5 enkla stretchövningar för trädgårdsarbete

Trädgårdsarbete kan göra underverk för din hälsa, men om du inte är försiktig och stretchar kroppen innan du sätter dig på huk och börjar dra ogräs så kan du bli stel, öm eller i värsta fall skada dig allvarligt.

Följande sträckövningar är lätta och skonsamma för alla kroppar och passar bra inför trädgårdsarbete. Om du bara ägnar några få minuter åt att utföra följande övningar innan du går ut i trädgården kommer du att märka en stor skillnad.

5 enkla stretchövningar som gör dig redo för trädgården

Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att börja vårens trädgårdsarbete på än att göra det med elegans, lätthet samt mindre värk och smärta. Oavsett om du är en trädgårdsmästare eller har trädgårdsarbetet som hobby så kan du ta några minuter för att förlänga musklerna, få igång blodflödet samt få liv i lemmarna. Du kan på så sätt undvika muskelvärken som många fruktar efter att ha spenderat tid i rabatten.

Om man har gått i dvala hela vintern och sedan ger sig ut på en heldag med att kratta, gräva, plantera, lyfta och annat trädgårdsnöje, kan man lätt bli ganska öm nästa dag och då bli avskräckt från fortsatt trädgårdsarbete.

Varför inte i stället försöka dela upp trädgårdsarbetet i mindre delar som du kan utföra under några dagar? Börja med att stretcha i fem minuter innan du sätter igång i trädgården för att hjälpa kroppen att förbereda sig och återhämta sig. Din kropp kan då lättare anpassa sig till denna säsongsaktivitet och du får lite trädgårdsterapi på köpet varje dag.

Att integrera rörelse i din rutin inför trädgårdsarbetet kan vara enkelt och hjälper dig att må så bra som möjligt när du gör det du älskar mest. Så ta på dig trädgårdskläderna, gå ut och prova de här stretchövningarna innan du sätter igång!

Här är fem enkla men effektiva stretchövningar för att förbereda kroppen inför trädgårdsarbete:

Lång som ett träd

Hjälper till att förbättra: längden på ryggens muskler, sträcker ryggraden.

Stå med fötterna axelbrett isär. Sträck armarna över huvudet så långt du kan, med armarna axelbrett isär. Föreställ dig att din kropp är ett träd och att du sträcker ut dina grenar så högt du kan. För nu mycket långsamt armarna till vänster samtidigt som du håller underkroppen stilla, håll kvar i fem sekunder och sväng sedan kroppen till höger och upprepa. Tänk dig själv som ett högt träd med grenar som blåser i vinden. Sträck dig fem gånger åt varje håll och känn hur musklerna stretchas.

Rör vid jorden

Hjälper till att förbättra: längden på musklerna på baksidan av benen samt ländryggen.

Stå med fötterna axelbrett isär. Rulla långsamt kroppen framåt och låt händerna vandra ner längs framsidan av benen mot marken nedanför. Knäna ska vara lätt böjda och målet är att nå hela vägen ner till marken och röra vid jorden under fötterna. Om dina muskler är för spända så att det inte går att röra vid marken behöver du inte vara orolig, med lite träning kommer du att kunna sträcka dig längre och längre. När du har hittat den position där du känner en sträckning i baksidan av benen utan att ha ont kan du hålla där i 20-30 sekunder, innan du går upp med händerna igen och återgår till den neutrala ställningen.

Väderkvarnen

Hjälper till att förbättra: rörelseomfång och stramhet i axlarna.

Föreställ dig att dina armar är vingarna på en väderkvarn. Med armarna löst vid din sida roterar du långsamt en arm framåt och en arm bakåt i en cirkulär rörelse från axelleden. Rotera armarna framåt 10-15 gånger och sedan tillbaka 10-15 gånger. Axellederna bör nu vara mjuka och rörliga.

Stram som en knopp, blomstra som en blomma

Hjälper till att förbättra: ryggradens rörlighet, värmer upp kroppen inför ansträngande rörelser.

Föreställ dig att din kropp är som en rosenknopp som långsamt förvandlas till en vacker blomma. Börja på alla fyra med axlarna i linje med handlederna och höfterna i linje med knäna. Börja med att långsamt tilta din höft till en upprät position, kuta ryggen och dra in huvudet mot bröstkorgen. Vinkla sedan långsamt höften nedåt samtidigt som du lyfter huvudet mot himlen som en blomma som öppnar sig för ljuset. Vippa långsamt fram och tillbaka 10-15 gånger mellan knopp- och blomställningen för att mjuka upp ryggradsmusklerna.

Hitta dina rötter

Hjälper till att förbättra: höftflexibilitet, stramhet och rörelseomfång.

Likt växternas och trädens rötter har vi vissa positioner som hjälper oss att förankra och stödja våra kroppar. Börja med ett stort steg framåt och hitta din balans. Låt din bakre häl lyfta från marken, placera händerna på höften och fäst blicken på horisonten. Låt det bakre benets framsida sträckas långt och sakta. Det främre benet är ditt stöd och det är i det bakre benet du ska känna en mjuk stretch när framsidan av höftpartiet förlängs.

error: Innehållet är skyddat
Sök