om att ha ett eget växthus? Jag tror att alla trädgårdsmästare någon gång i sitt liv har tittat på sin trädgård och fantiserat om var de skulle placera sina egna växthus.

En vanlig missuppfattning om växthus är att de är dyra och svåra att bygga. Många växthus kan tillverkas av återvunnet glas, trä och plast. Det finns också många byggsatser tillgängliga på nätet.

En annan missuppfattning är att endast stora bakgårdar har plats för ett växthus. Jag tror att alla, från balkongträdgårdar till stora bakgårdar, kan få plats med ett växthus!

Hur man bygger ett miniväxthus

Allt som krävs är lite kreativitet och en bedömning av ditt utrymme för att veta vad du behöver. Dessa miniväxthus är små och mycket prisvärda och kräver bara en balkong eller uteplats. Växthus kan vara en estetisk del av din trädgård, men de är också mycket praktiska.

Växthus bidrar till att stabilisera växternas tillväxtförhållanden. Genom att skydda grödorna från överdriven kyla, värme, dåligt väder och till och med från djur, som insekter och fåglar, kan du ha lyckliga växter nästan året runt. Dessa miniväxthus hjälper mig att kontrollera den temperatur och luftfuktighet som krävs för att få frön att gro redan i februari!

Hitta rätt kärl

Krukor anses vara svåra miljöer för växter. När växter planteras i jorden hjälper jorden till att hålla dem varma på natten och svala på dagen. Den begränsade mängden jord gör att växterna värms upp och svalnar snabbt när de står i en kruka. Därför är dessa miniväxthus så viktiga för att reglera temperaturen så att plantorna kan växa.

Kärlets storlek, material och placering kan påverka hur plantan växer. Mina klimatförhållanden är till exempel kyliga och fuktiga i slutet av vintern, med risk för snö/frost. Med detta i åtanke valde jag stora fyrkantiga träbehållare eller vinfat för mina tidiga frön. Fukten kan röra sig genom träet, vilket innebär att jorden kan dra åt sig av fukten i luften eller släppa ut den överflödiga fukten. Den stora behållaren gör att jorden blir varmare för plantorna.

Förbered jorden

Om du har en kruka med förra årets jord, vänd den med en spade eller annat trädgårdsredskap för att luckra upp och blanda jorden ända från botten. Sedan måste vi fylla på med jord! Gräv ner ett lager kompost 15 cm i jorden så att plantorna får näring när de växer upp.

Slutligen täcker du det översta jordlagret med ett lätt, fuktbevarande material som såjord, torvmossa eller kokosfiber. De små fröna får den fukt de behöver för att gro och jorden förblir så mjuk att plantorna kan växa upp.

Så dina frön

I februari tenderar grohastigheten att vara lägre, så jag sår tätt. Vanligtvis använder jag ett helt paket salladsfrön per vinfat. Odlingstiden är mycket långsammare vid den här tiden på året och det är roligt att gallra. Salladsgrönsaker är de första grönsakerna jag äter från min trädgård, så jag planterar många och äter många.

Den här metoden är också mycket ekonomisk. Från ett paket salladsfrön får jag tillräckligt med sallad för att kunna gallra ut och plantera över hela trädgården (och ge bort massor till vänner), vilket ger mig en stadig tillgång till sallad från mars till juli.

Täck över

Jag hade turen att hitta några bra växthusskydd vid min lokala plantskola till ganska rimliga priser. De har hållit i många år och jag använder dem under varje säsong på många olika sätt, som tidigt frostskydd åt tomater, för att ge värme åt paprika och auberginer och för att täcka min rosmarin varje gång det snöar.

Tips för att köpa eller göra miniväxthus

De här paraplyväxthusen fungerar utmärkt för mig, men det finns en mängd olika alternativ att välja mellan när det gäller miniväxthus. Här är några tips om vad du ska tänka på när du köper miniväxthus:

Det spelar ingen roll om de har en ventil eller inte, i allmänhet kommer du inte att använda den.

Köp ett med delar av plast eller rostfritt material. De som ser ut som paraplyer har samma låsmekanism av metall som ett paraply, och de kommer utan tvekan att rosta och bli oanvändbara på nolltid.

Växthus med en mittpinne är bäst (bättre än de som har pluggar som håller fast kanterna). Du kommer att lyfta upp paraplyet regelbundet för att vattna, kontrollera växterna och ge dem lite luft. Det kan vara frustrerande om du måste hitta och sätta tillbaka pluggarna varje gång.

De bästa växthusen kan fällas ihop för förvaring när de inte används.

Ventilation och bevattning

Det är upp till dig som trädgårdsmästare att bestämma vad som behövs för att se till växternas hälsa i miniväxthus. Väder- och temperaturförhållandena varierar från år till år och från region till region, så du måste se till dina plantor ofta.

Regnet vattnar inte dina växter åt dig, så nu är det upp till dig att bestämma när du ska vattna. Om det blir för fuktigt eller varmt inne kan du lyfta växthuset något från marken eller besluta att det är dags att ta bort växthuset helt och hållet.

Härda plantorna

När plantorna har fått sina första riktiga blad och vädret börjar bli varmare brukar jag börja härda mina plantor. Ta bort skyddet några timmar varje dag och öka långsamt tiden tills de står en hel dag i utomhusluften utan skydd.

Jag täcker fortfarande behållarna på natten tills mitt trädgårdsmästarsinne säger mig att de är trygga ensamma i månljuset. Oroa dig inte, ditt trädgårdsmästarsinne blir bara bättre med tiden!

Gallring och skörd

Mums mums mums! Det här är den mest givande delen: Börja klippa och äta plantorna genom att klippa av dem vid roten med en vass sax för att ge plats åt de andra plantorna så att de kan växa sig större. Babysallad, smårädisor och ärtskott är härliga på våren.

Mumsa på sockerärter i trädgården medan du planterar andra växter och använd dem för att få din hund att göra tricks (mina hundar ÄLSKAR färska ärtor). Om du är som jag har du så många att du äter en sallad klockan 10:30 varje dag bara för att hinna äta upp alla. Njut!

error: Innehållet är skyddat
Sök